Co jíst v březnu? Přehled sezónních potravin a jeden recept na závěr

Sezónní potraviny patří bezesporu k nejchutnějším a nejkvalitnějším jídlům, která jsou na trhu v různých měsících k dostání. Tělo je na ně už tisíce let zvyklé a dodávají mu přesně to, co potřebuje. Jaké ovoce, zelenina, maso a další potraviny jsou typické pro březen?


Sezónní potraviny přináší tělu mnoho benefitů

V lednovém a únorovém vydání našeho seriálu jsme vám prozradili, proč je dobré jíst takové potraviny, které v daném období dozrávají. Pro jistotu si to ale ještě jednou shrneme.

  • Sezónní potraviny obsahují mnoho vitamínů, které uměle dozrávané plodiny nemohou nabídnout.
  • Jsou mnohem zdravější než dovážené plodiny dozrávané na palubách lodí či v kamionech.
  • Člověk je jí už tisíce let, a proto je na ně tělo zvyklé.
  • V různých částech roku dodávají tělu právě to, co potřebuje.

Na zeleninovém trhu najdete nové brambory, růžičkovou kapustu, řeřichu a chřest.Na zeleninovém trhu najdete nové brambory, růžičkovou kapustu, řeřichu a chřest.

Sezónní potraviny na měsíc březen

Ani březen není na sezónní potraviny tak bohatý, jak bychom si po dlouhé zimě přáli. Na zeleninovém trhu najdete:

  • nové brambory
  • růžičkovou kapustu
  • řeřichu
  • sladké brambory
  • šťovík
  • bílý chřest (v březnu ještě velmi drahý)

V řeznictví si řekněte o pořádný flák hovězího masa. To je v tomto období ze všech mas nejlepší, jelikož se dobytek přes zimu výborně krmí. Naopak drůbež v březnu téměř vůbec není. A když, tak mražená. Zvěřina je v březnu ještě stále chráněná, a tak pokud na ni narazíte, bude s největší pravděpodobností ze zamrazených zásob.

V lese je v březnu veseleji. Připravte si košík na hlívu nálevkovitou a ústřičnou, lanýž černovýtrusý, kačenku českou a smrž špičatý.

Recept ze sezónních potravin

Po dlouhé zimě nemá nikdo sil nazbyt. A proto jsme pro vás vybrali jednoduchý recept, na jehož přípravu vám bude stačit pár ingrediencí z lednice a jeden pekáč. Není to žádný luxus, ale kdo má rád guláš, ten se bude oblizovat ještě týden. Jestli nějaké přísady doma nenajdete, nevadí. I tak uvaříte dokonalý sobotní oběd.

Zapečené hovězí maso s bramborem a se sýrem

Na zapečené hovězí s bramborem budete potřebovat:

  • 0,5 kg hovězí kližky
  • 1 cibuli
  • 1 žlutou papriku
  • 1 mrkev
  • 3 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíci drcené sladké červené papriky
  • 2 dl piva
  • 2 dl vody
  • 1 nastrouhanou bramboru
  • 6 uvařených brambor
  • 150 g sýru Eidam / Gouda
  • sůl
Zapečené hovězí maso s bramborem a se sýremZapečené hovězí maso s bramborem a se sýrem

Jak připravit zapečené hovězí maso s bramborem a sýrem?

  1. Na oleji osmahněte na kostičky nakrájenou cibulku. 
  2. Přidejte kostky hovězí kližky a nechte je ze všech stran zatáhnout. 
  3. Přidejte nakrájenou žlutou papriku, mrkev i nastrouhanou bramboru, směs okořeňte, zalijte pivem a vodou, osolte a přidejte protlak. 
  4. Směs zamíchejte a asi hodinu a půl pečte v pekáči na 180 °C.
  5. Jakmile maso změkne, přidejte uvařené brambory a vše zasypte sýrem. 
  6. Zapékejte v troubě na 200 °C do zezlátnutí.
  7. Přejeme vám dobrou chuť.

Na začátku dubna se společně podíváme na jarní sezónní potraviny. Mezitím nám dejte vědět do komentářů, jak zvládáte letošní zimu a jakými sezónními potravinami posilujete svou imunitu.

Témata:
  recepty, jaro, bramobory
 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025