Vytvořte si na zahradě slaný bazén | Blog Mall.cz

Vaše soukromé moře: vytvořte si na zahradě slaný bazén

Když nemůže rodina k moři, musí moře k rodině. Většina Čechů se sice letos k moři nechystá, ale to neznamená, že přijdete o koupačku ve slané vodě. Vytvořte si na zahradě slaný bazén, ve kterém si užijete parádní relax, ale také prospějete svému zdraví. Poradíme vám, jak na něj.

Jak vám slaná voda v bazénu prospěje

Máte rádi ten příjemný pocit, když se ponoříte do mořské vody a necháte se nadnášet na hladině? Nejste sami. Spousta lidí si dnes na zahradě vytváří svůj soukromý kus moře v podobě bazénu se slanou vodou. Kromě příjemného pocitu má ale slaný bazén i další výhody:

  • Zklidňuje citlivou pokožku: působí blahodárně na lupénku nebo atopický ekzém.
  • Je vhodný pro alergiky a všechny, kterým nedělá dobře chemická dezinfekce.
  • Nedráždí oči.
  • Má mírné antiseptické účinky, takže působí proti infekcím na kůži.
  • Neobsahuje chemický chlór, takže hezky voní a neucítíte z něj chemii.

Slaný bazén ale neznamená, že jen nasypete kilo soli do nafukovacího bazénu. Vytvoříte ho pouze ze zahradního bazénu s filtrací. 

Jak slaný bazén funguje

Základem slaného bazénu je takzvaná solonizační jednotka (také známá jako solnička nebo chlorátor), kterou umístíte do technologické šachty s filtrací. Jednotka pracuje na principu elektrolýzy slané vody. To znamená, že když do vody nasypete mořskou sůl, solonizátor z ní vytvoří plynný chlór, který se hned rozpustí a vodu vydezinfikuje.

Výhodou je, že plynný chlór na rozdíl od chemického chlóru nezapáchá, nedráždí pokožku a nemění chuť vody.

Slaná voda do bazénu se vyrábí z rozpuštěné a přečištěné mořské soli, takže na zahradě skutečně budete mít kus moře. Stoprocentní kopii mořské vody ale v bazénu nevytvoříte.  Slaná voda v bazénu by měla obsahovat zhruba jen 0,5 % rozpuštěné soli, zatímco mořská voda obsahuje až 3,5 %. Kdyby měla voda v bazénu vyšší procento soli, mohla by poškodit filtraci.

Slaný bazén je ideální na potápění s otevřenýma očima, protože neobsahuje agresivní chlór a nachází se v něm méně soli než v mořské vodě. • 

Jak nainstalovat solonizační jednotku

Solničku nainstalujete do nového bazénu při jeho stavbě nebo klidně do již postaveného bazénu. Pokud už máte na léto bazén napuštěný, nemusíte ho znovu vypouštět – solinizační jednotku nainstalujete bez problému i do plného bazénu.

Cena solonizační jednotky se odvíjí od velikosti vašeho bazénu. Máte-li malý bazén do 26 m3, vystačíte si s jednoduchou solničkou za pár tisíc. U velkých bazénů se může cena vyšplhat do desetitisíců. Náklady se vám ale vrátí, protože po nainstalování solonizátoru už za dezinfekci bazénu nic neplatíte. Dezinfekci nemusíte vůbec řešit, protože solnička pracuje nepřetržitě.

>> Přečtěte si naše tipy, jak správně čistit bazén. <<

Jednotku připevníte do technologické šachty bazénu za filtraci. Při samotné instalaci se vždy řiďte návodem nebo pokyny výrobce. Pokud si nebudete vědět rady, klidně přivolejte na pomoc technika.

Slaný bazén se bohužel nekamarádí s kovy, které ve slané vodě rychle rezaví. Pokud máte v bazénu kovové doplňky jako žebřík nebo výměník, raději je před napuštěním bazénu odstraňte nebo vyměňte za plastové nebo titanové.

>> Příslušenství k bazénu pořídíte na MALL.CZ. <<

Než do bazénu nasypete sůl, nahraďte všechny kovové prvky. Pod vlivem soli by rychle zrezavěly. • 

Údržba slaného bazénu

Po instalaci solničky naplňte bazén solí a dodržujte správné dávkování, které uvádí výrobce. Většinou se sype 4 až 5 kg soli na 1 m3 vody. Pytle s mořskou solí do bazénu se obvykle prodávají po 25kg pytlích. Pokud tedy napouštíte bazén o velikosti 30 m3, pořiďte si šest pytlů soli. Stačí, když sůl do bazénu nasypete jednou za rok na začátku koupací sezóny.

Pozor: Do slaného bazénu nikdy nesypte kuchyňskou sůl. Obsahuje totiž jód, který vodu zbarví dohněda a škodí zdraví.

Ani ve slaném bazénu nezapomeňte pravidelně měřit pH, a to minimálně jednou za týden. Pomohou vám sady nebo testery pH, ale velká část solonizačních jednotek má vestavěnou kontrolku, která pH změří za vás. Hodnotu pH udržujte mezi 7,0 a 7,4 pomocí prostředků pro úpravu pH.

>> Prostředky na úpravu pH najdete na MALL.CZ. <<

Jednou za čas se také podívejte na kontrolku na solonizační jednotce, která měří průtok vody. Pokud bude jednotka zanesená, kontrolky vás na to upozorní. Usazeniny ze solničky stačí odstranit jednou za rok. Otevřete na takzvanou celu a hadříkem odstraňte usazeniny. Pokud chcete být důkladní nebo je solnička hodně zanesená, použijte speciální čistič cel.

>> Přečtěte si, jak ohřívat vodu v bazénu jen pomocí slunce. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.