Jak zvládnout čerta bez slziček a nelhat dětem o Ježíškovi | Blog Mall.cz

Jak zvládnout čerta bez slziček a nelhat dětem o Ježíškovi

Váš malý hrdina a všeználek se před čertem schovává do skříně a pořád věří na Ježíška. Máme pro vás pár tipů, jak ty velké dětské strachy i objevy společně zvládnout.

Čert patří k Mikulášovi s andělem stejně jako kapr k salátu. Tahle trojice dohromady symbolizuje převahu dobra nad zlem, jenže děti často vidí jen toho čerta. I když od Mikuláše přebírají balíček s dobrotami, stále po očku sledují jeho rohatého kumpána.

Mnoho dětí, bez ohledu na to, jak byly celý rok hodné, se bojí k trojici vůbec přiblížit. Důvodem je strach, někdy až čirá hrůza.

Čert do domu nepatří

Nejzranitelnější jsou děti okolo 3–4 let. V tomto věku se u nich rozvíjí vrozený strach z nadpřirozena. Ten se po většinu roku projevuje třeba strachem z bouřky nebo tmy, v magickém čase adventu najednou ale ožívají bytosti z pohádek.

Zhmotnění čerta by dětem ke strachu úplně stačilo. Jenže ono je to horší. Maminka ho pustí dovnitř, směje se a vyjmenovává před ním dětské hříchy. Znamená to, že je maminka zlá? Že mě nemá ráda? Že už mě nechce? Na dětskou hlavičku je tohle zkrátka příliš a odborníci doporučují strašení čertem zcela vynechat nebo maximálně omezit.

Jestli chcete prcky potěšit mikulášskou návštěvou, předem si ověřte, že čert dítě nevyděsí přehnaným hudrováním a chrastěním řetězu. Klidně dejte přednost jen Mikuláši v doprovodu andělů. • 

Pokud máte doma menšího školáka, neznamená to, že byste na něj měli být s čertem přísnější. Vyděšené dítě je vyděšené a nijak mu nepomůže slyšet: „Jen si breč, stejně si tě odnese.“ Nebo: „Taková velká holka a brečí! Že se nestydíš!“ Pravděpodobně se rozbrečí ještě víc.

Podobné scény přitom nejsou nutné. Pokud vám jde o dodržení tradice, děti předem nestrašte, ale vysvětlete jim, že čert je ve skutečnosti převlečený soused. Nebo se běžte podívat na mikulášskou besídku do školy. S obzvlášť malými nebo bázlivými dětmi rovnou pověste za okno punčochu a v nestřežené chvíli ji naplňte. To je to pravé, milé kouzlo!

Čert může pořádně zacloumat i s celoročním zlobidlem, podle odborníků to ale žádoucí není. • 

Jestli ale přivoláváte čerta z výchovných důvodů, zkuste to ještě promyslet. Ani hodně otřesené dítě nevydrží nezlobit déle než týden a kdykoli mu pak připomenete čerta, znovu vyvoláte strašidelnou vzpomínku. Za rok touto dobou už se dítě podle své nátury buď stáhne do sebe, nebo spustí ještě větší virvál.

>> Dobroty do mikulášské punčochy najdete na MALL.CZ. <<

Mami, nosí dárky Ježíšek?

Zatímco strašení čertem jde vyřešit poměrně jednoduše, s Ježíškem už to taková legrace není. Základní paradox tkví v tom, že děti vedeme k pravdomluvnosti a za každou lež je trestáme. Dlouhé roky jim ale sami lžeme v tom, že dárky nosí Ježíšek. Samozřejmě to ale děláme z dobrého důvodu – chceme, aby děti zažily magickou atmosféru Vánoc.

Problém nastává, když dítě jakýmkoli způsobem zjistí, že dárky kupují rodiče. Může se to stát objevením tajné skrýše na dárky, podřeknutím člena rodiny nebo se to jednoduše dozví od kamarádů ve školce či škole.

Starší děti často spíše ocení, že už s nimi o Ježíškovi mluvíte na rovinu. • 

Odborníci se v názorech na to, kdy a jak (a jestli vůbec) dětem pravdu o Ježíškovi říct, rozcházejí. Pravdou ale je, že každé dítě je jiné, a největším odborníkem na to své jste vy.

Existují zhruba čtyři možnosti, jak postupovat:

  1. Dětem už od mala řeknete, jak to s Ježíškem je. Nebudete lhát, ale možná je připravíte o kouzlo Vánoc.
  2. Dětem řeknete pravdu ve chvíli, kdy se vám budou zdát připravené. Odborníci tuto variantu doporučují, protože vás dítě nepřistihne při lži a vše mu vysvětlíte v klidu.
  3. Dětem řeknete pravdu, když se zeptají. Na rozdíl od předchozí možnosti existuje riziko, že se vše nepodaří vysvětlit v klidu.
  4. Zapírat, zapírat a zapírat. Děti se pravdu jednou dozvědí, od vás to ale nebude.

>> Čtěte také, jak děti zabavit na Štědrý den. <<

Vyberte si tu nejlepší možnost pro vaše dítko. Přejeme, ať rozhovor o Ježíškovi proběhne stejně s úsměvem jako vybírání dárků pomocí našeho vánočního dárce

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.