Recenze Yi Discovery: slušná akční kamerka za pár stovek | Blog Mall.cz

Recenze Yi Discovery: slušná akční kamerka za pár stovek

Sportovní kamery jsou ideální zařízení pro pořízení krásných záběrů z rodinné dovolené, jenže i ty nejlevnější modely stojí několik tisíc korun. Výjimkou je Yi Discovery – kamera za pár stovek, která se vejde tak akorát do kapsy a pořídíte s ní až 4K videa.

Úžasně malá kamera do kapsy

Krabička, ve které vám Yi Discovery přijde, je hodně skromná. Najdete v ní kameru, baterii a napájecí kabel. Musíte proto dokoupit microSD paměťovou kartu a většina z vás si nejspíš obstará i základní příslušenství – alespoň obal a tyč s držákem – protože kamera Yi Discovery nemá stabilizaci obrazu a bohužel ji ani nelze upevnit na stativ.

Kamera, baterka a nabíjecí kabel. Víc vás toho v balení nečeká. • 

Jinak jsou ale první dojmy z Yi Discovery pozitivní. Kamera je tak malá a lehká, že ji strčíte do kapsy, a ovládání tak jednoduché, že by ho zvládlo i dítě. Na horní straně přístroje najdete jediné tlačítko pro zapnutí kamery / natáčení videa, zbytek ovládáte pomocí povedeného 2palcového displeje. Potěší i možnost spárování přímo se smartphonem.

Zvládne až 4K videa

Nejdůležitější na každé kameře je video. A v této disciplíně Yi Discovery nijak nezaostává za dražšími modely – na jedno nabití dokáže natočit až 90 minut 150° videa v 4K rozlišení. Jediným omezením je 20 fps (snímků za sekundu), takže video už bohužel není úplně plynulé.

Možná proto dáte přednost raději QHD rozlišení (30 fps) nebo ještě lépe Full HD rozlišení (60 fps). V takovém nastavení jsou videa výrazně plynulejší, což je při nahrávání akčních a sportovních scén často důležitější než celkové rozlišení.

Ovládání kamery je velmi jednoduché, vše děláte přímo na displeji. • 

Jestliže chcete Yi Discovery využívat také jako fotoaparát, vězte, že má rozlišení 16 MPx, světelnost objektivu f/2.4 a za dobrých světelných podmínek fotí dobře – podobně jako smartphony střední a vyšší třídy. Dech ztrácí až večer nebo v noci, kdy je na fotkách viditelný šum.

Doplnění pro technické nadšence: kamera využívá snímač obrazu SONY IMX 179 a čip Yi A9.

Verdikt: ideální pro začínající kameramany

Sportovní kamera Yi Discovery ve své cenové kategorii nemá konkurenci. Za necelou tisícovku s ní natočíte až 4K videa, pořídíte ucházející fotky a navíc vám nebude zabírat místo v batohu.

Kamera je skutečně malinká a v batohu vám nebude zabírat místo. • 

Zamrzí jen chybějící stabilizace obrazu nebo možnost upevnění na stativ, takže vaše záběry z ruky budou trošku roztřesené. Nicméně si můžete dokoupit příslušenství (obal a držadlo), se kterým tento hendikep alespoň částečně vykompenzujete.

Těm, kteří si chtějí jednou za pár týdnů udělat pěkné záběry z dovolené, lezení na skálu nebo cyklovýletu, lze Yi Discovery jedině doporučit. Jestliže natáčíte častěji a chcete špičková videa ve vysokém rozlišení, musíte se poohlédnout po výkonnějších (avšak také násobně dražších) modelech.

Jak se vám kamera Yi Discovery líbí? Zvažujete, že byste si ji pořídili? Dejte nám vědět v komentářích.

Nejsilnější a nejslabší stránky kamery Yi Discovery. •