9 způsobů, jak v zimě levně provonět domov. Zn. bez chemie | Blog Mall.cz

9 způsobů, jak v zimě levně provonět domov. Zn. bez chemie

Když je zima a pošmourno, spousta z nás netouží po ničem jiném, než se doma zabalit do deky, pít horký čaj a užívat si kouzlo domova. A k němu patří i typické zimní vůně, bez nichž si Vánoce nedokážeme představit. Máme pro vás spoustu tipů, jak provoníte domácnost bez chemie a ještě ušetříte.

Typické vůně Vánoc

Zavřete oči a vzpomeňte si na Vánoce, když jste byli malí. Doma vonělo jehličí, z plotny purpura, ze spíže se linula vůně vanilkových rohlíčků a na topení jste sušili jablka nebo pomeranče.

Ačkoliv pro každého znamená vůně Vánoc něco jiného, jistě se shodneme, že ve vánoční směsi nesmí chybět:

  • vanilka a med,
  • skořice, hřebíček a jiné koření,
  • purpura,
  • vůně smrku nebo borovice,
  • kakao a čokoláda,
  • rum či svařák
  • nebo mandarinky a pomeranče.

Každému voní Vánoce jinak, na vůni jehličí a koření se ale shodneme všichni. • 

Ať už preferujete svěží citrusové vůně nebo zemité vůně dřeva a koření, nezapomeňte si jimi v zimě provonět byt. Nejen že zavzpomínáte na dětství, ale také se uvolníte a Vánoce prožijete s úsměvem.

Voňavé kombinace na počkání

Nejjednodušší způsob, jak rozvonět domov jsou svíčky. V předvánočním období se jich dokonce prodá více než třetina z celkové roční produkce. A není se čemu divit – sváteční atmosféra a tma brzy odpoledne lákají k pozorování mihotavému plamínku. 

A co teprve ty vůně! Například v nabídce značky Yankee Candle najdete vůně:

  • třešní ve sněhu,
  • skořice,
  • borového dřeva s nádechem brusinek
  • či vůni jablek a vlašských ořechů. 

>>> Vybírejte z nejoblíbenějších vůní Yankee Candle

Nic nenavodí vánoční atmosféru lépe, než svíčky s typicky vánočními vůněmi. Zdroj foto: Facebook Yankee Candle • 

Ne každý plamínek ale nadělá užitek. Než si vyberete další voňavou svíčku (nebo osvěžovač vzduchu), ujistěte se, že neobsahují zdraví škodlivý formaldehyd, benzen, toluen, xylen nebo styren. Ze všech těchto látek bolí hlava, dráždí ke kašli, napomáhají pocitu únavy a ve vysoké koncentraci můžou vést k rakovině. 

Pokud chcete mít jistotu, kupujte jen přírodní svíčky a nebo zkuste některý z našich zdraví neškodících triků.

Vánoční vůně ze spíže

Dobrou zprávou je, že svíčky a vonné difuzéry snadno nahradíte přírodními ingrediencemi, které obvykle stojí pár korun anebo je už máte doma. Poradíme, jak na to.

1. Esenciální oleje

Do aroma lampy, do vany nebo do pračky i žehličky. Přírodní oleje provoní celý domov vůní stromů, koření nebo směsí proti únavě či bolesti hlavy. Vyberte si svoji nejoblíbenější – na několik hodin vůně stačí jen pár kapek.

2. Síla citrusů

Vybavujete si omamnou vůni, která zaplaví místnost vždy, když loupete pomeranče a mandarinky? Kůru citrusů položte na topení a svěží vůni si užívejte po několik hodin.

Využijte mandarinky, pomeranče a citróny beze zbytku – šťávu do čaje, dužinu do smoothie a kůru na topení. • 

3. Vůně koření

Skořice, badyán, hřebíček – vůně, bez nichž si Vánoce nedokážeme představit. Smíchejte koření do bavlněného pytlíčku, který zavěste do skříně či kamkoliv v bytě. Nevtíravá vánoční vůně je zaručena.

4. Sladká vůně vanilkových rohlíčků

Nemusíte denně péct, aby váš domov voněl po oblíbeném cukroví. Hospodyňky radí propíchat sáček s vanilkovým cukrem a položit ho na topení. Teplem se vůně uvolní a domácnost zaplaví stejná vůně, jako když maminka pekla.

5. Ovocné girlandy

Zapojte do přípravy vonných dekorací i děti. Společně usušte plátky pomerančů a citrónů, brusinky či jablka a kousky navlékejte na nit. Vytvoříte krásnou girlandu, která provoní byt na dlouhé dny.

6. Opravdu přírodní osvěžovač

Svěží citrón, kořenitý hřebíček. Kombinace, která navodí pravou vánoční atmosféru. Citrónovou kůru a koření dejte do aroma lampy, zalijte vodou a nechte nad svíčkou rozvonět.

7. Voňavá dekorace

Pokud váš domov zdobí přírodní dekorace, například šišky, není nic jednoduššího, než je pokapat esenciálním olejem. Vůně se postupně uvolňuje a decentně provoní byt.

Vůně a dekorace v jednom – šišky pokapané esenciálními oleji. • 

8. Eukalyptový advent

Adventní věnec z eukalyptu je 3v1. Nejen, že odpočítá čas do Vánoc, ale také úžasně voní a snad ještě lépe vypadá.

9. Zimní hrnec

Vůně z jednoho hrnce – nemluvíme o jídle, ale o způsobu, jak naplnit celý dům Vánocemi. Do hrnce s vodou dejte oblíbené ovoce a větvičky smrku, nechte probublávat na plotně a těšte se z omamné zimní vůně.

Využijte léčivou sílu vůní

Vedle navození pohodové atmosféry dokáží vůně divy i na poli medicíny. Aromaterapie uleví od bolesti hlavy, rýmy a zlepší náladu. Než zapálíte svíčku v aroma lampě, popřemýšlejte, jaké vůně v danou chvíli nejvíc oceníte. 

Nechte vůně působit na svoje zdraví – zbavíte se předvánočního stresu a užijete si Vánoce v klidu a pohodě. • 

S výběrem ideální vůně přesně pro vás sice nepomůžeme, zato jsme pro vás připravili článek s 12 tipy na skělé vánoční dárky. Nejen voňavý dárek s ním vyberete raz dva a užijete si Vánoce s úsměvem.