Jak nejrychleji a nejjednodušeji sterilizujete roušku? | Blog Mall.cz

Jak správně sterilizujete roušku? Nejlépe horkou suchou párou

Nedostupnost respirátorů na našem trhu vede k tomu, že většina Čechů se před šířením koronaviru (a dalších případných virových nemocí) chrání ručně šitou bavlněnou rouškou. Takové roušky však mají jen krátkodobou účinnost, a musíte je proto pravidelně sterilizovat. Jak na to, se dočtete v tomto článku.

Bavlněná rouška plní svou funkci pouze, když je suchá. Jakmile od vašeho dechu navlhne, její účinnost klesá. Podle odborníků rouška ztrácí svou účinnost přibližně po 2–3 hodinách, někteří říkají ještě méně. Po každém návratu z práce nebo výletu ji proto vysušte a vydenzifikujte, aby na látce nepřežily žádné viry.

Vyprání v pračce nemusí stačit

Většina virů je velmi citlivá na vysoké teploty a zahubíte je už při 60–80 °C. Některé jsou ale odolnější a odolávají i teplotám nad 100 °C.

Dnes ale většina lidí z důvodu úspory energie i času pere maximálně na 30–40 °C a předpírku už skoro nikdo nezná. Dnešní pračky navíc z důvodu úspory a šetrnosti praní obvykle pracují s maximálními teplotami vody 90–95 °C. Většinu virů tak sice v pračce zahubíte, ale ty nejodolnější na látce i po vyprání přežijí. A ani následné přežehlení nemusí stačit.

Klasické žehličky nebo parní generátory totiž nedosahují teploty na povrchu žehlicí plochy přes 100 °C. Parní generátory sice generují páru o teplotě 100 °C, ale než se tato pára přes hadičky dostane do žehličky, vychladne na 80–90 °C. Prádlo je navíc po přežehlení vlhké – a tím pádem vytváří ideální prostředí pro množení bakterií a virů.

Praním roušky v pračce na 95 °C zabijete většinu virů – ale ty nejodolnější mohou přežít. • 

Nejlepší je žehlení suchou párou

Abyste měli větší jistotu, že je vaše rouška dobře vydezinfikovaná, raději ji převařte v hrnci. Vložte roušky do hrnce, zalijte horkou vodou například z rychlovarné konvice a následně na plotýnce několik minut povařte. Pak je nechte vyschnout a ještě přežehlete.

Pokud se vám nechce roušky pořád dokola vyvařovat, můžete je jenom přežehlit. Ne však klasickou žehličkou nebo parním generátorem s vlhkou párou, ale generátorem s přehřátou suchou párou.

„Například parní generátory Laurastar s přehřátou a suchou párou DMS pracují s teplotou páry 150–180 °C. Tím dle laboratorních testů Scitec Research SA zahubí 99,99 % všech mikrobů, virů, hub či bakterií. Suché prostředí navíc zamezuje jejich rozmnožování,“ říká produktový specialista firmy Laurastar, Martin Pitoňák. Osobně na sterilizace roušek doporučuje zejména modely LIFT Xtra titan nebo LIFT Xtra aluminium, ale s přehřátou suchou párou DMS pracují všechny žehlicí systémy Laurastar.

Vysoký výkon generátorů se suchou párou ale využijete nejen při sterilizaci roušek. Můžete s nimi například jednoduše žehlit ložní prádlo – přímo na posteli. Zároveň tím spolehlivě zahubíte všechny roztoče a bakterie ve své ložnici, což nejvíce ocení zejména alergici a astmatici.

>> Mrkněte na kompletní nabídku žehliček Laurastar. <<

S produkty Laurastar můžete přežehlit třeba ložní prádlo nejen na prkně, ale i přímo na posteli. • 

Pomůže i mikrovlnka

Roušky můžete sterilizovat i v mikrovlnce. Nejprve odstraňte případné kovové součástky, roušky poté vložte do parního sterilizátoru a následně do mikrovlnné trouby.

V žádném případě však roušku nedávejte do mikrovlnky samotnou – mohla by se samovolně vznítit.

A nezapomeňte, že vše, co potřebujete pro sebe i pro rodinu, vám doručíme spolehlivě a bezpečně. Jsme v tom spolu.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.