Jak šikovně využijete zbytky balicího papíru | Blog Mall.cz

Silvestrovské konfety a dalších 6 vychytávek ze zbytků balicího papíru

Štědrý večer je za vámi a po vánoční nadílce zůstaly jen hromady použitého balicího papíru. Nevyhazujte je do koše! Kousky ozdobného papíru se dají originálně využít – třeba na výrobu silvestrovských konfet nebo obalů na knížky. Čtěte, jaké další vychytávky ze zbytků „baličáku” vyrobíte.

Pokud vám po rozbalování vánočních dárků zbyly velké kusy balicího papíru, klidně si je schovejte na příští rok. „Baličák” ale zužitkujete, i když vám v obýváku zůstaly jen menší útržky. Vyzkoušejte třeba těchto 7 tipů:

1. Vyzdobte si byt párty konfetami a girlandou

Vánoce sice skončily, ale ještě vás čeká Silvestr a v příštím roce další rodinné oslavy. Vyrobte ze zbytků balicího papíru párty dekorace, které se vám budou hodit i napřesrok. Udělejte si:

  • Konfety – balicí papír nastříhejte na tenké proužky, skartujte je nebo z nich děrovačkou vyrazte kolečka. Konfety pak pohažte po stole, vytvoří správnou párty atmosféru.
  • Řetěz – vraťte se na chvíli do dětství a vytvořte z balicího papíru řetěz. Nastříhejte ho na proužky, na jednom konci vždy proužek potřete lepidlem, stočte a zalepte do kroužku. Postupně kroužky proplétejte a řetězte za sebe.
  • Girlandy – ze zbytků „baličáku” vzniknou ty nejhezčí dekorativní závěsy a girlandy. Vystřihněte z papíru vlaječky, přilepte je na provázek a zavěste ke skříni nebo k poličce.

>> Všechny pomůcky na tvoření najdete na MALL.CZ. <<

Jestli vám zbyly jen kousky z různých druhů balicího papíru, tím líp – girlanda bude alespoň pestrá a veselá. • 

2. Ochraňte knihu originálním obalem

Pamatujete si ze školy průhledné obaly na sešity a knihy obalené novinami? Jde to i jinak. Zapátrejte v hromadě použitého balicího papíru a obalte knihy do veselých motivů, se kterými bude čtení radost.

Jak na to:

  1. Najděte si mezi zbytky obdélníkový kus balicího papíru, který je ze všech stran větší než otevřená kniha, kterou chcete balit.
  2. Delší stranu papíru přeložte nahoře i dole na výšku knihy. Z kratších stran (zleva a zprava) papír také zahněte.
  3. Na stranách se vám vytvoří kapsa, do které vsunete desky knihy a máte hotovo.

Pokud už máte obalené všechny knihy,, ale ještě vám zbývá balicí papír, vytvořte si ke každé knize záložku. Stačí vystřihnout širší pruh z tvrdého papíru nebo kartonu a polepit ho balicím papírem s vaším oblíbeným vzorem.

3. Vytapetujte si poličky a šuplíky

Balicí papír vám poslouží místo tapety a pomůže vám zrenovovat starý nábytek. Vyberte si motivy, které se hodí do vašeho bytu a polepte „baličákem” třeba zadní stěnu staré knihovny, nehezké dno zásuvek v psacím stole nebo obyčejný podnos.

Použijte jeden větší kus balicího papíru nebo klidně dejte dohromady víc menších kousků a vytvořte jedinečnou koláž. • 

4. Využijte papír jako výplň balíků

Jestli nemáte zrovna výtvarný talent a na tvoření vás moc neužije, spotřebujte zbytky balicího papíru prakticky. Papír skartujte a naplňte s ním balíky, které posíláte poštou. Díky tomu se ani křehké zásilce nic nestane.

5. Vyplňte fotorámečky motivy z papíru

Máte-li doma fotku, kterou chcete zarámovat, balicí papír použijte jako podklad. A pokud už máte všude fotek dost a hledáte jiné umělecké dílo, vytvořte kompletní obrazy z balicích papírů. Vyberte takové motivy, které se hodí k vám do obýváku, a ideální dekorace jsou na světě.

Do obýváku zvolte střízlivější elegantní motivy balicího papíru, do dětského pokoje zase vystřihněte celé postavičky a vytvořte veselý obraz. • 

6. Dejte se na origami a quilling

Zbytky „baličáku” jsou ideální na papírové skládanky. Jestli jste ještě nikdy nezkoušeli skládat origami, je ten pravý čas pustit se do papírového jeřába, srdce nebo labutě. Na internetu najdete videonávody, které vás výrobou provedou krok za krokem.

Jste-li ještě zručnější, vyzkoušejte takzvaný quilling – výtvarnou techniku, která pracuje s proužky papíru. Ty stáčíte do spirálek a tvarujete do různých obrazců.

7. Vyrobte si z balicího papíru mašle

Zaberou vám jen pár minut, ale na dárku udělají parádu. Skvěle vypadají například mašle ve tvaru hvězdy. Potřebujete na ně balicí papír nastříhaný na proužky, oboustrannou lepenku a sešívačku.

Jak na to:

  1. Z balicího papíru vystřihněte devět pruhů širokých asi 1,5 centimetru, lišit se budou délkou. Tři pruhy nechte nejdelší (asi 21 centimetrů), tři pruhy zkraťte zhruba na 17 cm a dva pruhy zkraťte na 15 centimetrů. Poslední proužek ustřihněte tak, ať je dlouhý jen 4 centimetry.
  2. Z osmi dlouhých pruhů vytvořte malé mašličky ve tvaru osmiček. Pruh vždy přehněte napůl, nalepte na přehyb kousek oboustranné lepenky a oba konce přetočte a přilepte do středu. Poslední malý proužek stočte do ruličky a zalepte.
  3. Jednotlivé mašličky postupně vrstvěte na sebe a vytvořte z nich hvězdu – spodní patro vytvořte ze tří největších osmiček a postupujte dál. Jednotlivá patra k sobě secvakněte sešívačkou, mašle tak bude lépe držet.
  4. Malou ruličku vlepte doprostřed mašle až na konec. Jakmile máte hotovo, přilepte oboustrannou páskou na dárek a ozdoba je hotová.

Výrobu papírových mašliček zvládnete za pár minut. Jestli máte doma hromadu použitého balicího papíru, udělejte si zásobu ozdob na dárky na celý rok. • 

>> Když vás tvoření s balicím papírem chytne, dokupte si další na MALL.CZ. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.

 

Instagram

@mall_czsk

Top 5