Do nového roku se správnými sacharidy | Blog Mall.cz

Do nového roku se správnými sacharidy

Potraviny obsahující sacharidy by měly být součástí každého jídla. Ale není sacharid jako sacharid. Poradíme vám, jaký vliv mají jednotlivé typy sacharidů na vaše tělo, v jakých potravinách je najdete a kolik byste jich měli denně spořádat.

Sacharidy hrají hlavní roli ve výživě

Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie a také jednou z příčin nadváhy. Jejich nedostatek znamená málo potřebné energie k tvorbě svalů a jejich přebytek se zase může změnit v nežádoucí tuk. Pokud nechcete ztrácet na svalové hmotě nebo se potýkat s rostoucí váhou, je víc než důležité dodávat tělu odpovídající množství sacharidů v závislosti na vašem energetickém výdeji.

Není sacharid jako sacharid

Podle délky řetězce rozdělujeme sacharidy na:

  • Jednoduché, kam patří mono a disacharidy a často je označujeme jako cukry. Najdete je v ovoci, medu, cukrové třtině, řepě, mléku, sladu, cukrovinkách, slazených nápojích atd. Velmi rychle se tráví, a tak dochází k rychlému vzestupu hladiny krevního cukru. Následný pokles glykemie je většinou strmý, což vede k pocitu hladu.
  • Komplexní, kam patří poly a oligosacharidy. Ty najdete v bramborách, obilovinách, luštěninách, zelenině, celozrnných výrobcích a v dalších převážně rostlinných produktech. Komplexní sacharidy se tráví mnohem pomaleji než jednoduché sacharidy. Díky tomu vytváří delší pocit nasycení. Potraviny bohaté na komplexní sacharidy mají také vysoký obsah vlákniny, takže i příznivý účinek na zažívání.  

Jednoduché sacharidy nám prudce zvýší hladinu krevního cukru. Pokles glykemie je ale stejně rychlý a hlad se dostaví během chvilky. • 

Podle doporučení výživových specialistů by sacharidy měly tvořit 55–60 % vašeho denního příjmu energie. Z toho 1/6 jednoduché sacharidy a 5/6 komplexní sacharidy. Pokud trpíte nadváhou, obezitou, cukrovkou 2. typu nebo je váš energetický výdej nízký, neměl by denní příjem sacharidů překročit 45–50 %

Diety a sacharidy jdou ruku v ruce

Sacharidové potraviny by měly být součástí každého vašeho jídla. A to i v případě, že máte v seznamu předsevzetí novoroční dietu. Důležité pravidlo zní – nevynechávat, ale omezovat. Proto by vás při nákupu potravin měly zajímat dva důležité údaje na etiketě – celkový obsah sacharidů a podíl jednoduchých sacharidů.

Oba údaje se udávají většinou na 100 g výrobku nebo na jednu porci. Podíl jednoduchých sacharidů by měl být co nejnižší, potravina by měla obsahovat co nejvíce vlákniny a výrobek by neměl být doslazovaný. Ideální je celozrnné pečivo, přílohy a nedoslazované snídaňové cereálie. 

Při nákupu potravin by vás měly zajímat dva důležité údaje na etiketě – celkový obsah sacharidů a podíl jednoduchých sacharidů. • 

Omezte slazení

Cukr, hnědý cukr, javorový sirup či med mají srovnatelnou energetickou hodnotu. A proto je z hlediska sacharidů jedno, čím sladíte. Nejlepší je nesladit nápoje vůbec. Pijte vodu nebo hořký čaj. Tělu ulevíte. Pokud máte chuť na sladkou tečku, vyvarujte se takovým sladkostem, které kombinují sacharidy a tuk. Taková energetická bomba vám při hubnutí neprospěje. 

 

První měsíc s minimem jednoduchých cukrů bude těžký, ale jakmile si zvyknete, máte vyhráno. Podělte se s námi na našem Facebooku, jak plánujete letos upravit svůj jídelníček a jak pro vás bude těžké vynechat sladkosti. 

Témata:
  zdraví, dieta, strava