Proč si pořídit úhlovou brusku? | Blog Mall.cz

Proč si pořídit úhlovou brusku? Pomůže s opravou podlahy i střechy

Vrtačku má ve své výbavě nejspíš každý kutil, na úhlovou brusku se ale mnohdy zapomíná. Přitom nahradí hned několik specializovaných nářadí: zvládnete s ní broušení, leštění, kartáčování i hoblování. Přečtěte si, proč se vyplatí pořídit do dílny úhlovou brusku, jaký kotouč využijete nejvíc a jak vám při práci pomůže novinka od značky Bosch – systém jednoduchého zacvaknutí kotouče X-Lock.

Úhlové brusce se někdy říká také rozbrušovačka nebo flexa – nejčastěji ji využijete k broušení a dělení materiálu. Vždy přitom záleží na kotouči, který k brusce pořídíte. Nejběžnější jsou kotouče určené na řezání (takzvané hrubování). Schopnosti brusky ale rozšíříte speciálním příslušenstvím, jako jsou kartáčové kotouče, frézovací a hoblovací kotouče či lešticí disky.

V domácnosti a na zahradě úhlovou brusku nejčastěji využijete pro:

1. Řezání:

  • řezání hřebíků a šroubů,
  • rozřezání obkladů, keramických dlaždic, cihel či střešních tašek,
  • řezání plastových i kovových trubek,
  • vyřezávání drážek pro elektroinstalaci do zdiva.

2. Broušení:

  • odstraňování starých barev a laků (například nátěru ze střechy),
  • leštění povrchů,
  • opracování kamene a betonu,
  • odstraňování rzi z kovu.

3. Další funkce:

  • ostření seker a zahradního nářadí,
  • čištění svár.

Ať už řešíte opravu podlahy, elektroinstalace nebo staré střechy, úhlovou brusku určitě využijete. Při každé práci přitom potřebujete různý výkon. Myslí na to i výrobci značky Bosch, kteří dbají na to, aby měly jejich úhlové brusky možnost regulování otáček. Díky němu si můžete nastavit, který materiál zrovna brousíte či řežete, a stroj pak automaticky jede na stálé otáčky.

Při práci s úhlovou bruskou buďte opatrní a dodržujte bezpečnostní pokyny výrobce. Dávejte si pozor také na dlouhé vlasy nebo volné části oděvu, které by mohla bruska zachytit. • 

Se systémem X-Lock od firmy Bosch je výměna kotoučů rychlá a jednoduchá

Než si brusku pořídíte, zjistěte si, jak se u daného přístroje mění brusné kotouče. Běžné brusky vyžadují, abyste drželi tlačítko aretace a současně pomocí klíče kotouč vyměnili. Je to nepohodlné a nepraktické.

Na trhu jsou ale i brusky s jednodušším systémem výměny. Například firma Bosch přišla s novinkou – vyvinula řadu brusek a příslušenství se systémem upínání X-Lock. Při výměně příslušenství nepotřebujete klíč, všechno zvládnete jedním cvaknutím, takže kotouč vyměníte na první pokus a 5× rychleji než u běžných brusek. Jakmile je kotouč upevněný, uslyšíte cvaknutí a můžete se pustit do práce.

Díky chytrému systému X-Lock navíc z brusky nevyčnívající žádné aretační matice, takže se můžete pustit do plochého broušení, aniž byste se báli poškrábání povrchu.

Náš tip: Příslušenství značky Bosch se systémem X-Lock jednoduše napojíte na jakoukoliv úhlovou brusku, kterou už máte doma.

>> Úhlové brusky Bosch se systémem X-Lock na MALL.CZ. <<

Při výběru brusky se dívejte také na to, zda má stroj antivibrační systém. Ten najdete například u brusek značky Bosch – znamená to, že má bruska takovou konstrukci, která pohlcuje vibrace a vy se při práci tolik nenadřete. • 

Nejdůležitější je výběr kotouče

Kotouče pro úhlové brusky nejčastěji seženete ve třech základních velikostech, které označují průměr kotouče: 115, 125 a 230 mm.

Jestliže pracujete na zahradě jen občas a brusku potřebujete na drobnější úkony jako řezání trubek, obrábění plechů či řezání dlažby, pořiďte si kotouč s menším průměrem. Nejpraktičtější jsou kotouče ve velikosti 125 mm, které zvládnou i hlubší zářez například do tlustší dlaždice nebo trubek. Pokud kutíte pravidelně a řežete často větší díly, využijete kotouč o průměru 230 mm – ten řeže až do hloubky 7,5 cm.

Při výběru kotoučů zvažte, jaký materiál budete bruskou opracovávat. Kotouče se podle funkce dělí na řezné a brusné, dále pak můžete zvolit například:

  • Lamelové kotouče – hodí se na jemné broušení, zbavování rzi či leštění kovových povrchů.
  • Hrncové kotouče – použijete je při odstraňování zbytků lepidla z dlaždic nebo na čištění malých ploch.
  • Pilové kotouče – slouží hlavně k opracování dřeva.
  • Diamantové kotouče – ty využívají i profesionálové, zvládnete s nimi totiž nařezat beton, cihly, přírodní kámen či keramiku.

>> Diamantové kotouče s chytrým systémem X-Lock najdete na MALL.CZ. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.