4 zdravé a chutné přílohy | Blog Mall.cz

4 zdravé a chutné přílohy

Víte, že kromě rýže, brambor a knedlíků existují i další přílohy, které jsou pro lidské tělo zdravější? Prozradíme vám, co je bulgur, polenta, kuskus a quinoa, čím se vyznačují, k čemu je jíst a jak je správně připravit.

Bulgur

Bulgur je naklíčená, nalámaná a předvařená celozrnná pšenice, kterou rádi používají vegani, vegetariáni jako součást pokrmů. V české kuchyni se používá do nádivek, karbanátků i jako příloha. Bulgur je populární pro svou velmi dobrou stravitelnost (nenadýmá) a dobré nutriční složení. Obsahuje vlákninu, vitamíny i minerály. Oproti rýži má více proteinů i vlákniny, vyšší obsah vitamínů i minerálů a nižší glykemický index. K sehnání je běžně v supermarketu.

Jelikož se vyrábí z pšenice, není vhodný pro celiaky a do bezlepkových receptů.

Příprava bulguru

Bulgur můžete připravit třemi možnými způsoby:

  1. Vařením – na mírném ohni vařte 12–15 minut
  2. Zalitím horkou vodou – po zalití horkou vodou nechte bulgur odpočívat 25–30 minut
  3. Nabobtnáním – zalijte bulgur studenou vodou a nechte cca 1 hodinu bobtnat, zachováte tím všechny důležité vitamíny a minerály

Burlgur obsahuje vlákninu, vitamíny i minerály a má nízký glykemický index. • 

Polenta

Polenta je kukuřičná kaše, která se připravuje z kukuřičné mouky, vody a soli. Používá se buď jako příloha k masu nebo zelenině a vyrábějí se z ní i knedlíky nebo různé placky. Je oblíbená u veganů, vegetariánů i masožravců a je vhodná pro celiaky a osoby s poruchami příjmu lepku. Polenta je bohatá na bílkoviny, vlákninu a obsahuje i velké množství vitamínů a minerálů. Kukuřičnou mouku na polentu koupíte ve zdravé výživě i v některých supermarketech.

Příprava polenty

Na polentu budete potřebovat:

  • 250 ml horké vody
  • 310 ml mléka
  • 90 g instantní nebo obyčejné kukuřičné mouky na polentu
  • 30 g másla
  • sůl, pepř

Postup (2–3 porce): Vodu a mléko přiveďte k varu. Pak pomalu přisypávejte kukuřičnou mouku a prošlehávejte ji metlou, aby se netvořily hrudky. Míchejte 5 minut v případě instantní polenty, 20 minut v případě obyčejné polenty. Nakonec vmíchejte máslo a dochuťte solí, popř. i pepřem. Podávejte k masu nebo jen s česnekem, pórkem či sýrem.

Polenta je vhodná pro celiaky a osoby s poruchami příjmu lepku. • 

Kuskus

Kuskus je spařená tvrdozrnná pšenice, ječmen či proso, ze které se následně vyrábí malé kuličky. Je oblíbený u veganů, vegetariánů i masožravců, ale není vhodný pro celiaky, protože obsahuje lepek. Přidává se do salátů, k různým druhům masa, k mořským plodům i do sladkých jídel. Kuskus obsahuje celou řadu prospěšných látek, nenasycené mastné kyseliny, vitamíny i minerály.

Kuskus se rozděluje na dva typy:

  • Bílý – druh bílé těstoviny, který si zanechává účinné látky
  • Celozrnný – druh hnědé těstoviny, který obsahuje i slupku zrna, má více účinných látek a je zdravější než bílý kuskus

Příprava kuskusu

Na přípravu kuskusu budete potřebovat:

  • kuskus
  • koření
  • sušenou zeleninu

Postup (1 porce): Do misky nasypte malý hrneček kuskusu. V rychlovarné konvici uvařte vodu a zalijte jí kuskus v poměru 1:2 (na 1 hrneček kuskusu 2 hrnečky vody). Ochuťte kořením, přidejte sušenou zeleninu (nemusí být), zakryjte mísu pokličkou a nechte bobtnat cca 10 minut.

Kuskus obsahuje nenasycené mastné kyseliny, vitamíny i minerály. • 

Quinoa

Jedná se o zralá semena merlíku chilského, která jsou velmi podobná kuskusu nebo amarantu. Na rozdíl od nich ale neobsahují lepek a jsou výživovou bombou s vysokou nutriční hodnotou. Quinoa má vysoký obsah bílkovin, ukrývá celou řadu vitamínů a je významným zdroje minerálů a vlákniny. Zároveň je velmi lehce stravitelná a obsahuje i základní aminokyseliny, které mohou chybět v jídelníčku vegetariánů i veganů.

Příprava quinoi

Postup (1 porce): Quinou připravujte v poměru 1:2, stejně jako kuskus. Tedy jeden hrníček quinoi na 2 hrníčky vody. Vodu s quinoou přiveďte k varu a vařte asi 15–20 minut. Během varu quinou pravidelně míchejte. Absorbuje totiž vodu a mohla by se připálit. Podávejte jako přílohu k masu či zelenině, v salátu, polévce i omáčce.

Quinoa neobsahuje lepek a má vysokou nutriční hodnotu. • 

Používáte zdravé přílohy pravidelně nebo se držíte spíš starých dobrých brambor, knedlíků a rýže? Podělte se s námi v komentářích třeba i se svým oblíbeným receptem.