Bazén vám nejlépe ohřeje sluneční energie | Blog Mall.cz

Bazén vám nejlevněji ohřeje slunce. Musíte ale vědět, jak na to

Máte na zahradě tak studený bazén, že by v něm ztroskotal Titanic? Ohřát vodu není složité ani drahé. Sepsali jsme pro vás rady, se kterými vás budou letní koupačky konečně hřát u srdce.

Kdo má bazén, ten v něm chce mít teplou vodu. Ve studené se zvládne koupat jenom otužilec a bazén pak často leží ladem. Naštěstí existují způsoby, jak si bazénovou vodu ohřát přímo na zahradě.

Teplou vodu získáte z elektrického ohřevu, z tepelného čerpadla nebo ze solární energie. Sluneční teplo je přitom úplně nejvýhodnější. Aby ale nepražilo vniveč a bazén opravdu zahřívalo, musíte mít správné pomůcky a vědět, co s nimi.

Děti se v teplé vodě nenachladí a v bazénu je to bude bavit o to víc. • 

Sluneční energie zahřeje i peněženku

Slunce svítí zadarmo a pomůcky, se kterými zužitkujete jeho paprsky, naštěstí nejsou nijak drahé. Stačí menší počáteční investice a celý provoz pak bude nejenom ekologický, ale také za hubičku.

Existují tři základní typy solárních zařízení: solární plachta, solární panel a solární pyramida.

Sluneční energii vám v bazénu pomůžou zužitkovat tři typy jednoduchých zařízení. • 

1. Solární panel

Solární panel je to nejefektivnější solární ohřívadlo a vodu s ním ohřejete až o 6 °C. Panel jednoduše připojíte jedním koncem na výstup z vodního filtru, druhým koncem do bazénu.

Filtrační čerpadlo do panelu nahání studenou vodu z bazénu, ta se tu ohřeje, a pak se vrátí do bazénu teplá. Filtr je lepší mít pískový, kartušová filtrace většinou nemá dostatečný výkon a je pomalejší. Díky filtru získáte nejenom pohon pro vodu, ale navíc se panel nezanese nečistotami a řasami.

Na bazén o velikosti 20 m3 vám postačí panel velký 3 až 4 metry. Umístěte ho do 30° až 45° sklonu a tam, kde dobře svítí slunce. Nejvíce se voda ohřeje v době mezi polednem a třetí hodinou odpolední, v tu dobu je totiž slunce nejprudší. Doporučujeme, abyste bazén postavili na písek a na starý koberec, který zajistí dodatečnou tepelnou izolaci. U panelu umístěném na stojanu dávejte pozor na vítr, je lepší ho postavit do závětří.

Slunce, sviť! Ohřívání bazénu je díky sluneční energii zadarmo. Stačí si pořídit chytrou vychytávku, třeba solární panel. • 

2. Solární pyramida

Co vám ohřeje vodu, aby byla teplá jak na dovolené v Egyptě? Takzvaná solární pyramida.

Jde o černou hadici, která je stočená a ukrytá v plastovém obalu. Pyramida je menší a kompaktnější než panely, proto je méně účinnější. V procesu ale funguje stejně. Voda jde z bazénu skrze bazénový filtr a solární pyramidu.

Pyramidu tedy připojíte jednou hadicí k vodnímu filtru a druhou hadicí k bazénu. Čerpadlo, které je ve filtraci, načerpá chladnou vodu z bazénu a nažene ji do pyramidy. Tady se voda ohřeje a odteče zpět do bazénu.

Na bazén do 7 kubíků bude stačit jedna, u větších bazénů můžete spojit několik pyramid za sebou. Položte je tam, kde slunce pořádně svítí. Určitě je ale umístěte blízko bazénu a pod hladinu vody, abyste neoslabili výkon čerpadla a nedocházelo k zavzdušňování.

V teplé vodě se dovádí jedna radost. • 

Náš tip: Podobně bude fungovat, pokud na pískové čerpadlo připojíte dlouhou (ideálně černou) hadici, kterou stočíte a vystavíte slunci. Oproti pyramidě ale může hadice na zahradě zavazet a tráva pod ní zežloutne. Také pozor, aby se někde neskřípla.

3. Solární plachta

Solární plachta je vhodný doplněk k panelu i k pyramidě. Sama vodu ohřívá také, ale není tak výkonná.

Plachta vypadá jako bublinková fólie a pomocí slunečního záření funguje jako tisíce malých lup. Navíc zabraňuje úniku tepla v noci, chrání vodu před znečištěním a zastavuje odpařování, takže snížíte náklady na spotřebu vody. A to se vyplatí.

Nevýhodou je, že plachtu musíte před koupáním sundat. Proto je tento způsob sice levný, ale zato náročnější na manipulaci.

Náš tip: Černá plachta ohřeje nejlépe.

>> Udržujte svůj bazén průzračně čistý s bazénovou chemií z MALL.cz.<<

Pár rad na závěr

K solárnímu panelu a k pyramidě si pořiďte ventil, se kterým vodu zastavíte, aby netekla do zařízení, ale zpátky do bazénu. To se vyplatí hlavně v noci a v ošklivém počasí, kdy se bazén zbytečně ochlazuje. Navíc získáte dobrou pojistku proti přehřátí vody.

Při nakupování solárních pomůcek dávejte pozor hlavně na to, aby zařízení odpovídalo množství vody, kterou máte v bazénu. Všechno důležité najdete ve specifikaci výrobků.

>> Vyberte své výhodné příslušenství pro ohřev bazénu na MALL.cz. <<

Jakou teplotu vody v bazénu upřednostňujete vy? Napište nám to do komentářů.