5 rad a 4 vychytávky fotografa Jana Pelikána | Blog Mall.cz
5 rad a 4 vychytávky fotografa Jana Pelikána

5 rad a 4 vychytávky fotografa Jana Pelikána

Plánujete na dovolené pořídit fotky do rodinného alba, ale nevíte, čím fotit nebo jak fotky dotáhnout k dokonalosti? Fotograf Honza Pelikán vám poradí. 

Foto rady a vychytávky Jana Pelikána

Plánujete na dovolené pořídit fotky do rodinného alba, ale nevíte, čím fotit nebo jak fotky dotáhnout k dokonalosti? Fotograf Honza Pelikán vám poradí. 

Kdo je Jan Pelikán?

Jan Pelikán je profesionální fotograf zaměřující se na komerční fotografii. Za sebou má úspěšné spolupráce s velkými značkami jako jsou Pepsi, L’Oréal, Reebok, Red Bull, Becherovka Original a mnoho dalších. A protože za svou kariéru už vyzkoušel mnoho vychytávek a v technice se skutečně vyzná, prozradil nám pár rad a triků, které se vám budou při focení hodit.

5 foto rad, které byste si měli vzít k srdci

Pokud vybíráte nový přístroj na focení, neprohloupíte, pokud se budete držet Honzových rad.

1. Při výběru mobilního telefonu pro focení se zaměřte na světelnost i další výbavu.

Světelnost, která se označuje písmenem f, je jedním z nejdůležitějších parametrů při výběru telefonu na focení. Čím nižší je hodnota f, tím lepší fotky vznikají za horších světelných podmínek, např. v noci, ve stínu atd. Nejnižší, a tím pádem i nejlepší je hodnota f/1.

Pokud rádi natáčíte videa, bude se vám hodit režim Slow-motion neboli superpomalý. Ten vám umožní natáčet zpomalená videa a díky tomu se více zaměřit se na detail.

2. Díky digitálnímu kompaktu ušetříte baterku ve svém mobilu.

Pokud nemáte mobilní telefon s foťákem nebo nechcete na výletech plýtvat baterkou v mobilu, pořiďte si digitální kompakt. Ten má zpravidla i větší snímač, a tedy i lepší světelnost a mnoho dalších funkcí, které v mobilním telefonu většinou chybí. Např. velké optické přiblížení, díky němuž můžete přiblížit i vzdálené objekty bez ztráty kvality, což by u mobilu možné nebylo (pokud nemá duální čočku).

3. Při výběru objektivu k digitální zrcadlovce si všímejte ohniskové vzdálenosti.

Údaj v milimetrech, který najdete na objektivu k digitální zrcadlovce, určuje tzv. ohniskovou vzdálenost. Platí, že čím méně milimetrů, tím širší úhel záběru je schopen objektiv zachytit. Jaké objektivy k čemu používat?

4. Zjistěte si všechny funkce přístroje.

Ať už budete fotit na jakýkoliv přístroj, zjistěte si veškeré jeho funkce a přečtěte návod k použití. Jakmile budete znát možnosti svého fotoaparátu, pak teprve můžete využít naplno jeho potenciál.

5. Drahou fototechniku pojistěte.

Pokud se rozhodnete do fototechniky investovat více peněz, nezapomeňte ji i pojistit. Pojistky se u většiny pojišťoven vztahují na krádež, loupež, neopatrné zacházení, živelné události, požár i přepětí v síti a vychází na pár stovek za rok. Než si pojistku sjednáte, informujte se o podmínkách pojištění u konkrétní pojišťovny.

4 foto vychytávky pro cool fotky

Aby vaše fotky zaujaly na první pohled, buďte kreativní.

1. Větvička před objektivem dodá fotce hloubku

Pokud nemáte až tak přitažlivé prostředí pro focení portrétu, můžete fotce dodat hloubku díky listu nebo obyčejné větvičce. Stačí ji přiložit blízko k objektivu a zmáčknout spoušť.

2. CD / DVD vytvoří na fotce zvláštní efekt

Místo větvičky můžete těsně pod objektiv přiložit i CD nebo DVD. Odlesky a odrazy vytvoří na fotce pěkné barvy a speciální efekty.

3. Sáček s fazolemi místo stativu

Místo stativu vám dobře poslouží obyčejný plátěný pytlík naplněný fazolemi. Kompaktní foťák v něm skvěle drží, a navíc stojí jen pár korun.

4. Světlo z blesku změkčíte kancelářským papírem

Tvrdé světlo ze směrového blesku fotoaparátu změkčíte kancelářským papírem. Ten stačí přehnout na třetiny a umístit před blesk. Portréty pořízené za šera nebo v noci budou vypadat mnohem lépe.

Jak vypadají fotky s větvičkou, DVD, papírem nebo na fazolovém stativu? Na to se můžete podívat v posledním díle našeho Kurzu focení.

Jaké další foto vychytávky znáte? Podělte se s námi v komentářích.