Očkováním dětí proti klíšťové encefalitidě | Blog Mall.cz

Očkováním dětí proti klíšťové encefalitidě

Už koncem února a začátkem března jsme mohli pozorovat, že klíšťata začínají být aktivní. Teď v teplých měsících již mají klíšťata doslova zelenou, a protože nás mohou nakazit klíšťovou encefalitidou, je vhodné se před ní chránit očkováním. Nakazit nás mohou však i komáři a jiný hmyz, který saje krev. Dokonce i nedostatečně tepelně zpracované kozí, ovčí či kravské mléko může být zdrojem nákazy.

Jak očkování probíhá

Je důležité vybrat si vakcínu podle místa, kde se nejvíce zdržujeme. Pro nás je účinná středoevropská vakcína. Očkuje se ve třech až čtyřech dávkách a pozitivní je, že na očkování přispívají zdravotní pojišťovny. Příspěvek se pohybuje v rozpětí 500 Kč až 1500 Kč, rozdíl je v úhradě pro děti a dospělé. První a druhá dávka by měla být podána v intervalu 1–3 měsíce. Jestliže chce pacient dosáhnout imunitní odpovědi rychle, lze druhou dávku podat již za dva týdny po první. Co se týče třetí dávky, ta se podává za 5–12 měsíců po druhé dávce. Ochranná hladina po druhé dávce je více než 90 %, po třetí dávce je to 96–99 %.

Očkovat je vhodné kdykoli během roku ať už u dětského lékaře, nebo v očkovacích centrech, které působí po celé ČR. Vakcína začne působit po čtrnácti dnech od podání, což je nutné vědět např. chcete-li očkování stihnout před plánovanou dovolenou na horách. Očkování po podání všech dávek působí tři až pět let.

Očkováním proti klíšťové encefalitidě • 

Očkování od jednoho roku

Jestliže se obáváte, zda vaše malá ratolest může být naočkována, vězte, že existuje vakcína proti klíšťové encefalitidě ve variantě právě pro děti. Přesněji pro děti od jednoho roku. Děti totiž mohou klíště stejně snadno, jako dospělí, „chytnout“ ať už při hraní se venku, ale i se zvířátkem. Vhodnou vakcínu vám doporučí ošetřující dětský lékař.

Kromě očkování chraňte děti i vhodným oblečením, tedy jdete-li do vysoké trávy, oblečte jim pevnou vyšší obuv, dlouhé kalhoty. Měly by být nastříkány repelentem proti klíšťatům, který působí tak, že dělá nastříkanou osobu pro klíšťata neviditelnou. Po pobytu v přírodě dítě kompletně prohlédněte a najdete-li klíště, ihned jej odstraňte. K odstranění klíštěte Vám může pomoci například jednoduchý odstraňovač klíšťat. Dle lékařů je hrozba nemoci velmi nízká, pokud dojde k odstranění klíštěte do dvou hodin od přisátí.

 

Témata:
  klíšťata