5 největších lží o domácích spotřebičích | Blog Mall.cz

5 největších lží o domácích spotřebičích

Žrouti energie, škodliví ničitelé zdraví nebo drahé zbytečnosti. Domácí spotřebiče čelí různým křivým obviněním. Málokdo přitom ví, že pouze podporuje zažité mýty. Přečtěte si, jaké největší lži o domácích spotřebičích kolují. 

Pračku nebo troubu mají doma téměř všichni. Z méně obvyklých spotřebičů ale mají lidé mnohdy strach, třeba klimatizaci nebo sušičce prádla se proto raději vyhýbají. Nevěřte mýtům. Šikovní pomocníci vám v domácnosti ušetří hodiny dřiny.

Mýtus č. 1: Mikrovlnka je nezdravá a zbavuje jídlo vitamínů

Zatímco do mikrovlnky dáváme kvalitní zdravé jídlo, z ní ho vytahujeme s poloviční porcí vitamínů. Tak zní obava mnoha lidí, kteří ohřívací vynález odmítají. Bojí se také radioaktivity záření, které jídlo ohřívá. Ve skutečnosti jsou ale mikrovlny zcela neškodné.

Pracují na principu elektromagnetického záření, které má krátkou vlnovou délku, a tak proniká do potravin a zahřívá je zevnitř – zcela zdravě. Na jídle nezanechává žádné stopy, ani ho nezbavuje vitamínů. Ty se totiž částečně ztrácí při každé tepelné úpravě jídla, mikrovlnka k tomu nijak nepřispívá.

Někteří ji navíc považují za zbytečnou – ohřát jídlo si přece mohou i v hrnci na sporáku, rozmrazit maso zase ve vodní lázni. Trouba ale všechno udělá během několika vteřin, sama a bez práce. Dnešní mikrovlnky navíc neumí jen ohřívat, ale také vařit, grilovat nebo péct.

Mikrovlnka je v kuchyni pomocníkem číslo jedna. Jídlo ohřívá elektromagnetické záření, které potravinám nijak neškodí. • 

Mýtus č. 2: Myčka na nádobí – nekvalitní mytí, které spotřebuje moc vody

Chcete ušetřit, a tak myjete nádobí raději postaru? Právě tak si ale sáhnete hlouběji do kapsy. Pokud umýváte hrnce a talíře v ruce, spotřebujete totiž až 10× víc vody než myčka.

Už dávno navíc neplatí, že když je myčka poloprázdná, zapínat se ji nevyplatí. Šikovný pomocník má totiž zabudovaný program, který pozná, kolik je uvnitř nádobí. A podle toho přizpůsobí i množství použité vody.

A jestli si myslíte, že jen rukou vydrhnete všechny špinavé flíčky a zbavíte nádobí bakterií, jste vedle. Abyste se neopařili, myjete nádobí asi ve 40stupňové vodě. V myčce je to však o několik desítek stupňů víc a takto horká voda zbaví nádobí všech mikroorganismů mnohem důkladněji.

Myčka za vás umyje nádobí kvalitněji a navíc spotřebuje méně vody. • 

Mýtus č. 3: Mrazák – není úsporný a zbavuje jídlo živin

Možná už jste někdy slyšeli, že mražené potraviny ztrácí živiny. Opak je přitom pravdou. Klíč je totiž ve správně nastavené teplotě a rychlosti zmrazování – to musí být co nejrychlejší.

Pokud se teplota v mrazničce blíží k 30 °C pod nulou, pak si zmražené jídlo uchová všechny vitamíny a může být dokonce výživnější než čerstvé. Část vitamínů mohou potraviny ztratit jedině, pokud jsou teploty výrazně nižší nebo je necháte v mrazáku moc dlouho.

Zmražení prodlužuje trvanlivost jídla. Můžete si navíc udělat pořádné zásoby – až se vám nebude chtít vařit, jen sáhnete po uskladněné hotovce. Mrazák je ale v provozu celý den. I proto panuje představa, že se řadí k největším žroutům elektřiny. Pokud při výběru sáhnete na úspornou variantu, nemusíte se vysokých účtů za elektřinu obávat.

Zmrazit můžete téměř cokoli. Vyhněte se ale okurce, bramborám nebo rajčatům – ty do mrazničky nepatří. • 

Mýtus č. 4: Klimatizace – přenašeč virů a spouštěč nemocí

V parných dnech nedáme na klimatizaci dopustit. Pokud ale náhle onemocníme, je první, na koho svalujeme vinu. Mnoho lidí věří, že vyfukováním vzduchu roznáší po bytě viry a je tak spouštěčem chřipky. To je omyl.

Moderní klimatizační zařízení mají v sobě zabudovaný filtrační systém, který naopak z prostoru škodlivé látky odstraňuje. Bakterie, prach i pyl. Klimatizace tak funguje jako čistička vzduchu, takže se jí nemusí bát ani alergici nebo astmatici.

Pokud vlivem klimatizace onemocníte, je to způsobeno jedině tím, že sedíte moc blízko a necháte na sebe dlouho foukat studený vzduch. Buďte opatrní také na výkyvy teplot. Rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou by neměl být větší než 5-7 stupňů.

Klimatizaci můžete použít nejen v létě k vychlazení bytu, ale i k podzimnímu vytápění. • 

Mýtus č. 5: Sušička prádla žere energii a je neskladná

Mezi nejrozšířenější pověry patří, že sušička zabere v bytě zbytečně moc místa. Ve skutečnosti vám ale prostor ušetří – zbaví vás třeba velkých sušáků na prádlo, které jinak v bytě překáží.

Pokud koupíte samostatnou sušičku, můžete ji navíc pomocí spojovací sady umístit nad pračku do nevyužitého prostoru. A jestli máte místa nedostatek, jsou tu i sušičky kombinované s pračkou. Takže vám nový spotřebič nemusí ukrojit ani centimetr místa navíc.

Někteří sušičku odmítají, protože se bojí také vysokých účtu za energie. To už ale dávno neplatí. Dnes jsou k dostání i úsporné sušičky, se kterými nepřijdete na buben. A hlavně – ušetří vám hodiny u prádelní šňůry i žehlicího prkna. Přečtěte si o dalších mýtech i výhodách sušiček.

Se sušičkou prádla se zbavíte otravného kolíčkování i následného žehlení. • 

Na jaké spotřebiče se při domácích pracích spoléháte vy? Napište nám do komentářů nebo na Facebooku