Hoďte nový rok na papír: jak vést diář, aby vás bavil? | Blog Mall.cz

Hoďte nový rok na papír: 6 tipů, jak si vést diář, aby vás bavil

Chcete-li být v roce 2020 v klidu a pohodě, plánujte. Vedení diáře vám totiž podle vědců pomůže snížit stres. Přečtěte si, s čím vám plánování pomůže a jak si vytvoříte diář, který vás bude bavit.

Už jste slyšeli o „diářování”? Tento termín označuje plánování a zaznamenávání úkolů, schůzek či osobních postřehů – zkrátka vedení diáře. A na začátku roku je ideální čas s ním začít.

Proč je důležité plánovat?

Plánování má 3 velké výhody:

  1. Nezapomenete na důležité schůzky nebo narozeniny rodinných příslušníků. A nestane se vám, že na jeden večer naplánujete omylem dvě akce.
  2. Uvolníte si mozkovou kapacitu. Nosit všechny termíny a myšlenky v hlavě je náročné. Pomocí diáře máte všechno pohromadě a nemusíte večer dumat, jestli jste na něco nezapomněli.
  3. Nabudíte kreativitu. Vyplňování diáře je umění, takže když do něj budete pravidelně psát, malovat a zvýrazňovat, nastartujete v sobě tvůrčího ducha.

S diářem máte všechno na jednom místě a hlavně kdykoli k nahlédnutí. Diářové pravidlo číslo jedna totiž zní: mějte své papírové já neustále po ruce. Jen tak můžete dopisovat další a další myšlenky i události.

Diář není jen o zapisování, ale také odškrtávání. Když po náročném dni odfajfknete všechny splněné úkoly, pocítíte velkou úlevu i uspokojení. • 

Jaký diář pořídit?

Než si pořídíte nový diář, rozmyslete si, k čemu ho chcete nejčastěji využívat:

  • Jestli máte na letošek naplánované hubnutí, chcete změnit životní styl nebo víc sportovat, sáhněte po motivačním diáři. U jeho vyplňování sice strávíte víc času, ale pomůže vám lépe naplánovat jednotlivé kroky k nižší váze nebo třeba zdolání maratonu. Jednodušeji také zhodnotíte, jak se vám daří cíle plnit.

    >> Náš tip: Motivační diář 2020: A Cup of Style z MALL.CZ. <<

  • Pokud hledáte jen přehled svátků a potřebujete si zaznamenat termíny schůzek nebo návštěvy lékaře, sáhněte po obyčejném diáři. Nebojte, i ten si nakonec dotvoříte k obrazu svému.

    >> Náš tip: P.S. – diář 2020 na MALL.CZ. <<

Diář bude váš pamětníček i parťák po celý rok, ale také krásný doplněk. Pořiďte si diáře, které jsou letos in. • 

6 tipů, jak si diář vytuníte podle svého gusta

Myslete na to, že plánovač je pouze váš – uzpůsobte si stránky svému vkusu a potřebám. A při vyplňování myslete na těchto 6 pravidel:

1. Z plánování si udělejte rituál

Zvlášť pokud jste v diářování nováčci, stanovte si čas, kdy se plánování budete věnovat. Stačí vám na to jen 5–10 minut denně, během kterých uzavřete úkoly z uplynulého dne a ujasníte si, co vás čeká zítra.

2. Pište konkrétní body

I když vyplňujete kolonky v diáři ve spěchu, vždy si dejte dostatek času, abyste jasně formulovali úkol, který vás čeká. Ušetříte si pak tápání, co jste vlastně heslem mysleli.

Jak na to? Místo toho, abyste si k pondělku dopsali jednoslovné heslo „Dárek”, rozepište se a napište konkrétně, co máte udělat: „Vyzvednout ve 14. hodin v MALL Boxu dárek pro sestru k svátku.”

3. Vybarvujte, zvýrazňujte

Obrázky a barvičky si snadněji zapamatujete. Určete si proto barevnou škálu, kterou budete používat, a každému typu činnosti přiřaďte jiný odstín: modře označujte práci a schůzky, červeně setkání s kamarády, zeleně čas s rodinou a žlutě cvičení a další aktivity. Stačí se pak na stránku letmo podívat a hned víte, co vás čeká.

Nezapomeňte při diářování na barvy a odlište jimi různé typy činností. Klidně do diáře přimalujte i obrázek. • 

4. Nepište každou maličkost

Čím víc bodů máte v diáři napsaných, tím jste ve větším stresu. Maličkosti nebo činnosti, které děláte každý den, proto na seznam nepište. Dopisujte jen důležité věci a ideálně si je očíslujte podle priority.

Pokud nějaká činnost trvá jen dvě minuty, do diáře ji ani nepište a rovnou ji udělejte.

Náš tip: Jiná pravidla platí pro připisování osobních postřehů, nápadů a myšlenek – ty berte jako důležité vždycky. Neomezujte se a klidně si do diáře dopisujte, že jste ochutnali zmrzlinu v novém obchodě nebo že dnes poprvé sněžilo. Abyste neměli v diáři chaos, dodržujte jednotné místo, kam osobní poznámky píšete – třeba do pravého horního rohu nebo na vyhrazenou samostatnou stránku.

5. Vyzrajte na nepříjemné úkoly

Nikoho nenadchne, když má ráno seznam plný nepříjemných úkolů. Pokud vás pohled na vykřičníky stresuje, napište si nepříjemné činnosti na lepicí papírky a vložte do diáře. Jakmile úkol splníte, můžete lístek vyhodit do koše a stresujícího úkolu se zbavit.

6. Doplňujte stránky a seznamy podle svého

Pokud vám cokoli v diáři chybí, doplňte to tam. Na závěrečné volné stránky si vepisujte různé seznamy, hodit se vám bude třeba:

  • balicí seznam s věcmi, které s sebou pravidelně berete na služební cesty,
  • seznam nápadů na dárky pro vaše nejbližší,
  • seznam filmů, které chcete vidět,
  • nebo třeba seznam knih, které si toužíte přečíst.

Máte-li málo stránek, vlepte si další – pomocí washi pásek připevníte nové listy do středu diáře a ještě mu dáte nový punc.

Kromě termínů schůzek si do diáře vepisujte i praktické seznamy nebo třeba hodnocení restaurací, kam chodíte na oběd. Zkrátka všechno, co je pro vás důležité. • 

Tip na závěr: sledujte, co vám dělá radost

Diář není jen místem, kde si odkládáte důležité termíny a data. Je to vaše osobní kniha vzpomínek a zážitků, ke které se můžete vrátit i po letech a zjistit, co vás tehdy bavilo a jak jste vnímali svět.

Položte si na konci každého týdne 3 otázky a zaznamenejte své odpovědi do diáře. Ptejte se třeba:

  1. Co vám udělalo za uplynulý týden největší radost?
  2. Za co jste vděční?
  3. Co nového jste se dozvěděli?

Nebo zkuste elektronické plánování

A pokud nejste klasický zapisovací typ, vyzkoušejte pro začátek elektronické diáře a kalendáře – stáhněte si speciální aplikace na mobil nebo využijte online nástroje, jako je třeba Google kalendář. Ten můžete dokonce sdílet s ostatními. Díky tomu jednoduše rozplánujete aktivity pro celou rodinu.

>> Pořiďte si diáře z MALL.CZ. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.