Za roaming už letos neplatíte | Blog Mall.cz

Za roaming už letos neplatíte

Dvacet korun za minutu volání a desetikoruna na SMS zprávu. Vysokým poplatkům za roaming je od letoška konec a vy tak od moře můžete volat, psát i surfovat na internetu za stejné ceny, jako byste leželi doma u bazénu. 

Ze seznamu povinností před dovolenou si letos konečně vyškrtněte položku „zařídit roaming. Zároveň zapomeňte na horentní účty, které vám vždy přistály ve schránce po návratu od moře a účtovaly za SMS až 40 Kč.

Z dovolené v zemích Evropské unie totiž od letošního 15. června neplatíte nic navíc a využíváte služeb tarifu tak, jak jste zvyklí z domu. Vše, co potřebujete před dovolenou vědět o roamingu, se dozvíte v následujících 3 bodech.

1) Kdy volám ze zahraničí za stejnou cenu?

Od letoška platí, že z dovolené v zemích Evropské unie platíte, jako byste tarif využívali v Česku. Pokud z dovolené v Itálii budete volat rodičům do Prahy, zaplatíte stejně, jako kdybyste volali v rámci České republiky.

Stejné podmínky se vztahují na situaci, kdy voláte z jedné země EU do jiné. Zavolat z dovolené v Chorvatsku přátelům do Španělska vás od nynějška nebude stát „majlant“.

Změna se nevztahuje jen na volání, ale platí i pro SMS a čerpání internetových dat. Internet v zahraničí využijete nejen při procházení e-mailů na pláži, ale také pokud ve svém mobilu využíváte mapy a navigaci při řízení.

Užívejte si esemeskování bez ohledu na to, kde zrovna trávíte svoji dovolenou. • 

POZOR: Pokud si do tašky vedle mobilního telefonu přibalíte také tablet nebo notebook s mobilním internetem, ověřte si, zda se na datovou SIM kartu také vztahují tyto výhody. U většiny operátorů totiž výhodné podmínky platí jen na klasické tarify, nikoliv na ty, které obsahují pouze internetová data.

2) Pro které země podmínky platí?

Ať už si budete užívat chorvatské pláže, italskou pizzu, řecké tzatziki nebo španělskou sangriu, podmínky budou pořád stejné. Platí totiž pro všech 28 zemí Evropské unie, tedy:

  • Belgii, Bulharsko, Česko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francii, Chorvatsko, Irsko, Itálii, Kypr, Litvu, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Maltu, Německo, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Spojené království. 

Výhodné podmínky se vztahují také na:

  • Norsko,
  • Lichtenštejnsko,
  • Island.

Za stejnou cenu jako doma voláte odkudkoliv z Evropské unie. • 

Pozor však na dovolenou ve Švýcarsku, které není v EU, ale je součástí Schengenského prostoru. Při příjezdu do země tedy nepostřehnete žádnou změnu, ale výhodné ceny tarifu tady neplatí. Výhodné podmínky dále neplatí v Turecku, Srbsku a Černé Hoře.

Zbystřete také, pokud se vydáváte na dovolenou do blízkosti hranic státu mimo EU. Například v Chorvatsku se vám mobilní síť může snadno přepnout na srbskou síť a automaticky se vám začnou účtovat roamingové poplatky. Změňte si v telefonu automatické vyhledávání sítě na manuální a vždy budete mít přehled o tom, k jaké síti jste připojeni.

3) Platí výhodné podmínky také na „minuty zdarma“?

Součástí některých tarifů je také neomezené volání do stejné sítě. Tuto výhodu však v zahraničí využívat nemůžete. Vyplatí se vám však, pokud máte v rámci tarifu volné minuty do sítě jiného operátora. Až budete z pláže volat domů, odečtou se vám provolané minuty právě z těchto volných minut.

Pokud váš tarif neobsahuje volné minuty nebo smsky do jiných sítí, zaplatíte cenu, která podle ceníku vašeho operátora platí pro volání nebo esemeskování do jiné sítě v rámci Česka.

Pozor při cestách za hranice Evropské unie

Dovolená v Tunisku nebo Mexiku je skvělý zážitek, ale volání a smsky si raději nechte na doma. Podmínky, které platí pro volání v rámci EU se totiž nevztahují na další země světa.

Fotky z dovolené v Egyptě neposílejte ememeskou, ale ukažte je rodině až doma. Ušetříte! • 

Před odjezdem za hranice Evropské unie se tedy informujte u operátora, do jaké zóny řadí vaši cílovou destinaci a podle toho se dozvíte i finální sazby za volání, SMS a data.

Stěhujete se za hranice? Vyměňte SIM kartu

Systém výhodného volání je pojištěný proti podvodům spočívajících v obchodováním s levnými SIM kartami. Pokud se tedy přestěhujete za hranice nebo většinu roku trávíte mimo Česko, pořiďte si SIM kartu dané země.

Pokud byste nadále užívali českou SIM kartu a tedy volali po celé EU za „české tarify“, může vám operátor naúčtovat další poplatky.

Co říkáte na nové podmínky? Napište nám svůj názor na Facebooku