Vybavte sebe i děti na hory. Co a jak sbalit na lyže | Blog Mall.cz

Vybavte sebe i děti na hory. Radíme, co a jak sbalit na lyžovačku

Sezóna lyžáků a rodinných výjezdů na zasněžené svahy začíná. Balení na hory často provází stres, protože zapomenutý důležitý kousek oblečení nebo lyžařské výbavy zkazí celý pobyt. Proto pro vás máme seznam, se kterým na nic nezapomenete.

Karty a výbavu zkontrolujte v předstihu

Čeští lyžaři stále častěji vyráží za zasněženými svahy do zahraničí. Pokud mezi ně patříte, opatřete si ještě před odjezdem cestovní pojištění a sbalte si k němu všechny důležité dokumenty. Většina pojišťovacích balíčků zajišťuje péči o lyžaře ve všech běžných střediscích. Pro jistotu si ale zkontrolujte, že vaše pojištění pokrývá i lyžování ve vámi vyhlídnuté nadmořské výšce.

Ujistěte se alespoň měsíc před cestou, že máte platné doklady totožnosti, cestovní pas i kartičku pojištěnce.

Další položkou, která si zaslouží vaši pozornost v předstihu, je lyžařská výbava. Před novou sezónou si lyže žádají servis a případné seřízení podle aktuální váhy lyžaře.

Náš tip: Zamluvte si výbavu v půjčovnách dostatečně dlouho před dovolenou. Jakmile nasněží, poptávka po lyžích rychle stoupne.

>> Špičkovou lyžařskou výbavu půjčujeme i na MALL.CZ. <<

Kufry jdou většinou stranou, vyberte vhodné zavazadlo

Skořepinové kufry na kolečkách jsou i na zimní cestování užitečné. Při převozu v autobuse  jim neublíží jiná těžká zavazadla a díky kolečkům je bez velké dřiny převezete do hotelu.

Na hory si sbalte i batoh nebo tašku, kterou snadno odnesete na zádech. • 

Problém nastává, když k zimnímu ubytování nevede prohrnutá cesta.

Proto před balením zjistěte, jak daleko a po jaké cestě budete od auta, autobusu nebo vlaku zavazadlo přenášet. Jestli si nejste jisti, vsaďte raději na jistotu v podobě sportovní tašky. Ačkoliv nedrží pevný tvar jako kufr, v případě zdolávání kopce, schodů nebo neprohrnutých cest ji jednoduše přehodíte přes rameno nebo ji dáte na záda jako batoh.

>> Sportovní tašky najdete na MALL.CZ. <<

Z malých zavazadel nezapomeňte na batůžek, který vám i dětem na lyžařském kurzu poslouží při výletech. Pokud ho plánujete nosit i na sjezdovce, volte sportovnější typy, které mají zvětšená držátka na zipech, díky kterým batoh otevřete i v rukavicích.

Správné oblečení vás udrží v suchu a teple

Zimní oblečení vždy chytře vrstvěte. Zapomeňte na klasickou bavlnu a sáhněte raději po funkčním oblečení, které dobře odvádí pot a zahřívá.

>> Naučte se správně vrstvit termoprádlo. <<

Především dětem sbalte na dovolenou nebo lyžařský kurz dvě „sjezdovkové” sady. Pokud malého lyžaře při dopoledním řádění promočí déšť, mokré sedačky nebo neustálé pády, nebude po obědě vyřazený z venkovní zábavy.

Promočení se ale nevyhýbá ani dospělákům, proto druhou sadu oblečení přibalte i sobě. Alespoň na večerní procházku zimním areálem nevyrazíte v promáčené bundě.

Podívejte se, jak se na lyžovačku připravila Jitka z MALL.TV.

 

Nepodceňte výbavu, která chrání vaše zdraví

Sjezdovky se od dob Sněženek a machrů změnily v místo, kde si musíte doslova hlídat záda. Srážka s jiným lyžařem je bolestivá a nebezpečná záležitost. Proto sobě i svým dětem sbalte chránič páteře. Nejčastěji je seženete v podobě krunýře nebo vyztužené vesty, která zmírní bolest i při pádu na břicho.

Nezbytná je také ochrana hlavy. Helma na lyžování je dnes už téměř standard a na urolbovaný manšestr se bez ní nevrhají ani dospělí.

>> Vyberte správnou přilbu podle našeho průvodce. <<

Trojici ochranného minima sjezdařů doplňují kvalitní lyžařské brýle. • 

Na hory si s sebou sbalte i základní domácí lékárničku. Do ní si opatřete:

  • stahovací obvaz,
  • gel na namožené svaly a klouby,
  • kvalitní opalovací krém a balzám na rty s UV filtrem,
  • a pokud máte často problémy s klouby, tak i ortézu na koleno nebo loket.

Dopřejte si zábavu a komfort na horské chatě

Po vydatné lyžovačce nezapomeňte večer vypnout, ať načerpáte síly na další horské zážitky. Skvěle se k tomu hodí deskové nebo karetní hry. Zachumlejte se do relaxační deky s rukávy a pusťte se s přáteli do napínavé bitvy nebo znalostní soutěže.

O promočené boty nebo lyžáky se mezitím postará vysoušeč obuvi, takže následující den vklouznete do tepla a sucha.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.