Jaké zahradnické náčiní vám ušetří práci na zahradě? | Blog Mall.cz

Jaké zahradnické náčiní vám ušetří práci na zahradě?

Těšíte se, až se po zimě probudí vaše zahrada a vy se jí budete zase intenzivně věnovat? Poradíme vám, jaké zahradnické náčiní se vám bude na jaře hodit, abyste mohli vzít jarní práce na zahradě pořádně z gruntu.

Stříhání stromů a keřů k jaru patří

Pravidelný a správný prořez ovocných stromků a keřů zaručuje bohatou úrodu. Slabší větve prostříhejte zahradnickými nůžkami. Větve, na které nedosáhnete vám pohodlně pomohou ostříhat nůžky s prodlouženou rukojetí nebo teleskopické nůžky. Na silnější větve použijte pilku. Řez silnějších větví ve větších výškách nechte na větvovacích pilách, tedy řetězových pilách s teleskopickou tyčí. Ty vám umožní vyřezávat větve bez lezení na žebřík.

Skvělým pomocníkem je multifunkční stavebnicový křovinořez, který za pár vteřin přetvoříte na větvovací pilu, kultivátor nebo plotostřih. Díky němu ušetříte nejen peníze, které byste museli investovat do všech nástrojů zvlášť, ale i místo.

Pravidelný a správný prořez ovocných stromků a keřů zaručuje bohatou úrodu • 

Trávu na jaře rozdýchejte

Než začnete s prvním sekáním trávníku, měli byste z něj odstranit mech, odumřelé zbytky trávy, listí atd. S tím vám pomohou staré dobré kovové hrábě. Po shrabání přichází čas na prořezání trávníku, tedy na tzv. vertikutaci. Elektrický nebo motorový vertikutátor ostrými nožovými hroty protrhne plsť vytvořenou na povrchu půdy, která brání přístupu vody, vzduchu a živin ke kořenům. Také poruší kořínky trávy, čímž ji povzbudí k větvení a rozrůstání.

Sekačka na trávu má místo v každé zahradě

A než se nadějete, je tu první sekání. Pamatujte, že pokud budete sekat trávu pravidelně v určité výšce, zlepšíte tím její fyzickou kondici. V nížinách se do sekání pusťte až ke konci dubna.

Novou sekačku vždy vybírejte podle plochy, kterou s ní budete sekat. Na trhu existují klasické vozíkové sekačky na benzín, elektriku nebo baterii, strunové nebo rotační sekačky či zahradní traktůrky nebo čtyřkolky. Kam se s klasickou sekačkou nedostanete, tam vám pomůže srp, nůžky na trávu nebo jiné typy ručních sekaček.

Na trhu existují sekačky na benzín, elektřinu i baterii. • 

Rytí, okopávání, sázení a setí

Abyste se dočkali bohaté sklizně, je potřeba půdu pravidelně přihnojovat. Pokud jste nehnojili na podzim, můžete to dohnat na jaře ještě před sázením a setím. Zaryjte rýčem do půdy kompost či zkompostovaný hnůj. Pamatujte, že košťáloviny a brambory potřebují více živin než listová a plodová zelenina, a tak si před hnojením udělejte plán, co kam budete sít a sázet. Ze záhonků také odstraňte mladý plevel a motyčkou je provzdušněte.

Nenechte letošní sklizeň náhodě a záhonky přihnojte. • 

Odpad ze zahrady rozdrťte

Jestli to se zahradničením myslíte vážně a nechcete vyhazovat zahradní odpad do popelnice nebo pálit větve uprostřed zahrady, bude se vám hodit zahradní drtič. Ten se postará o veškerý objemný zahradnický odpad, např. o ostříhané větve stromů a keřů, shrabané listí atd. Drtič rozemele odpad na jemnou drť, která poslouží jako mulč nebo kvalitní materiál do kompostu

Bez jakého zahradního náčiní se na své zahradě neobejdete? Dejte nám vědět do komentářů na našem Facebooku, jaký nástroj používáte na zahradě rádi.