Co s vlasy, když se nemůžete jít ostříhat | Blog Mall.cz

Kadeřnice radí: co s vlasy, když se nemůžete jít ostříhat

Pokud už jste během izolace přemýšleli nad tím, že se sami ostříháte nebo nabarvíte, zadržte. Zeptali jsme se kadeřnice Markéty Lisické, jak na to, abyste si kštici zbytečně nezničili. Čtěte, jak se během karantény postaráte o vlasy, ať už jste žena nebo muž.

Na internetu sice najdete spoustu návodů, jak si doma ostříhat nebo nabarvit vlasy, ale také je tam hodně odstrašujících příkladů, kdy se to vůbec nepovede.

Kadeřníci totiž mají výbavu, která vám doma chybí. Na kvalitní střih potřebujete ostré profesionální nůžky, které stojí klidně i několik tisíc korun. A hlavně vám schází zkušenosti, které kadeřníci nabírali roky. V době, kdy jsou kadeřnictví a holičství zavřená, proto raději zapomeňte na domácí experimenty.

Neznamená to ale, že musíte denně bědovat nad tím, jak právě vypadáte. Existuje spousta fíglů, jak dámské i pánské vlasy hodíte do kondice i bez drastických úprav. Některé z nich vám teď prozradí majitelka salónu Markéta Lisická.

Markéta Lisická je majitelka kosmetického a kadeřnického salónu. • 

Markéta Lisická se stará nejen o vlasy, ale učí své klienty mít rád sám sebe. Foto: archiv Markéty Lisické • 

Zaměřte se na mastné vlasy

Všechny odrosty a šediny zvýrazňují mastné vlasy. Při domácí péči o vlasy proto začněte u správného mytí.

„Málokdo ví, že šampon byste měli vybírat podle pokožky hlavy. Naopak masky a kondicionéry vybírejte podle typu vlasů, tedy jestli jsou vlnité nebo barvené. Vlasy šamponujte dvakrát. Poprvé se smyjí nečistoty. Podruhé šampon více pění, vlasy se díky tomu lépe umyjí, budou se méně mastit a získají větší objem. Pak aplikujte kondicionér nebo masku a během působení stimulujte prsty pokožku hlavy. Používejte při tom vodu o příjemné teplotě, která není moc teplá nebo studená. Na závěr pak vlasy opláchněte vlažnější vodou, ale ne úplně ledovou. Prokrvíte tak pokožku hlavy, vlasy se nebudou mastit a budou lesklejší. A konečně ale ne nakonec: dělejte celý proces s láskou a vědomě, pak má totiž lepší účinek.“

Markéta Lisická, kadeřnice a majitelka salónu

Markéta doporučuje, abyste si šampon nedávali rovnou do vlasů, ale nejdřív ho jemně rozetřeli v dlani.

Vlasy zároveň neumývejte příliš často, protože pak se rychleji mastí. Stačí jednou za tři dny. Aby vlasy vypadaly pořád svěží, využívejte suché šampony. Vybírejte si ty kvalitní a s vůní přírodního původu, třeba s esenciálními oleji nebo bylinkami. Taková vůně totiž povzbuzuje psychiku.

>> 4 recepty na přírodní masky na vlasy. <<

Na šediny a odrosty platí tónování

Barvy z drogerie vás můžou kvůli odrůstajícím kořínkům lákat sebevíc, ale nekupujte je. Barvy na krabičce neodpovídají realitě a při domácím barvení navíc hrozí, že si zničíte vlasy. Po takovém barvení jsou většinou vysušené a porézní.

„Barvy z drogerie jsou druhé nebo třetí jakosti a jejich aplikace se podaří jen tak jednomu člověku z deseti. Oproti těm z kadeřnictví nemají lesk, jsou hodně tmavé a těžké. Zároveň i když se snažíte, tak jde poznat, že jste si vlasy nabarvili doma, a vrstva se pak z vlasů špatně dostává. Barvení navíc není jenom o barvě, ale i o zkušenosti toho, kdo ji nanáší.“

Markéta Lisická, kadeřnice a majitelka salónu

Markéta radí, abyste při zakrývání šedin a odrostů zatím použili barevné spreje a pudry, které nanesete ke kořínkům. Ty vám vlasy natónují a dají se vymýt, hodí se navíc jak pro ženy, tak pro muže. Podle Markéty se ale odrostů nemusíte bát, protože jsou moderní.

Zkoušejte nové styly

Jedním z hlavních Markétiných doporučení je, abyste si nezapomněli s vlasy hrát. Zaplétejte je, zdobte, tupírujte. Pánové můžou přehazovat pěšinky a sčesat vlasy jednou dozadu, jednou do čela. Nejenom, že tím zakryjete šediny, odrosty i mastnější vlasy, ale budete mít ze sebe lepší pocit.

Moderní jsou francouzské nebo rybí copy, v kratších a pánských účesech letí sčesání na stranách dozadu pomocí gelu nebo krému. Nezapomeňte ho nejdřív promnout v dlani, abyste ho do vlasů dali přiměřené množství.

