Sezónní potraviny patří bezesporu k nejchutnějším a nejkvalitnějším jídlům, která jsou na trhu v různých měsících k dostání. Tělo je na ně už tisíce let zvyklé a dodávají mu přesně to, co potřebuje. Jaké ovoce, zelenina, maso a další potraviny jsou typické pro březen?
Sezónní potraviny přináší tělu mnoho benefitů
V lednovém a únorovém vydání našeho seriálu jsme vám prozradili, proč je dobré jíst takové potraviny, které v daném období dozrávají. Pro jistotu si to ale ještě jednou shrneme.
Sezónní potraviny obsahují mnoho vitamínů, které uměle dozrávané plodiny nemohou nabídnout.
Jsou mnohem zdravější než dovážené plodiny dozrávané na palubách lodí či v kamionech.
Člověk je jí už tisíce let, a proto je na ně tělo zvyklé.
V různých částech roku dodávají tělu právě to, co potřebuje.
Na zeleninovém trhu najdete nové brambory, růžičkovou kapustu, řeřichu a chřest. • mall.cz
Sezónní potraviny na měsíc březen
Ani březen není na sezónní potraviny tak bohatý, jak bychom si po dlouhé zimě přáli. Na zeleninovém trhu najdete:
nové brambory
růžičkovou kapustu
řeřichu
sladké brambory
šťovík
bílý chřest (v březnu ještě velmi drahý)
V řeznictví si řekněte o pořádný flák hovězího masa. To je v tomto období ze všech mas nejlepší, jelikož se dobytek přes zimu výborně krmí. Naopak drůbež v březnu téměř vůbec není. A když, tak mražená. Zvěřina je v březnu ještě stále chráněná, a tak pokud na ni narazíte, bude s největší pravděpodobností ze zamrazených zásob.
V lese je v březnu veseleji. Připravte si košík na hlívu nálevkovitou a ústřičnou, lanýž černovýtrusý, kačenku českou a smrž špičatý.
Recept ze sezónních potravin
Po dlouhé zimě nemá nikdo sil nazbyt. A proto jsme pro vás vybrali jednoduchý recept, na jehož přípravu vám bude stačit pár ingrediencí z lednice a jeden pekáč. Není to žádný luxus, ale kdo má rád guláš, ten se bude oblizovat ještě týden. Jestli nějaké přísady doma nenajdete, nevadí. I tak uvaříte dokonalý sobotní oběd.
Zapečené hovězí maso s bramborem a se sýrem
Na zapečené hovězí s bramborem budete potřebovat:
0,5 kg hovězí kližky
1 cibuli
1 žlutou papriku
1 mrkev
3 bobkové listy
6 kuliček nového koření
2 snítky rozmarýnu
2 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíci drcené sladké červené papriky
2 dl piva
2 dl vody
1 nastrouhanou bramboru
6 uvařených brambor
150 g sýru Eidam / Gouda
sůl
Zapečené hovězí maso s bramborem a se sýrem • mall.cz
Jak připravit zapečené hovězí maso s bramborem a sýrem?
Na oleji osmahněte na kostičky nakrájenou cibulku.
Přidejte kostky hovězí kližky a nechte je ze všech stran zatáhnout.
Přidejte nakrájenou žlutou papriku, mrkev i nastrouhanou bramboru, směs okořeňte, zalijte pivem a vodou, osolte a přidejte protlak.
Směs zamíchejte a asi hodinu a půl pečte v pekáči na 180 °C.
Jakmile maso změkne, přidejte uvařené brambory a vše zasypte sýrem.
Zapékejte v troubě na 200 °C do zezlátnutí.
Přejeme vám dobrou chuť.
Na začátku dubna se společně podíváme na jarní sezónní potraviny. Mezitím nám dejte vědět do komentářů, jak zvládáte letošní zimu a jakými sezónními potravinami posilujete svou imunitu.