Top 5 středisek, kde si užijete jednodenní lyžovačku v alpském stylu | Blog Mall.cz

Top 5 středisek, kde si užijete jednodenní lyžovačku v alpském stylu

Ráno tam, celý den na svahu a večer zase zpátky. Pokud nemáte čas na dlouhou dovolenou, vyrazte na hory aspoň na jeden den. Na ty nejlepší sjezdovky se nemusíte trmácet až do Švýcarska nebo Itálie. Najdete je  za humny a cesta tam trvá maximálně pár hodin.

Některé děti se jarních prázdnin dočkají co nevidět, jiné si na chvilky volna ještě počkají. Na hory s nimi ale můžete vyrazit hned. Třeba na jeden den.

1. Ještěd

Ideální terén pro rodiny s dětmi, ale i náročné lyžaře. To je lyžařské středisko Ještěd. Z Liberce je coby kamenem dohodil, z Prahy jste na svahu asi za hodinu a čtvrt.

Kromě 12 sjezdovek se můžete vyřádit i v místním snowparku, který je hotovým rájem hlavně pro snowboardisty. Tratě s překážkami jsou vhodné pro začátečníky i zkušené. Pro malé děti je zase v areálu připravené dětské cvičiště s provazovým vlekem.

Za jednodenní skipas zaplatí rodiče 590 korun, pro děti pak permice vyjde na 320 korun. Využít ale můžete i zvýhodněné rodinné lístky. 

2. Kouty nad Desnou

Kouty najdete asi 80 kilometrů od Olomouce a v nich největší lyžařské středisko na Moravě. Když si přivstanete, budete mezi prvními na svahu, i když bydlíte v Praze. Cesta vám zabere asi 3 hodiny.

Sněhy pak můžete brázdit na sjezdovce, která měří 3 kilometry. Na své si přijdete, i když dáváte přednost běžkám. Na výběr máte tratě v celkové délce 27 kilometrů

Z Brna, Ostravy, Olomouce a Zlína jsou dokonce do Kout vypravovány zvláštní autobusy, které vás zavezou až ke svahu. Za celodenní lyžování zaplatí dospělí 670 korun, děti od sedmi let 450 korun.

Některé ski areály nabízí vyžití také pro běžkaře. V Koutech nad Desnou najdete hned několik běžkařských okruhů a tras. • 

3. Veľká Rača

Hledáte-li skutečný lyžařský ráj, vypravte se na Slovensko. Ski areál Snow Paradise Veľká Rača leží jen kousek od česko-slovenských hranic. A třeba z Ostravy jste tam za hodinu a čtvrt.

Jedno z největších slovenských středisek uspokojí začátečníky i nejnáročnější lyžaře. Mezi 15 sjezdovkami si totiž vyberete terén přesně pro vás – široké a pozvolné tratě nebo extrémní černou sjezdovku.

Když si budete chtít od lyží na chvíli odpočinout, využijte bobovou dráhu přímo v areálu – na trase dlouhé 1300 kilometrů můžete svištět rychlostí až 40 kilometrů za hodinu. Celodenní lyžování ve slovenském středisku vás bude stát v přepočtu asi 700 korun, děti za něj zaplatí přes 400 korun.

4. Lipno

Hledáte-li ideální terén pro malé děti nebo začátečníky, zajeďte si na Lipno. Pozvolné a široké sjezdovky i výuková hřiště přímo nabádají k prvním dětským lekcích na lyžích.Z Českých Budějovic jste tu asi za hodinu, z Prahy vám cesta zabere něco přes hodinu a půl

Jihočeský ski areál láká na 14 sjezdovek, asi 40 kilometrů běžeckých tratí nebo rozsáhlý snowpark. V hlavní sezóně zaplatí dospělí za jednodenní skipas asi 750 korun, děti od 6 let pak 500 korun.

A kdyby vás lyže omrzely, zavítejte k jezeru. Na zamrzlé ploše vzniká každý rok jedinečná bruslařská dráha dlouhá asi 10 kilometrů. Jen se předem podívejte na teploměr – pokud už několik dní nemrzne a led není tlustý aspoň 18 centimetrů, na vodu vás nikdo nepustí. 

