Vyrazte na podzimní výlovy rybníků | Blog Mall.cz

Zábava a vůně čerstvých ryb: zajděte na podzimní výlov rybníků

V říjnu a listopadu probíhají po celém Česku výlovy rybníků, na které vyráží nejen rybáři, ale také nadšení turisté. Uvidíte na nich rybářské mistry v akci, nakoupíte čerstvé ryby nebo si na nich rovnou pochutnáte a užijete si s rodinou netradiční zážitek. Přečtěte, si co vás na výlovech čeká a kam na ně vyrazit.

Výlovy rybníků probíhají časně nad ránem. Postavy v gumových pláštích roztahují sítě a plní kádě stovkami tun čerstvých ryb.

Z výlovů se postupně stala společenská událost, a proto na nich často narazíte také na doprovodné programy pro děti, různé druhy občerstvení, hudbu a ukázky rybářských řemesel. Na vybraných výlovech se čerstvě vylovené ryby prodávají, případně se na místě rovnou grilují a udí, takže je můžete ochutnat.

Na některé výlovy vozí rybáři gril, abyste čerstvě ulovené ryby mohli rovnou ochutnat. • 

Jak podzimní výlov probíhá

Samotnému výlovu předchází strojení rybníka. Při něm rybáři vypouští z rybníka vodu, aby se ryby seskupily do jednoho místa, ze kterého je budou lovit – říká se mu loviště. Tuto přípravnou fázi na výlovu neuvidíte, protože se dělá dopředu a podle velikosti rybníka zabere dny až týdny. Po celou dobu vypouštění rybáři kontrolují a regulují rychlost odtoku, aby měla hladina ideální výšku pro výlov.

Jakmile začne výlov, rybáři loviště uzavřou pomocí plotů. Ze dna zvednou připravenou podložní síť a ryby tak seskupí. Nejprve sítěmi vyloví candáty a štiky, které přemístí do kádí. Pak přijde řada na kapry, kteří jsou odolnější. Ty vyloví pomocí podběráků a podle velikosti roztřídí do kádí. Část ryb na místě rozprodají a zbytek odvezou na sádky (umělé vodní nádrže).

Z podložní sítě vytahují rybáři kapry pomocí podběráků. • 

5 věcí, které potřebujete vědět před návštěvou výlovu

  1. Samotný výlov začíná už kolem sedmé hodiny, tak si přivstaňte, ať nepropásnete to nejzajímavější. Poté následují další rybářské práce a doprovodný program, který obvykle končí odpoledne.
  2. Okolo rybníků je plno bláta. Proto si nazujte gumáky a teple se oblečte, ať vás nepřekvapí ranní mrazíky.
  3. Připravte se na to, že na výlovu nebudete sami. Jde o tradici, na kterou míří až stovky lidí.
  4. Vylovené ryby si můžete koupit živé, nebo si je nechte vykuchat a naporcovat. Snadno si zde přijdete i na takové druhy ryb, které jinde těžko seženete, a navíc dokonale čerstvé.
  5. Na výlov s sebou klidně vezměte děti. Na vlastní oči uvidí rybáře v akci i spoustu zajímavých ryb. V doprovodném programu si pak vyzkouší například lovit ryby z kádě.

Děti si na výlovech přijdou na své. Na některých si rybářské řemeslo samy vyzkouší. • 

Tipy na 3 výlovy rybníka v listopadu 2019

Přinášíme vám tipy na 3 výlovy, které budou v letošním listopadu stát za to. Kompletní seznam výlovů po celé ČR najdete na webu Naše voda. Na stránce pořadatele zjistíte, jaký bude na výlovu program a zda se budou ryby prodávat.

Náš tip: Termíny výlovů se mohou změnit například podle počasí, a proto se před výjezdem na stránkách pořadatele ujistěte, zda nedošlo ke změně data.

1. Výlov Bošileckého rybníka

Nejvíc výlovů probíhá každoročně na Třeboňsku, kde se nachází 460 rybníků. Doporučujeme navštívit výlov Bošileckého rybníka, který zde patří k nejstarším. Výlov proběhne 18. až 20. listopadu a zátahy začnou vždy v 7 a 11 hodin. Můžete je sledovat ze zdejší hráze, kde najdete i stánky s občerstvením. Ryby si můžete i koupit.

2. Výlov Vlkovského rybníka

Na Třeboňsku můžete navštívit také výlov Vlkovského rybníka, který proběhne 14. a 15. listopadu. Tento výlov je tradičně spojený s rybími hody a velkou hostinou v nedaleké Vlkovské hospodě přímo na břehu rybníka. Čerstvě ulovené ryby tam ochutnáte v mnoha úpravách. Rybí hody se konají i následující víkend, takže pokud nestíháte výlov, můžete si alespoň naplnit žaludek rybími dobrotami.

3. Výlov rybníka Hvězda

Jste-li z Moravy nebo východních Čech a máte to na Třeboňsko daleko, navštivte třeba výlov rybníka Hvězda u Opatova. Ten proběhne 12. a 13. listopadu a čerstvě ulovené ryby zde po oba dny koupíte od 9 do 16 hodin. Výlov můžete spojit s návštěvou nedaleké Litomyšli, která patří mezi nejkrásnější historická města u nás.

Navštěvujete každoročně výlovy rybníků? Napište nám to do komentářů.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.