Zbavte se listí na zahradě pomocí vysavače nebo fukaru | Blog Mall.cz

Vysavač, nebo fukar? Vyberte si nejlepšího pomocníka na podzimní boj s listím

Se začátkem podzimu se zahrada mění v záplavu napadaného listí. Pokud nechcete trávit celé dny hrabáním, pořiďte si zahradní pomocníky: zahradní vysavač nebo fukar. Přečtěte si, jaký je mezi nimi rozdíl a který stroj na své zahradě lépe využijete.

Jestli máte zahradu jen o pár metrech čtverečních a třeba jen s jedním stromem, stačí vám na podzimní úklid obyčejné hrábě. Na větším pozemku ale využijete výkonnější stroje, které práci urychlí: zahradní vysavač a fukar.

Jaký je rozdíl mezi fukarem a zahradním vysavačem

Fukary umí jen foukat – pomocí vzduchu nahrnete listí na hromadu, odkud ji ručně seberete nebo vysajete. Hodí se na zahradu s velkým množstvím stromů, kde byste velkou vrstvu napadaného listí těžko vysávali. Na rozdíl od vysavačů jsou menší a lehčí, takže vám přes rok v dílně nepřekáží.

Zahradní vysavače fungují stejně jako ty domácí a zvládají pouze vysávání. Nejlépe je využijete na menší hromady listí. Součástí vysavače bývají sběrné vaky, ve kterých se listí hromadí a snáz ho pak zanesete na kompost. Například firma Black and Decker vyrábí zahradní vysavače se sběrným vakem s popruhy na záda, který nosíte jako batoh a vysávání je tak pohodlnější.

>> Zahradní vysavače a fukary Black and Decker najdete na MALL.CZ. <<

Vysavače bývají vybavené sběrnými vaky, ve kterých se listí hromadí. Odtud odpad jednoduše vysypete na kompost. • 

Náš tip: Pokud máte doma výkonnější rotační sekačku s travním košem, ulehčí vám základní úklid – sekačka má obvykle dostatečný vztlak pro sběr alespoň části suchého listí.

Který tedy využijete na zahradě lépe?

Nejlepší je kombinace obojího: fukarem odfouknete listí na hromadu, do kouta zahrady nebo ke kraji cesty a tam ho potom snadno vysajete vysavačem. Existují take přístroje, které v sobě rovnou kombinují obě funkce. Na výběr pak máte ze strojů s duální nebo výměnnou hubicí:

  • Stroje s duální tryskou zvládají současně foukat i nasávat listí. Většinou mají páku, pomocí které režimy přepínáte. Takové stroje jsou levnější, ale mají menší výkon, takže nemusí vysát mokré listí a častěji se ucpávají.
  • Stroje s výměnnou tryskou jsou výkonnější, ale je na vás, abyste vždy ručně vyměnili sací nebo foukací hubici. Při přechodu na vysávání navíc musíte přimontovat i sběrný vak.

Na co se dívejte při výběru zahradního vysavače a fukaru

Vysavače i fukary pořídíte elektrické, motorové či v akumulátorové variantě. Nejpopulárnější jsou elektrické, které mají vysoký výkon. Elektrický vysavač s příkonem 3000 W jen těžko nahradíte akumulátorovým vysavačem i s nejvýkonnějším akumulátorem.

Obecně ale typ přístroje vybírejte také podle rozlohy zahrady. Aku stroje mají menší výkon a kratší výdrž, takže jsou ideální na malou zahradu s pár stromy. Máte-li celý sad, zvolte raději benzínovou variantu, která je nejvýkonnější.

Vždy si přitom zkontrolujte, že stroj umožňuje regulovat výkon. Při foukání okolo již nasbírané hromady totiž potřebujete výkon snížit, jinak byste příliš silným proudem listí znovu rozfoukali. Snížení výkonu se hodí i tehdy, když sfoukáváte listí třeba ze záhonků pokrytých mulčovací kůrou.

Vysavače od značky Black and Decker mají navíc jako součást lopatek ventilátoru také drticí turbínu nebo nože, které rozmělní listí a odpad na jemnější drť. Tím se zmenší objem odpadu, takže se ho do sběrného vaku napěchuje víc a vy nemusíte během úklidu několikrát chodit na kompost a vysavač vyprazdňovat. Drcením se navíc urychluje proces kompostace.

>> Prozkoumejte pomocníky Black and Decker na MALL.CZ. <<

Nejvýkonnější elektrické fukary foukají rychlostí vzduchu přes 400 km/h. Zkontrolujte si ale, že jde výkon regulovat. • 

Vysavače a fukary vám pomůžou třeba i v zimě

Podzimní úklid zahrady od napadaného listí není jediná situace, kdy zahradní pomocníky využijete.

Vysavač vám pomůže také:

  • se sbíráním pecek z třešní nebo višní, které hráběmi z trávníku nevyhrabete,
  • s odklízením posečené trávy
  • nebo úklidem dílny či zahrady.

Fukar využijete:

  • na odfouknutí nečistot z povrchu a spár zámkové dlažby,
  • při čištění okapů
  • nebo v zimě na odfouknutí napadaného sněhu.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.