Součástí lyžařských středisek bývají i velká výuková hřiště pro děti. Ideální místo, kde se mohou učit postoj i plužení, aby za chvíli létaly po sjezdovce jako s větrem o závod. • 

5. Stuhleck

Pokud už jste letos stihli česká střediska objet nebo vám chybí náročnější alpský terén, vypravte se do rakouského Stuhlecku. Z jižní Moravy jste tam za chvilku, najdete ho totiž asi 230 kilometrů od Brna.

Největší středisko ve východním Rakousku je prověřené ze všech stran – kromě Moravanů si ho totiž oblíbili také obyvatelé Vídně, Slováci nebo Maďaři. Skipas na jeden den vás v přepočtu vyjde asi na tisíc korun, děti pak na 550 korun.

A když vás fronty na lanovku unaví, zpestřete si zimní radovánky v rakouském středisku třeba snowtubingem – divokou jízdou na gumových člunech zasněženým korytem. Spolu s dětmi si užijete i sáňkařskou dráhu, snowpark nebo běžkařské tratě.

Lyže přejí připraveným

O jarních prázdninách si pak můžete užívat na horách celý týden. Pokud chcete vyrazit do zahraničí, vyberte si destinaci z nejlepších evropských středisek.

Než se vydáte vstříc lyžařskému dobrodružství, udělejte si krátkou inventuru ve svém vybavení. Na lyžích překontrolujte hlavně skluznice a hrany.

Pokud jste lyže přes zimu nechali ve vlhkém sklepě nebo už jste na nich nějaký ten pátek nestáli, zaslouží si kompletní prohlídku. Odneste je raději do servisu, kde je ošetří a v případě potřeby i naostří. 

Součástí lyžařského vybavení by měla být i helma nebo lyžařské brýle. • 

Ujistěte se, že máte v dobrém stavu i lyžařské boty nebo hole. Naprostou nutností je také přilba. Pokud se chcete ochránit víc, sáhněte po chrániči páteře.

Do kufru nezapomeňte přibalit ani lyžařské brýle. Jestli vám zatím ve výbavě chybí, dokupte je – ochrání vás totiž před UV zářením a zlepší vidění na svahu i ve sněhové vánici. Postupujte podle našeho návodu, abyste vybrali ty pravé. 

Vrstvy a zase vrstvy

I když jsou ve městě teploty kolem nuly, na horách si mráz cestu k vašemu tělu najde vždycky. Vyzrajte na něj – základem je správné vrstvení. Myslete na to při balení a mějte vždy v pohotovosti 3 vrstvy:

  • 1. vrstvasaje a odvádí z těla pot. Musí být přiléhavá a prodyšná. Sáhněte po funkčním triku, ve kterém budete i po celém dni na svahu v suchu.
  • 2. vrstvaizoluje. Volte prodyšné kousky, které vás zahřejí. Pořádně teplá flísová mikina bude to pravé.
  • 3. vrstva je ochranná. Silný vítr, sníh i déšť. S tím vším by si měla poradit. Zvolte nepromokavou lyžařskou bundu.

Myslete při oblékání na pravidlo 3 vrstev. • 

Extra TIP MALL.cz: Špindlerův Mlýn

Skiareál Špindlerův Mlýn se nachází přibližně 150 km od Prahy a právem patří mezi nejoblíbenější střediska u nás.

Zaručeně si tu užijete skvělé lyžování a vybírat můžete z lehkých, středně těžkých i těžkých sjezdovek. Kromě lyžařů se tu ale vyřádí také ostatní milovníci zimních sportů. Ujíždíte si raději na snowboardu nebo běžíte na běžkách jako o závod? Žádný problém!

Ti, kteří mají rádi bruslení, zde najdou jedinečnou ledovou plochu a skvělou zábavu si tu užije celá rodina. Brusle řešit nemusíte - přímo u kluziště máte k dispozici nejen půjčovnu, ale dokonce i občerstvení. A překvapení nakonec - jde o kluziště MALL.cz!:)

 Máte svá oblíbená místa, kam jezdíte na jednodenní lyžovačku? Podělte se s námi na Facebooku.