Tipy na olympijské řádění pro celou rodinu | Blog Mall.cz

Tipy na olympijské řádění pro celou rodinu

Uspořádejte si doma či na zahradě rodinné olympijské hry nebo tematicky zabavte děti, abyste měli klid na sledování přenosu z XXIII. zimních olympijských her v Pchjongčchangu. 

Určitě to znáte. Těšíte se, že si hodíte nohy nahoru a vychutnáte si slavnostní zahájení zimních olympijských her, když tu najednou: „Mamí, pojď mi přečíst pohádku.“ Nebo se už už vidíte, jak z gauče držíte palce českým hokejistům, ale dítko zrovna nutně potřebuje, aby táta dělal dinosaura.

Když se ale před začátkem olympiády dobře připravíte, uvidíte, že sledování zimních sportů je s dětmi nejen možné, ale dokonce i velmi zábavné.

A máte hned dvě možnosti:

  1. Buď dětem přibližte svět olympiády natolik, že budou rády koukat s vámi.
  2. Nebo je zabavte po dobu, kdy zrovna fandíte u televize.

Jak sledovat olympiádu s dětmi

První, co můžete udělat pro to, aby vaše dítko olympiáda bavila, je dát mu funkci. V tomto případě doporučujeme rovnou mu svěřit nástěnku.

Olympijská nástěnka je jiná než ta z filmu Pelíšky. Tahle bude děti bavit. • 

Základem olympijské nástěnky by měl být program disciplín, které chcete sledovat. Vy i dítě tak získáte přehled, kdy je třeba vyhradit si prostor na nerušené fandění. Když vás pak začne potomek v daný čas otravovat, můžete se odkázat na program.

Další obsah nástěnky už je čistě na vaší a potomkově fantazii. Můžete třeba:

  • vyrobit olympijské kruhy z krepového papíru,
  • nakreslit obrázek každé disciplíny,
  • vytisknout nebo vystříhat z časopisů fotky olympioniků
  • nebo rozjet rodinnou sázkovou kancelář s tipy na vítěze.

Když se přiblíží hodina H a s ní začátek vaší oblíbené disciplíny, proveďte náležitou přípravu a na fandění u televize se stylově vymóděte. Pro děti je totiž všechno zábavnější v kostýmu. Můžete si obléknout dres oblíbeného sportovce, pořídit trendy kousek z olympijské kolekce nebo se prostě sladit do červeno-modro-bílé.

Když outfit doladíte vlajkami namalovanými na tváře, výsledek bude dokonalý. Samozřejmě své kreace nezapomeňte vyfotit.

Nechte děti se zapojit a uvidíte, že je sledování olympiády bude bavit. • 
 

Ještě před sledováním vyrobte s dětmi vlajky z papíru a špejlí. Nejenže je zabavíte, ale děti také potrénují kreslení české, korejské a olympijské vlajky, což se jim bude hodit i do hodin zeměpisu.

Uspořádejte si na zahradě vlastní olympiádu

Pokud jste někde, kde je sníh, není nic snazšího než vyhlásit rodinnou zimní olympiádu. Mezi disciplíny zařaďte třeba:

  • bobování,
  • běh sněhem na čas,
  • skok do sněhu do dálky,
  • střelbu sněhovými koulemi na terč,
  • nebo válení sudů.

Při zimních radovánkách každopádně nezapomeňte na správné vrstvení a malým olympionikům nachystejte sladkou odměnu a třeba diplom.

Jestliže vám počasí nepřeje, vyrazte s dětmi alespoň na umělou bruslařskou plochu. Ovšem pozor – mezi ostatními účastníky na ledě není zrovna ideální trénovat rychlobruslení nebo trojité rittbergery.

Takhle velká bude zábava na sněhu! • 

4 tipy na domácí olympijské disciplíny

Zimní olympiádu si ale můžete uspořádat i doma v obýváku, stačí jen přizpůsobit disciplíny a zapojit fantazii:

1. Dobývání zmrzlého hokejisty – na tuhle disciplínu je potřeba trocha přípravy. Vezměte figurku hokejisty nebo jakoukoli jinou drobnou plastovou hračku (ideální jsou postavičky z Kinder vajíček), dejte ji do mísy s vodou a tu strčte na pár hodin do mrazáku. Úkolem malého olympionika je co nejrychleji hračku z ledu dostat. Až vyzkouší různé nástroje, můžete mu poradit, že nejlépe funguje horká voda.

2. Skoky na lyžích – na stůl nebo podlahu si podle schématu nachystejte mísu, krabici a prkénko. Pak zkoušejte pingpongový míčekcvrnkat po rampě tak, aby dolétl do mísy. Samozřejmě dávejte pozor na sklo a okna, pingpongový míček je však bezpečný.

Stačí trocha cviku a olympijské rekordy jsou na světě. • 

3. Rychlobruslení – obětujte dvě látkové utěrky a na podlaze bez koberce nachystejte slalomovou dráhu, třeba z PET lahví. Pak už stačí sundat ponožky, nastoupit na utěrky a šoupáním co nejrychleji překonat vytyčenou trasu.

4. Curling – sundejte ze stolu ubrus nebo si připravte hrací plochu na zemi bez koberce. Klasickou křídou, washi páskou nebo izolepou si vyznačte uprostřed stolu plochu zhruba 20×20 cm (čím menší, tím těžší hra bude). Každý hráč dostane několik víček od PET lahví nebo plastových náramků stejné barvy a jeho úkolem je posílat je po hrací desce tak, aby skončily přesně ve vyznačeném prostoru. Vyhrává ten, kdo jich tam dostane nejvíc – a pozor, svým hodem můžete soupeřova víčka vyšťouchávat.

Tak už víte, jak si s dětmi užijete zimní olympijské hry? Podělte se s námi o tipy zde nebo na Facebooku.