Co jíst v únoru? Přehled sezónních potravin a jeden recept na závěr | Blog Mall.cz

Co jíst v únoru? Přehled sezónních potravin a jeden recept na závěr

Jíst v průběhu roku převážně sezónní potraviny se vyplatí. Jsou nejen mnohem chutnější a kvalitnější než uměle dozrávané plodiny, ale tělu dodají právě to, co zrovna potřebuje. Jaké ovoce, zelenina, maso a další potraviny jsou typické pro únor? 

Lidské tělo je na sezónní potraviny zvyklé

V prvním, lednovém vydání našeho měsíčníku o sezónních potravinách jsme si pověděli, proč jíst právě takové plodiny, které v daném období přirozeně dozrávají a jsou k dostání z místních farem či chovů. Pojďme si to ještě jednou shrnout.

  • Sezónní potraviny jsou plné vitamínů.
  • Jsou mnohem levnější než dovážené exotické plodiny.
  • Dozrávají přirozeně, a tak jsou mnohem chutnější.
  • Lidské tělo je na ně už tisíce let zvyklé.
  • Dodají tělu to, co v daném období nejvíce potřebuje.

Ředkvičky jsou skvělé pro vnitřní hydrataci organismu, protože obsahují mnoho vody. • 

Sezónní potraviny na měsíc únor

Zatímco v lednu byl ze sezónních potravin ještě poměrně velký výběr, únor tak bohatý není. Na trhu se zeleninou najdete:

  • růžičkovou kapustu
  • černý kořen
  • ředkvičky
  • řeřichu

V řeznictvích převládá vepřové maso, různé druhy salámů a uzenin. Drůbeže je o poznání méně než v lednu a čerstvou zvěřinu nehledejte vůbec. Všechny druhy divoké zvěře jsou v únoru chráněny, a tak pokud na některé druhy zvěřiny narazíte, budou s největší pravděpodobností dodávány z mrazíren.

Vajec je v únoru dostatek, ale drahých. V lesích, stejně jako v lednu, nasbíráte hlívu ústřičnou a lanýže.

Recept ze sezónních potravin

Růžičková kapusta je v únoru obzvlášť levná. Můžete z ní připravit nejen výborná hlavní jídla, polévky, ale i přílohy. A tak ji nakupte dostatek. Pokud se vám nepodaří zpracovat všechny zásoby, můžete ji zamrazit. Zmražená zelenina si totiž zachovává téměř stejný obsah vitamínů jako čerstvá. Růžičková kapusta je také velmi zdravá, a tak podpoří vaši imunitu i během chladného února, hodí se při hubnutí a její konzumace prý zahání stres.

Růžičková kapusta je jedna z nejzdravějších potravin, na kterou v únoru narazíte. • 

Zapečená růžičková kapusta

Na hlavní chod budete potřebovat:

  • 1 kg růžičkové kapusty
  • parmazán
  • máslo
  • sůl
  • slaninu

Jak zapečenou růžičkovou kapustu připravit?

  1. Do vroucí osolené vody vložte kapustu a vařte ji 15 minut.
  2. Na másle orestujte slaninu a přidejte k ní povařenou kapustu.
  3. Vše dobře promíchejte, směs vložte do zapékací mísy, posypte parmezánem a 10 minut pečte v předehřáté troubě na 220 °C.

 

Na začátku dalšího měsíce se společně podíváme na březnové sezónní potraviny, které vám dobijí energii, posílí imunitu po letošní deštivé zimě a zvednou náladu. Mezitím nám do komentářů na náš Facebook napište, jak vám chutnala polévka s tuřínem z lednového receptu a jestli se chystáte vyzkoušet zapečenou kapustu. Budeme se na vás těšit zase v březnu.