Zjistěte, jak spotřebovat dýni do posledního kousku | Blog Mall.cz

Zjistěte, jak spotřebovat dýni do posledního kousku

Dýně se stala oblíbenou dekorací i ingrediencí na vaření a pečení. Obvykle ale využijeme jen její tvrdou dužinu a vydlabaný vnitřek i se semínky a slupkou vyhodíme do koše. Přitom vyhazujeme hotový poklad. Inspirujte se, jak šikovně využít každý kousíček nejen v kuchyni.

Jak na zpracování dýně

Dýni přepulte a vydlabejte z ní měkký vnitřek se semínky. Abyste mohli s měkkou dužinou dál pracovat, musíte ji nejdřív oddělit od semínek.

Zkuste přebrat, co půjde. Pokud se semena nebudou chtít oddělit od měkkých vláken, mněte je mezi prsty – tak by se měly zbavit i tenkého trochu slizkého obalu. Až bude hotovo, dejte je sušit do sušičky potravin. Zbytek dužiny sám odpadne, až uschne.

A teď zpátky k tuhé části dýni. Vezměte si nůž a odkrájejte slupku spolu s pár milimetry tvrdé dužiny. Tyto plátky zatím odložte, pak je dál zpracujete. Tuhou dužinu nakrájejte na kostky a zatím nechte v míse.

Zapojte do vydlabávání dýní děti – budou nadšené. A slupku jim můžete rovnou nechat na vyřezání halloweenských dekorací. • 

Dýňové pyré je základ

Z dýně si snadno vyrobíte pyré, které je základní surovinou pro většinu jídel i dýňové kosmetiky. Tvrdou dužinu nakrájenou na kostky dejte na plech vyložený pečicím papírem a šoupněte do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečte asi 30 minut, dokud dýně nezezlátne a nezměkne.

Klidně ještě za tepla hoďte pečenou dýni do mísy a tyčovým mixérem ji rozmixujte na pyré. Ke směsi přidejte i vnitřek dýně, který jste předtím vydlabali. Pyré, které nepoužijete okamžitě, zmrazte v sáčcích. Ještě se vám bude v zimě hodit do polévek, omáček nebo na pečení koláčů.

Existuje spousta typů dýní. Hlavně pozor, abyste si nespletli pouze dekorativní druhy s těmi jedlými. • 

Dýňové máslo vás odzbrojí svou plnou chutí

Tento recept má velkou šanci, že se stane vaším hodně oblíbeným. Postup je velmi jednoduchý, ale výsledek naprosto uchvacující. Dýňové máslo je nejlepší natřené na toustu jako rychlá snídaně. Ale klidně buďte odvážnější a použijte ho třeba na slepování cukroví.

Ingredience:

  • 2 hokkaido dýně nebo dýňové pyré,
  • 2 lžíce másla,
  • 2 hrníčky třtinového cukru,
  • ¼ hrnečku jablečného džusu,
  • ½ lžičky vanilkového extraktu,
  • 2 lžičky mleté skořice,
  • 1 lžička mletého zázvoru,
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  •  a ¼ lžičky hřebíčku

Postup:

Dýni rozkrájenou na kousky dejte do hrnce spolu se všemi ostatními ingrediencemi a vařte na středním plameni asi půl hodiny. Když obsah hrnce změkne, rozmixujte vše na pyré a rozdělte ho do sklenic. Pokud použijete předpřipravené dýňové pyré, stačí směs vařit asi dvacet minut. Hotové máslo nechte zchladnout, pak sklenice uzavřete a dejte do lednice. Takhle vydrží i několik týdnů.

Hokkaido dýni nakrájenou na plátky můžete upéct i se slupkou. Stačí ji jen osolit, opepřit, připravit k ní pikantní dip a zdravá svačinka je na světě. • 

Dýňové pyré vám pomůže k hladké vyživené pleti

Dýně je plná vitaminů A a C i antioxidantů, takže zařídí, aby vaše pleť byla hladká a lesklá. Stačí přidat jen pár ingrediencí a máte skvělý peeling bez přidané chemie.

Ingredience:

  • 1 hrnek cukru nebo soli
  • ½ dýňového pyré
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1 polévková lžíce mandlového oleje

Postup:

Dýňové pyré smíchejte s třtinovým cukrem nebo solí. Přidejte trochu medu a zvláčňující mandlový olej. Před použitím dejte peeling do lednice, aby ztuhnul. V uzavřených nádobkách vydrží asi týden. Peeling používejte na odlíčenou umytou pleť a nanášejte krouživými pohyby. Tak se zbavíte odumřelé kůže a vaše pokožka krásně prokoukne.

Dýňová semínka jsou skvělá i jako zobání k televizi. Opražená chutnají po oříšcích. • 

Že dýňová semínka a maso nejdou dohromady?

Tak to byste se mýlili. Usušená dýňová semínka opražte na pánvi. Stačí jen pár minut, aby získaly jemnou oříškovou chuť. O poznání delší ale bude jejich loupání. To je mravenčí práce.

Vezměte si malý ostrý nožík a pomocí jeho špičky louskejte a louskejte. Nejlépe u oblíbeného seriálu, pak vám ta práce nebude připadat tak hrozná. Vyloupaná semínka nakonec rozsekejte v sekáčku na hrubší kousky, určitě ne na prach.

Ingredience:

  • 450 g vepřové panenky,
  • 2 hrsti dýňových semínek,
  • 3 lžíce hořčice,
  • 1 lžíce másla,
  • 1 lžíce olivového oleje,
  • sůl
  • a pepř

Postup:

Vezměte váleček vepřové panenky, očištěný od stříbřitých blanek, osolte jej, opepřete a obalte ve směsi drcených semínek a hořčice. Takto připravenou panenku opečte z každé strany na pánvi s rozehřátým máslem a olejem. Že je maso hotové, poznáte na dotek. Musí být pružné, ale ne příliš měkké. Servírujte se šťouchanými bramborami.

Z pečených dýňových slupek budou vaši chlupáči nadšení. • 

Slupky z dýně proměňte v psí pamlsky

Slíbili jsme, že dýni využijete do posledního kousku. Takže co se slupkami? Vám by asi nechutnaly, ale vaši čtyřnozí mazlíčci z nich budou nadšení. Většina levných psích pamlsků obsahuje dochucovadla a sůl. Pečené dýňové slupky jsou ale čistá příroda.

Vezměte proužky dýňových slupek, které vám zbyly, a dejte je na plech dužinou nahoru. Pečte na 180 až 200 °C asi 45 minut. Čím déle je v troubě necháte, tím delší zábavu pejskovi připravíte.

Podělte se i vy o své tipy na zpracování dýně a napište nám je do komentářů.