Káva čtyřikrát jinak. Vyzkoušejte kávové recepty na sladké i slané potěšení

Káva nemusí být jen příjemnou tečkou po obědě, ale i hlavní surovinou v přípravě jídel. Věděli jste, že z kávy uvaříte neobvyklá jídla a upečete chutné dezerty? Připravte si třeba kávovou marinádu na maso, originální barbecue omáčku nebo čokoládovo-kávovou pěnu. Všechny recepty jsou hotové do půl hodiny a výsledek potěší malé i velké mlsouny.

Sladké kávové mámení

Káva a čokoláda. To je nesmrtelná kombinace, na které si pochutnají děti i dospělí. Všichni známe oblíbený lehký dezert tiramisu, u jehož přípravy se piškoty namáčí do kávy zředěné ovocnou šťávou či rumem. Zkuste ale zapojit fantazii. Kávou ozvláštníte jakýkoliv pečený i nepečený dezert nebo krém.

Čokoládovo-kávová pěna se úplně rozplývá na jazyku. Čím víc péče jí věnujete při šlehání, tím jemnější bude.Čokoládovo-kávová pěna se úplně rozplývá na jazyku. Čím víc péče jí věnujete při šlehání, tím jemnější bude.

Čokoládovo-kávová pěna

Ingredience:

  • 150 g jemně hořké čokolády,
  • 50 ml silného espressa,
  • 2 vejce,
  • vanilkový cukr,
  • 25 g cukru,
  • 65 ml tučné smetany,
  • a strouhaná čokoláda.

Postup:

Čokoládu rozpusťte na páře, přidejte espresso a nechte zchladnout. Žloutky ušlehejte s vanilkovým cukrem do pěny. Bílky s cukrem vyšlehejte do tuha, stejně tak smetanu. Do vychladnuté čokoládové směsi vmíchejte metličkou žloutkovou pěnu, pak smetanu a na závěr velmi opatrně bílkový sníh. Dejte pěnu na několik hodin chladit do lednice a servírujte ji  v nízkých sklenicích, ozdobených čokoládou.

Kávové minidortíčky dozdobte čímkoliv vás napadne. Skvěle chutnají s tvarohem, smetanou, ale i s kávovým máslovým krémem.Kávové minidortíčky dozdobte čímkoliv vás napadne. Skvěle chutnají s tvarohem, smetanou, ale i s kávovým máslovým krémem.

Kávové minidortíčky se šlehačkou

Ingredience:

  • 6 lžic kávy,
  • 2 lžíce kakaa,
  • 125 g měkkého másla,
  • 150 g třtinového cukru,
  • 1 vejce,
  • 175 g hladké mouky s kypřicím práškem,
  • 4 lžíce práškového cukru,
  • a ½ lžičky jedlé sody.

Postup:

Vyšlehejte máslo s cukrem do nadýchané hladké hmoty. Poté přisypte mouku, kakao a jedlou sodu. Na závěr přilijte kávu a smíchejte vše dohromady. Hmotu rozdělte do košíčků na muffiny a pečte 25 až 30 minut na 180 °C. Vychladlé dortíčky ozdobte šlehačkou, tvarohovým nebo smetanovým krémem a vychutnejte si je s šálkem dobrého espressa.

Užijte si ještě poslední grilování, než začne mrznout

S kávou se dají připravit i slané dobroty. Věděli jste, že je důležitou součástí originální barbecue omáčky? A bez té si snad nikdo z nás nedokáže nedělní grilování představit. Pomletá kávová zrna využijete i do neobvyklých marinád. Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich například doporučuje použít kávu na marinádu pro steaky z hovězího roštěnce.

Domácí barbecue omáčku využijete jako dip k už hotovému masu nebo jako marinádu na žebírka.Domácí barbecue omáčku využijete jako dip k už hotovému masu nebo jako marinádu na žebírka.

Domácí barbecue omáčka

Ingredience:

  • ½ hrnečku kávy, ideálně espressa,
  • 1 hrneček kečupu,
  • ½ hrnečku jablečného octa,
  • ½ hrnečku hnědého cukru,
  • 1 cibuli,
  • 2 stroužky česneku,
  • 3 chilli papričky,
  • 2 polévkové lžíce hořčice smíchané s 1 lžící teplé vody,
  • po 1 lžíci mletého chilli a kmínu,
  • a 2 polévkové lžíce Worchester omáčky.

Postup:

Všechny suroviny smíchejte, přiveďte k varu. Po chvilce vaření snižte plamen a nechte probublávat ještě asi 20 minut. Směs nechte vychladnout a rozmixujte ji na pyré. V uzavřené sklenici vám domácí barbecue omáčka vydrží až dva týdny.

Nezapomeňte, že steaky musí být pěkně vysoké, aby zůstaly uvnitř šťavnaté a nevysušily se.Nezapomeňte, že steaky musí být pěkně vysoké, aby zůstaly uvnitř šťavnaté a nevysušily se.

Kávová marináda na hovězí maso

Ingredience:

  • olivový olej,
  • římský kmín,
  • zrnková káva,
  • chilli koření,
  • sladká paprika,
  • mořská sůl,
  • a černý pepř.

Postup:

Kupte si vysoký roštěnec a nakrájejte ho na plátky široké asi 2,5 cm. Připravte si marinádu (množství jednotlivých surovin zvolte podle chuti) a steaky v ní pořádně vyválejte. Maso před přípravou na grilu vyndejte asi na 30 minut z lednice, aby zteplalo a nedostalo šok, kvůli kterému by se špatně propeklo.

Pro přípravu steaků musí být gril dobře rozpálený, aby se maso okamžitě zatáhlo a nepouštělo šťávu. Stačí jen asi 3 minutky z každé strany. Že je steak středně propečený, a tedy hotový, poznáte na dotek. Když jej zmáčknete prstem, měl by být pružný, ale ne příliš měkký.

Když máte hotovo, maso sundejte z grilu na dřevěné prkénko a nechte odpočívat. Kdybyste ho rozkrojili hned, vytekla by z něj všechny šťáva, takže maso musíte nechat tzv. dojít. Stačí jen asi dvě minuty a pak můžete servírovat.

Který recept určitě vyzkoušíte? Napište nám do komentářů.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025