Víkendy v izolaci: zabavte sebe, partnera i rodinu | Blog Mall.cz

Víkendy v izolaci: tipy na zábavu s rodinou, partnerem i sólo

Pokud vaše víkendy plnily především večery s přáteli, výlety, návštěvy muzeí, kaváren nebo kina, máte momentálně v diářích prázdno. Sepsali jsme pro vás aktivity, které si užijete bez ohledu na počet členů domácnosti.

Virtuální výlety do všech koutů světa

Google už několik let umožňuje ve svých mapách Street View (tedy česky Prohlížení ulic). Díky této vychytávce si prohlédnete téměř každé městské zákoutí na světě.

Kromě světových pamětihodností se přes obrazovku podíváte i na přírodní monumenty nebo nahlédnete za brány známých sportovišť, muzeí i restaurací. Během pár vteřin tak navštívíte třeba Niagarské vodopády, Eiffelovu věž nebo australské Uluru.

Díky prohlížení ulic nahlédnete i do míst, kde jste před několika lety trávili dovolenou nebo si přes procházky okolím vyberete místo pro váš další pobyt.

Náš tip: Ukažte dětem nebo partnerovi, kde jste se narodili a trávili dětství. Pokud bydlíte i s prarodiči, vezměte je alespoň virtuálně na výlet do jejich rodiště a poslechněte si, jak to tam vypadalo dříve.

Až se vám procházky ulicemi omrzí, přemístěte se do větší výšky a prohlédněte si planetu přes Google Earth. Ta ukazuje Zemi z pohledu satelitů a u některých míst vykresluje fantastické detaily.

Výlety z pohodlí gauče? Jde to s Google Street View. Podívejte se třeba na nejslavnější světové vodopády. • 

Návštěva domácího kina ve vší parádě

Jít do kina neznamená jen vidět vybraný film. Proto si s rodinou, partnerem nebo i sami dopřejte doma kompletní zážitek:

  • Vyměňte tepláky a vytahané tričko na doma za oblečení, ve kterém byste do kina skutečně šli.
  • Připravte si popcorn, brambůrky, gumové medvídky nebo jinou dobrotu, kterou si v kině běžně dopřáváte.
  • Pokud to váš nábytek umožňuje, nachystejte z něj jednotlivé nebo párové sedačky. Dětem křesílka změkčete dekou nebo jim nachystejte speciální kino hnízdečko z polštářů.
  • Před filmem si pusťte z internetu i ukázky jiných filmů, na které se těšíte nebo se na ně plánujete podívat v následujících dnech.

>> Připravte si báječný popcorn i doma. <<

Vyzkoušejte neobvyklé recepty inspirované filmy či knihami

Připravte si svačinku nebo drink svých oblíbených filmových či knižních hrdinů. Někteří dávají jasné instrukce, jako například tajný agent Jejího Veličenstva James Bond, u jiných budete muset improvizovat. Nachystejte si například

  • máslový ležák (pro fanoušky Harryho Pottera),
  • elfí chléb lembas (ocení příznivci Hobita a Pána prstenů)
  • nebo pangalaktický megacloumák (z knihy Stopařův průvodce galaxií).

>> Potřeby pro domácí barmany nabízíme na MALL.CZ. <<

Náš tip: Do kuchyně přizvěte i děti. I obyčejná třená bábovka se změní v netradiční dezert, když ji přejmenujete na bábovku, kterou nesla Karkulka babičce.

>> Trénujte na Velikonoce. Tohoto beránka upečou i děti. <<

Neošiďte se o dávku kultury

Zavřená divadla a galerie hledají cesty, jak dostat kulturu k vám do obýváku. Nejčastěji nabízí virtuální prohlídky, živá předčítání nebo vypouští záznamy svých her.

Své brány alespoň na dálku otevřely například

  • jedno z největších světových muzeí Louvre, ve kterém si prohlédnete třeba tvorbu Michelangela,
  • Národní galerie ve Washingtonu
  • nebo muzeum ve Vatikánu.

Divadelní živé přenosy i dlouhodobě přístupné záznamy her shrnuje portál i-divadlo.

Náš tip: Pokud máte děti, pusťte se s nimi do vymýšlení vlastní divadelní hry nebo si večer udělejte autorské čtení. Školáci mohou předčítat i prarodičům přes videokonferenční hovor nebo alespoň po telefonu.

>> Kultura žije i v době koronavirové. Podívejte se na MALL.TV. <<

Společné čtení vás s dětmi, rodinou i partnery sblíží. • 

Zahrajte si online hry s kamarády

Ačkoliv běžně nejste fanoušci počítačových her, po pár týdnech v izolaci možná dostanete chuť na partičku šachů, dámy nebo karet se svými známými. Dobrou zprávou je, že tyto hry si zdarma zahrajete i po síti.

Kromě klasiky nabízí duelové online souboje i méně obvyklé hry, jako třeba

  • horolezci, ve kterých je vaším cílem co nejrychleji uhodnout tajenku doplňováním písmen,
  • slovní fotbal, kde skládáte slova podobně jako ve hře Scrabble,
  • nebo párovaná, která je rychlejší a náročnější verzí pexesa.

Přes videokonferenční hovor můžete hrát i retrohry jako

  • Přijela tetička z Číny (každý hráč postupně přidává do seznamu věcí něco, co tetička přivezla, a cílem hry je ve správném pořadí vyjmenovat všechny dovezené položky seznamu),
  • Myslím si (jeden hráč si představuje slavnou osobnost a ostatní hádají, na koho myslí, doptáváním se otázkami, na které lze odpovědět jen ano či ne)
  • nebo Jméno, město, zvíře, věc (hráči vyplňují v omezeném čase všechny určené kolonky, tedy jméno, město, zvíře i věc, začínají na stejné písmeno, které se na začátku kola určí).

>> Vyzkoušejte aktivity, kterými se děti samy zabaví. <<

Nezapomeňte, že jsme v tom spolu. Bezpečně doručíme vše, co v izolaci potřebujete.