Využívejte také čelenky a šátky (které vytvoříte klidně i z roušky), ženy si zamilují příčesky, ozdobné hřebínky a květiny do vlasů. Markéta si oblíbila úliz do výšky pomocí matného gelu s copem, který obtočíte do takzvaného bobku a ozdobíte hřebínkem.

Kromě toho se starejte i o svoje obočí. Češte ho hřebínkem na obočí a formujte ho, nejlépe bezbarvou řasenkou na obočí s vitamínem E nebo troškou laku na vlasy, který nanesete na vatovou tyčinku. Dámy obočí navíc dobarví jemnými očními stíny v hnědých barvách –⁠ pokud nemáte havraní vlasy, tak se vyhněte černé.

>> Pořiďte si stylingový přípravek na MALL.CZ. <<

Tupírováním jednoduše změníte styl a zamaskujete odrosty barvy. Foto: archiv Markéty Lisické • 

Pomozte si kvalitním hřebenem a fénem

K domácí péči o vlasy patří i česání. Kvalitním hřebenem prokrvujete pokožku hlavy a po vlasu roztíráte maz, který ho chrání. Vlasy vám navíc rychleji porostou.

Dobrý hřeben nebo kartáč poznáte podle toho, že příjemně masíruje kůži, netahá, neškube a ještě zvládne tupírovat a vyhladit. Aby dobře posloužil, nemusíte mít ten nejdražší.

„Vlasy jsou korunou krásy a prokrvování pokožky hlavy je klíčem k jejich zdraví. Nepotřebujete při tom nijak utrácet. Při česání vlasů nás často kopírují děti. Pokud si vlasy češeme rádi, budou se rády česat i ony. A jestli se umíme hýčkat, naučí se hýčkat i ony. Předávejme jim dobré návyky. Kromě toho se jich ptejte, jaký účes by chtěly mít, a jejich přání respektujte.“

Markéta Lisická, kadeřnice a majitelka salónu

Nemusíte si ale hned kupovat nový hřeben, když doma už jeden vyhovující máte. Jen ho dejte do parády a pravidelně ho čistěte – pomocí jiného kartáče nebo špičky jiného hřebínku z něj vytáhněte vlasy, umyjte ho pod teplou vodou s trochou mýdla nebo šamponu a na závěr na kartáč naneste obyčejnou dezinfekci.

Dobrou službu vám doma udělá i pořádný fén. Ten by měl mít hlavně regulaci výkonu a teplý i studený vzduch.

Náš tip: Studený vzduch pusťte do vlasů na závěr hned po usušení horkým vzduchem. Vlas tím zatáhnete a pěkně se uhladí.

>> Kvalitní fén seženete i na MALL.CZ. <<

Masáž hlavy sice zvládnete v pohodě sami, ale nejlíp vám ji udělá někdo druhý. Poproste partnera nebo partnerku a namasírujte se navzájem. Foto: archiv Markéty Lisické • 

Načerpejte pohodu a dopřejte si masáž hlavy

Inspirujte se Markétou a ze současného stavu si nedělejte příliš vrásek, místo toho volný čas využijte a veselte se se svojí rodinou. A hlavně se kvůli nedokonalostem netrapte. Ze stresu totiž vznikají zbytečné potíže, jako je padání vlasů nebo lupy.

„Je hodně žen a mužů, kteří si zvykli utíkat do salónů prostě proto, že to byla jejich chvilka oddychu. Teď nic takového nemají. Ukazuje nám to, že se nemůžeme spoléhat jenom na služby, ale musíme se naučit starat o svoje tělo a duši i mimo ně.“

Markéta Lisická, kadeřnice a majitelka salónu

Stres se drží v pokožce hlavy. Masáž hlavy je tedy skvělá aktivita k uvolnění. Kromě toho při ní předcházíte vlasovým problémům, protože kůži prokrvujete. Pro ještě větší antistresový efekt masírujte hlavu během mytí vlasů za použití šamponu nebo kondicionéru, který vám příjemně voní. Jak na to?

Odložte sprchovou hadici a vypněte vodu. Naneste si do dlaně šampon nebo kondicionér a vetřete ho do vlasů. Poté na pokožku hlavy položte konečky všech prstů. Prsty (ale ne nehty) dělejte za pomoci mírného tlaku kolečka po celé hlavě. Namasírujte si i spánky a šíji. Masírujte tak dlouho, dokud neucítíte uvolnění.

Masírovat můžete ale i jenom tak, nasucho. Požádejte večer svoji polovičku, aby vám prsty hlavu namasírovala třeba během seriálu.

>> Víkendy v izolaci: tipy na zábavu s rodinou, partnerem i sólo. <<

Nezapomeňte, že jsme v tom spolu. Bezpečně vám dovezeme všechno, co potřebujete v tomto obtížném období.

A jedna skvělá zpráva na závěr - do 10. května na našem facebooku soutěžíme o vouchery na nákup na MALL.CZ. Stačí nám poslat fotku vašeho aktuálního účesu. Soutěž najdete ZDE. Hodně štěstí! 

Aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.

 

Instagram

@mall_czsk

Top 5