Užitečné tipy na zavlažování zahrady | Blog Mall.cz

Zelenou zahradu můžete mít i v parném létě. 5 tipů, jak ji nejlépe zavlažovat

Je vám hic? Vaší zahradě také. Na rozdíl od lidí ale nemůže vyrazit na koupaliště nebo sáhnout po jednom chlazeném. Je tedy na vás, abyste jí horké období co nejvíc zpříjemnili a efektivně ji zalévali. Za domem vám přece nejlépe poslouží zelená oáza, a ne vyprahlá poušť.

Ne nadarmo se říká „roste jako z vody“

Abyste se vaší zahradě odměnili a aby vám mohla co nejlépe sloužit, je potřeba jí věnovat péči. Velmi důležitá je přitom zdánlivě banální věc: správné zavlažování.

Některým rostlinám stačí malá chyba, aby začaly dávat najevo svou nespokojenost. Pořádně se proto seznamte s tím, co máte na své zahradě, jaké tu rostou stromy a keře, co to támhle kvete, co to támhle voní a co se to kde zelená. Díky tomu můžete začít s adekvátní zálivkou.

V základu platí, že

  • na sucho jsou citlivé rostliny blízko domu a rostliny s mělkými kořeny;
  • rostliny s velkými listy potřebují více vody (hodně vody spotřebuje ale i zelenina nebo letničky);
  • bylinkám, skalkám nebo například vřesovištím naopak stačí vody méně.

>> Poznejte rostliny ze své zahrady díky knihám, které pořídíte na MALL.cz. <<

Grilování, opalování, čtení si, večírky s přáteli… Zelenější zahrada nabízí spoustu benefitů. Třeba spokojenější život. • 

Rozumné zalévání má zelenou

Správné zalévání přináší lepší výsledky. S šikovnými tipy našich zahradních expertů pomůžete nejen zahradě, ale také ulevíte peněžence.

1. Zalévejte, když nesvítí slunce

Přímé slunce zálivku mnohem rychleji odpařuje a rostliny se z ní nestačí dostatečně napít. Dobré je proto zalévat ráno, večer nebo kdykoliv během dne, pokud nesvítí slunce.

2. Dbejte na správnou teplotu vody

Při zalévání je důležitý rozdíl teploty vzduchu a vody – měl by být co nejnižší. Pokud máte hadici přes den odloženou na slunci, voda v ní se může ohřát až na 70 °C. Pozor také na příliš studenou vodu z hloubkového vrtu. Nejlepší je voda odstátá, třeba ze sudu s dešťovkou.

3. Intenzita je důležitější než frekvence

Některé rostliny mají hluboké kořeny a vyžadují intenzivní zálivku, jiné jsou naopak mělké a příliš vody by je vyplavilo. Zjistěte si proto nároky rostlin na vaší zahradě a podle toho zalévejte. Nezapomínejte přitom, že v létě se voda rychle odpařuje, proto je jedna větší zálivka vděčnější než pár zběžných.

Náš tip: Hrábněte lopatkou do půdy – jestli je v deseticentimetrové hloubce vlhká, zalévání ještě není třeba.

4. Přizpůsobte zavlažování typu půdy

Každá rostlina má nároky na jiný typ půdy, a každý typ půdy má jiné nároky na zavlažování. Písčitá nebo špatně vyživená půda vysychá rychleji. Skalka nebo vřesoviště jsou na tom naopak.

5. Efektivita přináší úspory

Vyžívejte dešťovou vodu, která je zadarmo a navíc ji uplatníte i v závlahových systémech. Obecně platí, že čím blíže ke kořeni vodu vléváte, tím méně plýtváte. Odhalenou půdu pokrývejte, zabráníte tím jejímu zbytečnému vysychání. Pomůže vám při tom mulč (pokryv z posekané trávy, z listí, kůry…).

Nejlepší voda na zalévání je ta, co vám spadne z nebe. Dešťovka rostlinám neublíží, sbírejte ji proto do sudů a kádí. A navíc je zadarmo. • 

Pomůžou vám automatické zavlažovače

Zavlažovače půdy vám ušetří spoustu peněz i práce. Mezi jakými pomocníky dnes můžete vybírat?

1. Nadzemní závlaha

Klasické hadice, které můžete vylepšit třeba šikovnými nástavci. Na zahradu je nainstalujete během chvilky, vyjde vás to na pár korun, a pokud k nim pořídíte i zavlažovací počítač, jako je Gardena Flex 1890-29 nebo Select 1891-29, nemusíte se o zalévání vůbec starat.

Mezi jakými nástavci můžete vybírat? Na obdélníkové plochy, třeba záhon nebo trávník, pomůže Gardena zavlažovač Aquazoom 350/3 Comfort. Pevné ukotvení zajistí kolíkový nástavec, jako je Comfort 8141-20 od Gardeny. Nemusíte zoufat ani pokud máte trávník trochu do kopce, zkuste variabilní nástavec Gardena ZoomMaxx zavlažovač (8127-20).

2. Postřikovače (sprinklerová závlaha)

Zavlažovací systém, který schováte pod zem a vůbec tak neruší. V porovnání s nadzemní závlahou je nicméně dražší a musíte ho společně s odborníkem předem naprojektovat. 

3. Kapková závlaha

Důmyslný systém, kde voda kape přímo ke kořenům rostlin. Využijete ho ve sklenících, u záhonů, vinic, ale i balkónů. Pro snadnou instalaci seženete všechno potřebné v hotových sadách (takzvané MDS sady). Vyzkoušejte například Gardena startovací sadu pro rostliny v květináčích M automatic.

Automatické zavlažovací systémy vám ušetří práci a čas. A to se v létě hodí. • 

Jakou techniku používáte na zalévání zahrady vy? Napište nám to do komentářů.