Sladké kávové mámení
Káva a čokoláda. To je nesmrtelná kombinace, na které si pochutnají děti i dospělí. Všichni známe oblíbený lehký dezert tiramisu, u jehož přípravy se piškoty namáčí do kávy zředěné ovocnou šťávou či rumem. Zkuste ale zapojit fantazii. Kávou ozvláštníte jakýkoliv pečený i nepečený dezert nebo krém.
Čokoládovo-kávová pěna se úplně rozplývá na jazyku. Čím víc péče jí věnujete při šlehání, tím jemnější bude. • MALL.cz
Čokoládovo-kávová pěna
Ingredience:
- 150 g jemně hořké čokolády,
- 50 ml silného espressa,
- 2 vejce,
- vanilkový cukr,
- 25 g cukru,
- 65 ml tučné smetany,
- a strouhaná čokoláda.
Postup:
Čokoládu rozpusťte na páře, přidejte espresso a nechte zchladnout. Žloutky ušlehejte s vanilkovým cukrem do pěny. Bílky s cukrem vyšlehejte do tuha, stejně tak smetanu. Do vychladnuté čokoládové směsi vmíchejte metličkou žloutkovou pěnu, pak smetanu a na závěr velmi opatrně bílkový sníh. Dejte pěnu na několik hodin chladit do lednice a servírujte ji v nízkých sklenicích, ozdobených čokoládou.
Kávové minidortíčky dozdobte čímkoliv vás napadne. Skvěle chutnají s tvarohem, smetanou, ale i s kávovým máslovým krémem. • MALL.cz
Kávové minidortíčky se šlehačkou
Ingredience:
- 6 lžic kávy,
- 2 lžíce kakaa,
- 125 g měkkého másla,
- 150 g třtinového cukru,
- 1 vejce,
- 175 g hladké mouky s kypřicím práškem,
- 4 lžíce práškového cukru,
- a ½ lžičky jedlé sody.
Postup:
Vyšlehejte máslo s cukrem do nadýchané hladké hmoty. Poté přisypte mouku, kakao a jedlou sodu. Na závěr přilijte kávu a smíchejte vše dohromady. Hmotu rozdělte do košíčků na muffiny a pečte 25 až 30 minut na 180 °C. Vychladlé dortíčky ozdobte šlehačkou, tvarohovým nebo smetanovým krémem a vychutnejte si je s šálkem dobrého espressa.
Užijte si ještě poslední grilování, než začne mrznout
S kávou se dají připravit i slané dobroty. Věděli jste, že je důležitou součástí originální barbecue omáčky? A bez té si snad nikdo z nás nedokáže nedělní grilování představit. Pomletá kávová zrna využijete i do neobvyklých marinád. Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich například doporučuje použít kávu na marinádu pro steaky z hovězího roštěnce.
Domácí barbecue omáčku využijete jako dip k už hotovému masu nebo jako marinádu na žebírka. • MALL.cz
Domácí barbecue omáčka
Ingredience:
- ½ hrnečku kávy, ideálně espressa,
- 1 hrneček kečupu,
- ½ hrnečku jablečného octa,
- ½ hrnečku hnědého cukru,
- 1 cibuli,
- 2 stroužky česneku,
- 3 chilli papričky,
- 2 polévkové lžíce hořčice smíchané s 1 lžící teplé vody,
- po 1 lžíci mletého chilli a kmínu,
- a 2 polévkové lžíce Worchester omáčky.
Postup:
Všechny suroviny smíchejte, přiveďte k varu. Po chvilce vaření snižte plamen a nechte probublávat ještě asi 20 minut. Směs nechte vychladnout a rozmixujte ji na pyré. V uzavřené sklenici vám domácí barbecue omáčka vydrží až dva týdny.
Nezapomeňte, že steaky musí být pěkně vysoké, aby zůstaly uvnitř šťavnaté a nevysušily se. • MALL.cz
Kávová marináda na hovězí maso
Ingredience:
- olivový olej,
- římský kmín,
- zrnková káva,
- chilli koření,
- sladká paprika,
- mořská sůl,
- a černý pepř.
Postup:
Kupte si vysoký roštěnec a nakrájejte ho na plátky široké asi 2,5 cm. Připravte si marinádu (množství jednotlivých surovin zvolte podle chuti) a steaky v ní pořádně vyválejte. Maso před přípravou na grilu vyndejte asi na 30 minut z lednice, aby zteplalo a nedostalo šok, kvůli kterému by se špatně propeklo.
Pro přípravu steaků musí být gril dobře rozpálený, aby se maso okamžitě zatáhlo a nepouštělo šťávu. Stačí jen asi 3 minutky z každé strany. Že je steak středně propečený, a tedy hotový, poznáte na dotek. Když jej zmáčknete prstem, měl by být pružný, ale ne příliš měkký.
Když máte hotovo, maso sundejte z grilu na dřevěné prkénko a nechte odpočívat. Kdybyste ho rozkrojili hned, vytekla by z něj všechny šťáva, takže maso musíte nechat tzv. dojít. Stačí jen asi dvě minuty a pak můžete servírovat.
Který recept určitě vyzkoušíte? Napište nám do komentářů.