Kompletní návod, jak se stát rybářem | Blog Mall.cz

Kompletní návod, jak se stát rybářem

Božské ticho, panenská příroda, fyzický i psychický relax. Není divu, že rybaření je v České republice na vzestupu a víkendy u vody s prutem v ruce tráví čím dál více lidí. Abyste však mohli v Česku legálně rybařit, musíte splnit několik podmínek. Které to jsou?

Zařiďte si rybářský lístek

Ze všeho nejdříve se musíte stát členem rybářského svazu. V Česku působí dva – Český rybářský svaz (ČRS) a Moravský rybářský svaz (MRS). Každý z těchto svazů má na starosti jiné revíry, takže ideálně vybírejte podle toho, na kterých místech chcete po získání oprávnění chtěli rybařit. Správným výběrem později ušetříte na povolence k lovu.

Následně navštivte nejbližší místní organizaci ČRS nebo pobočný spolek MRS, vyplňte přihlášku a uhraďte členský poplatek. Poté vás čeká test, ve kterém musíte prokázat základní znalosti z oblasti rybářství, biologie ryb nebo právních předpisů upravujících lov ryb. Cvičný test si můžete zkusit třeba na této stránce, pro jeho splnění určitě nastudujte rybářský řád a přečtěte si další zdroje o rybaření.

Po úspěšném složení testu dostanete Osvědčení o získání kvalifikace pro vydání prvního rybářského lístku, stanete se členem rybářského svazu a máte nárok na rybářský lístek. Ten si vyzvedněte na obecním úřadě, v jehož obvodu máte trvalé bydliště. Rybářský lístek může mít platnost na 1 rok, 3 roky, 10 let nebo celoživotně, podle toho za něj zaplatíte 100, 200, 500 nebo 1 000 Kč. Po vypršení platnosti prvního lístku si jen zajdete na úřad pro nový.

Další možností je krátkodobý rybářský lístek s platností pouze 30 dní, za který sice zaplatíte 200 korun, ale pro jeho vydání nemusíte předkládat Osvědčení o získání kvalifikace, takže nemusíte skládat zkoušky. Po vypršení jeho platnosti však musíte znovu platit, případně si již zařídit plnohodnotný rybářský lístek s certifikací.

Rybařit můžete i s dětmi. Většinu registračních poplatků mají za poloviční cenu, do věku 8 let (u MRS) nebo 10 let (u ČRS) navíc mohou rybařit na váš prut i bez rybářského lístku. • 

Dále potřebujete povolenku k lovu

Rybářský lístek je základním dokladem každého rybáře, ale samotný vás ještě stále neopravňuje k lovu ryb. Potřebujete totiž ještě další papír – povolenku k lovu.

Tu vám vydá místní organizace vašeho rybářského svazu. Můžete se přitom rozhodnout, zda chcete:

  • místní povolenku, která vás opravňuje k lovu v konkrétním rybářském revíru,
  • územní povolenku, která vás opravňuje k lovu v revírech na území vašeho kraje,
  • celosvazovou povolenku, která vás opravňuje k lovu ve všech revírech vašeho svazu
  • nebo celorepublikovou povolenku, která vás opravňuje k lovu ve všech revírech v Česku.

Platí, že místní povolenka je nejlevnější, zatímco celorepubliková nejdražší. Proto si ještě před registrací do rybářského svazu prostudujte, které revíry má který svaz na starosti, abyste si případně vystačili jen s celosvazovou povolenkou a nemuseli připlácet za celorepublikovou.

Aby to celé bylo trošku komplikovanější, povolenky k lovu se ještě dělí na pstruhové a mimopstruhové. Pstruhové rybářské revíry jsou zpravidla menší řeky osazené pstruhy, mimopstruhové zase nižší části řek, rybníky a přehrady. Můžete si tedy vybrat, případně kupte povolenku na oba revíry. Za tuto variantu si však opět připlatíte.

Povolenky na pstruhové revíry bývají dražší, ale zase si užijete víc adrenalinu. • 

Jednodušší varianta – soukromé revíry

Jestliže vám celý proces přijde zdlouhavý a složitý, existuje přímočařejší cesta – kupte si povolenku na soukromý rybářský revír. V takovém případě nemusíte být členem rybářského svazu ani vlastnit rybářský lístek, zkrátka pouze zaplatíte majiteli revíru za povolenku k lovu a můžete rybařit.

Taková jednodenní povolenka vás sice vyjde na několik stovek až tisíc korun, ale pokud si chcete rybaření pouze vyzkoušet, je to skvělý způsob. Majitel revíru vám obvykle půjčí rybářské vybavení a zaškolí vás do tajů rybaření. Po jednom dni stráveném u vody se pak snáze rozhodnete, zda chcete být rybářem na plný úvazek a absolvujete byrokratické kolečko.

Nakupte vybavení a hurá na lov

Jakmile vlastníte rybářský lístek a povolenku k lovu, můžete se vydat na některý z revírů a pustit se do rybaření. Ještě předtím ale nakupte kvalitní rybářské vybavení, které vám nařizuje zákon:

  • podběrák pro vytahování úlovků z vody,
  • metr k měření délky ryby
  • a vyprošťovače háčků, například peány, obůstky či malé kleštičky.

Další povinná výbava rybáře se liší revír od revíru, takže si vždy předem nastudujte pravidla daného revíru nebo rybářského svazu. V každém případě s sebou vždycky mějte svůj rybářský průkaz i povolenku k lovu a nezapomeňte ani na pořádné oblečení – bez pláštěnky nebo holínek správný rybář nikdy nevyjde z domu.

Už jste někdy byli na rybách? A jaké revíry máte nejraději? Podělte se o své zkušenosti a napište nám do komentářů.