4 rady, jak ochránit trávník před horkem a sluncem | Blog Mall.cz

Ať se nespálí! 4 rady, jak ochránit trávník před horkem a sluncem

Ostré slunce umí napáchat pořádné škody – zvlášť na trávníku, kde přes léto často vypálí žlutá kola. Čtěte, co dělat, abyste travnatý porost před sluncem a horkem ochránili a nemuseli pak zachraňovat, co se dá.

Spálení nejvíc hrozí v místech s řídkým porostem nebo tam, kam slunce svítí celý týden. Zvlášť jsou-li teploty několik dní vyšší než 30 °C, začněte o trávník náležitě pečovat. Jaká pravidla v létě dodržujte?

1. Zalévejte pravidelně a hodně, ale ne přes den

Stejně jako vy dodržujete v tropických dnech pitný režim, potřebují dostatek tekutin i rostliny. Udělejte si čas na pravidelné zalévání a trávníku dopřejte vydatnou zálivku každé dva dny – správně by měl dostat asi 10–15 litrů na metr čtvereční, aby se voda dostala hluboko.

Ale pozor: myslete i na čas, kdy se na zahradu vydáte. Choďte zalévat ideálně brzy ráno, kdy ještě trávník není rozpálený. Kdybyste zahradu zalili přes den, kdy má slunce největší sílu, napácháte tím víc škody než užitku – kapky vody totiž přitahují sluneční paprsky, které pak trávu spálí.

Zapomeňte na zalévání trávníku mezi půl jedenáctou ráno a půl šestou večer – tehdy slunce pálí nejvíc a kapky vody by fungovaly jako lupa, která paprsky ještě víc přitahuje. • 

>> Najděte zavlažovací systém na vaši zahradu na MALL.cz. <<

2. Nechte trávu růst

Zvlášť v létě rozhodně neplatí pravidlo: čím kratší, tím lepší. Naopak. Pokud rtuť teploměrů sahá nad třicítku, sekání trávy raději vynechejte a na zahradě nechte vyšší porost. Odborníci doporučují, aby měla stébla kolem 5 centimetrů – jen tak dokáže trávník lépe udržet vlhkost a slunci odolá.

3. Mulčování jako ochranný štít

Jestliže přece jen zahradu sečete, vrhněte se na to ve večerních hodinách a pohlídejte si, abyste nechali stébla dost vysoká. Posekanou a rozdrcenou trávu pak využijte k takzvanému mulčování – rozhrňte ji na trávník a vytvořte z ní ochrannou pokrývku. Ta pomůže trávě udržet vlhkost a působí jako štít proti slunci.

Trávník ale pokrývejte s rozumem – když na něj dáte vrstvu moc velkou, zadusíte ho a nakonec bude vypadat ještě hůř než po spálení sluncem.

>> Pořiďte si sekačku na MALL.cz. <<

4. Vynechejte hnojivo

Vrstva mulče trávníku na léto bohatě stačí – ochrání stébla a působí jako přírodní hnojivo. Klasická hnojiva si proto nechte až po létě, kdy se ochladí a trávě hnojivo neublíží.

Tenká vrstva posečené trávy pomůže zahradě přečkat suché a horké léto. • 

Jestliže ani náležitá péče nepomohla a zahrada vypadá na první pohled vyschle, nehažte flintu do trávníku – kořínky trávy pravděpodobně stále žijí. Počkejte na déšť a mírné ochlazení, pak se trávník znovu probere.

Starejte se o celou zahradu

Jak pečovat o trávník, už víte. Nezapomínejte ale v horkých měsících ani na další rostliny. Zvláštní péči věnujte hlavně těm, které jste vysadili nedávno:

  • Pravidelně je zalévejte, ať je půda stále vlhká a nevyschne.
  • Ke každé rostlině pro jistotu umístěte zásobník na vodu – pravidelně ho plňte vodou, rostlina si v průběhu dne sama vezme, kolik potřebuje.
  • Pokud je velmi horko, přikryjte citlivé rostliny netkanou textilií.

Starejte se o celou zahradu. Kromě trávníku v létě důkladně zavlažujte i další rostliny nebo záhonky. • 

Jakou péči dáváte trávníku přes léto vy? Napište nám do komentářů, jestli se vám daří zahradu před sluncem ochránit.

 

Instagram

@mall_czsk

Top 5