4 výhody aku nářadí, které oceníte doma i na zahradě | Blog Mall.cz

Kutilství bez kabelů a bez hluku: tohle umí moderní aku nářadí

Pro změť kabelů a velké stroje už není v dílně moderních kutilů místo. Kabelové elektrické nářadí nahrazují bezdrátové aku vrtačky, pily a brusky, kterým dávají přednost také profesionální řemeslníci. Zjistěte, co moderní akumulátorové nástroje umí, a jak je doma využijete i vy.

Aku nářadí není jen označení pro vrtačku, ale celý soubor pomocníků pro dům a zahradu. Svou dílnu vybavíte bezdrátově klidně celou. Třeba značka Einhell vyrábí kromě aku šroubováků i nůžky na živý plot, brusky, sekačky a další bezdrátové nářadí.

Při výběru aku nářadí narazíte na tři typy akumulátorů:

  • nikl-kadmiové (NiCd),
  • nikl-metal hydridové (NiMH),
  • lithiové (Li-Ion).

Nikl-kadmiové a nikl-metal hydridové články jsou cenově dostupné a výkonné. Nehodí se však pro příležitostné kutily. U článků totiž při delší nečinnosti dochází k rychlému samovybíjení – během měsíce ztratí až 25 % akumulované energie. Oba akumulátory navíc musíte povinně recyklovat.

Takové starosti vám s Li-Ion článkem odpadají. Tohle jsou jeho hlavní výhody:

  • Akumulátor se sám nevybíjí, pokud nářadí necháte delší dobu na poličce.
  • Je lehčí a menší, a díky tomu je lehčí i nářadí.
  • Pomaleji se vybíjí a kratší dobu nabíjí.

Li-Ion baterii najdete také v aku nářadí značky Einhell. Akumulátor je navíc vylepšený systémem Active Battery Management. Ten sám rozpozná případná rizika během provozu nářadí a pokud je odhalí, vypne napájení.

Jestliže se poohlížíte po spolehlivém lehkém aku nářadí, ten s Li-Ionovou baterií vás rozhodně nezklame. Zajímavé jsou i výhody akumulátorového nářadí, které vám teď představíme.

1. Kutilství bez závislosti na elektřině

Prodlužovačky nechte schované v dílně. S akumulátorovým nářadím přivrtáte ptačí budku na zahradě a postavíte domek na stromě i bez elektřiny. Jakmile vašim pomocníkům dojde šťáva, jednoduše je zapojíte na jednu až tři hodiny (podle kapacity akumulátoru) do nabíjecí stanice.

Aku nářadí Einhell pohání vyjímatelná baterie Power X-Change, kterou jednoduše vyjmete a vložíte do jiného nářadí. • 

Náš tip: Aby se vaše dílna neproměnila ve skladiště nabíječek a akumulátorů, pořiďte si nářadí značky Einhell. Na produkty ze série Power X-Change vám stačí jen jeden akumulátor, který pasuje k více než stovce produktů. A tak stačí, když ho koupíte spolu s prvním produktem. Každé další nářadí vás pak vyjde levněji.

>> Objevte všechny benefity aku nářadí Einhell Power X-Change. <<

2. Práce ve výškách s lehkostí

Práce ve výškách nebo na štaflích je s akumulátorovým nářadím pohodlnější. Pod nohama vám nepřekáží změť kabelů, o kterou byste mohli zavadit a také nejste limitováni délkou přívodního kabelu.

A protože Li-Ion baterie mají nižší hmotnost i rozměry, zmenšuje se také aku nářadí. Práce ve stísněném prostoru bude pohodlnější stejně jako manipulace s pilou nebo třeba se svářečkou, které jsou jinak velmi těžké.

3. Sečení trávy bez hluku a ekologicky

Elektrické sekačky vás limitují svou váhou i kabelem a navíc mají nízký výkon. Benzinové sekačky jsou sice výkonné, ale také hlučné, těžké a vyžadují poměrně náročnou údržbu. Navíc je pohání spalovací motor, který do ovzduší vylučuje škodlivé zplodiny.

Akumulátorové sekačky jsou ekologičtější, a přitom stejně výkonné jako ty benzinové. Při sečení jsou tiché a díky nižší hmotnosti s nimi snadno posekáte i prostornou zahradu bez velké námahy.

>> Prohlédněte si aku sekačky od značky Einhell. <<

Sekačky Einhell pohání Li-Ion baterie místo spalovacího motoru, a tak jsou šetrnější k životnímu prostředí. • 

4. Nenáročná údržba a delší životnost

Většina aku nářadí je vybavená uhlíkovým motorem. U vrtaček to poznáte například podle černého prachu, který z ní občas vyklepete. Zásadním nedostatkem takových motorů je ale nižší životnost.

Nejčastěji to odnesou plastová raménka s pružinou, která udržují uhlíky v neustálém kontaktu s prstencem rotoru. Pokud aku nářadí během používání přetížíte, raménka to nevydrží a přestanou plnit svůj účel.

Druhým problémem bývají cívky na hřídeli motoru. Vlivem odstředivé síly se vytváří více tepla a stroj se přehřívá.

Pokud selže cívka nebo raménka, nezbývá vám nic jiného než pořízení nových součástek nebo rovnou výměna nářadí za nové.

Moderní aku nářadí, například to od značky Einhell, pohání elektronika, konkrétně bezuhlíkový motor. A tak se výše popsaným problémům vyhnete.

5 výhod bezuhlíkového nářadí:

  • Motor se během provozu méně zahřívá.
  • Nástroje jsou výkonnější.
  • Odpadá vám údržba, kterou nářadí s benzinovým motorem vyžaduje.
  • Akumulátor vydrží déle nabitý.
  • Z nářadí nelétají nebezpečné jiskry.

>> Bezuhlíkové pomocníky Einhell najdete na MALL.CZ. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.