9 zajímavostí o letošních zimních olympijských hrách | Blog Mall.cz

9 zajímavostí o letošních zimních olympijských hrách

Největší svátek pro všechny fanynky a fanoušky zimních sportů se blíží. V pořadí XXIII. zimní olympijské hry startují už za pár dní. Olympijské zápolení potrvá přesně dva týdny – začne 9. února a skončí 25. Kde? V jihokorejském Pchjongčchangu. 

Jižní Korea má s pořádáním olympijských her zkušenosti. Už v roce 1988 hostila letní olympiádu. Po 30 letech si vyzkouší i tu zimní a stane se dějištěm závodění v 15 sportech, které čítají celkem na 102 disciplín. 

Protože se olympiáda blíží mílovými kroky, vybrali jsme 9 zajímavostí spojených s českou výpravou i těmi zahraničními. 

1. 85 členů v naší výpravě

Na olympiádu vyrazí celkem 85 českých sportovců. Téměř třetinu z nich tvoří hokejisté. Zajímavé je, že snowboardingu u nás vládnou ženy. Na olympiádě si zasoutěží rovnou 5.

V biatlonu je situace vyrovnaná. Na hrách se objeví 5 žen a 5 mužů. Češi se dále představí následujících disciplínách: akrobatické, alpské a běžecké lyžování, boby, saně, short track, krasobruslení a rychlobruslení, skoky na lyžích a severská kombinace.  

Čeští biatlonisté ve složení Ondřej Moravec, Michal Krčmář, Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup, Adam Václavík, Veronika Vítková, Eva Puskarčíková, Jessica Jislová, Markéta Davidová a Veronika Zvařičová patří k adeptům na medaili. • 

2. 20 let od Nagana

Poslední únorovou neděli před 20 lety vstal český hokejový národ brzy, aby viděl finále hokejového olympijského turnaje. V zápase Česko - Rusko padl jediný gól, který vstřelil Petr Svoboda. Poprvé v historii měla NHL přestávku, aby mohli startovat ti nejlepší. Proto se Naganu přezdívá „Turnaj století“.

Největší úspěch českých hokejistů v čele s Dominikem Haškem, Jaromírem Jágrem, Vladimírem Růžičkou a trenérem Ivanem Hlinkou patří do zlaté éry českého hokeje.

3. Dvě české sportovkyně budou obhajovat medaili

Zlato dobyté před čtyřmi lety v Soči bude obhajovat rychlobruslařka Martina Sáblíková a snowboardcrossařka Eva Samková.

4. Ester Ledecká

Jako vůbec první zimní olympionik bude Ester Ledecká soutěžit ve dvou disciplínách – snowboardingu a alpském lyžování. Svými výkony fascinuje fandy zimních sportů po celém světě, a proto bude ostře sledovaným želízkem v českém ohni.

Na snowboardu se kromě Ester Ledecké představí také Eva Samková, Šárka Pančochová, Vendula Hopjáková a Kateřina Vojáčková. • 

5. Česká olympijská kolekce

Raškovka

Pro olympijské zlato ve skocích na lyžích si Jiří Raška doletěl v Grenoblu v roce 1968. Bez helmy, v čepici. Raškovka je vytvořená podle čapky legendárního skokana a hřát bude hlavy českých olympioniků i fanoušků. Nezapomeňte si také prohlédnout celou olympijskou kolekci.

Koupí Raškovky pomůžete sportovat dětem, které by si to jinak nemohli dovolit. 5 % procent ze zisku z každé prodané čepice rozdělí Česká olympijská nadace na sportovní aktivity dětem ze sociálně slabých rodin nebo dětských domovů. • 

Číslovky 100 připomínají 100 let od založení naší republiky

63 druhů oblečení pro muže i ženy provází motiv číslice 100, která odkazuje, že letos slavíme sto let od vzniku Československé republiky.

6. Kokosy na sněhu 2: nigerijské bobistky na zimní olympiádě

Ještě před startem si nigerijské bobistky Seun Adigun, Ngozi Onwumere a Akuoma Omeoga připíšou rovnou dvě prvenství. Jako první reprezentují na zimní olympiádě Nigérii a jsou vůbec první, kdo zastupuje africký kontinent v soutěži na bobech.

7. Rusko pod neutrální vlajkou

Hromadný doping ruských sportovců řízený nejvyššími kruhy vede k tomu, že Rusko bylo vyloučeno z olympijských klání. Ruští sportovci, kteří se dopingu neúčastnili, mohou startovat pod neutrální vlajkou.

8. Medaile a maskot

Olympijské medaile veřejnosti představil šéf organizačního výboru Lee Hee-Boe a veřejnosti sdělil, že předloha pro jejich vznik vychází z korejského písma Hangul.

Maskotem se stane postava z korejské lidové pohádky. Bílý tygr Suhorang (ve volném překladu ochranný tygr) bude symbolizovat sílu a důvěru.

9. Pchjongčchang objevený pro turisty

Server Lonely Planet zveřejnil informaci, že díky olympiádě se Jižní Korea a zejména pak Pchjongčchang stane jednou z nejnavštěvovanějších destinací pro rok 2018. Pokud chcete vidět olympiádu na vlastní oči, vstupenka na jednotlivé soutěže vás vyjde zhruba od 500 do 35 000 korun.

Pchjongčchang nese název města i celého okresu. Místo mezi horami, mořem a posvátnými chrámy bude letos patřit mezi turistická lákadla. • 

Budete fandit nebo dokonce na olympiádu vyrážíte? A už máte výbavu ze speciální olympijské kolekce? Podělte se s námi na Facebooku o své zážitky.