Co jste zaručeně nevěděli o Black Friday | Blog Mall.cz

Co jste zaručeně nevěděli o Black Friday

Černý pátek k nám přišel ze Spojených států a Kanady. Po celém světě startuje den po americkém svátku díkůvzdání sezónu vánočních nákupů. S Black Friday se nepojí jen slevy, ale i další (někdy úsměvné) zajímavosti. Přečtěte si o nich více.

Proč vlastně Černý pátek

Černá barva nevěstí většinou nic dobrého. I Černý pátek (tedy anglicky Black Friday) odkazuje původně na nepříznivý vývoj cen zlata v roce 1869 a na krach burzy o šest dekád později.

Oslabenou ekonomiku se prodejci snažili znovu nakopnout výraznými slevami, které měly nalákat zákazníky do obchodů.

Pojem Black Friday používali i policisté ve Philadelphii v šedesátých letech minulého století. Zlevněné zboží přitáhlo do ulic velké množství nakupujících a policisté tak museli řešit dopravní kolaps a zmatek na silnicích.

Nejdivočejší historka kolem vzniku názvu odkazuje do 19. století, kdy si prý lidé mohli po Dni díkůvzdání koupit otroka za výhodnější cenu. Ačkoliv jde spíše o mýtus, někteří lidé z tohoto důvodu proti svátku protestují a bojkotují jej.

Black Friday následuje vždy po Dni díkůvzdání a startuje předvánoční nákupy. Letos vychází na pátek 23. listopadu. • 

Den, kdy mají instalatéři napilno

Černý pátek nepřidělává starosti jen obchodníkům, překvapivě nejvytíženější den v roce je Black Friday pro instalatéry. Obchody se totiž v období slev naplní k prasknutí a to znamená i výrazně větší zátěž pro toalety obchodních domů

Černý pátek není pouze jedním dnem plných slev

Původně byl Black Friday skutečně pouze jednodenní záležitostí. Před obchody se tvořily dlouhé fronty, ve kterých lidé i kempovali přes noc, aby měli jistotu, že se do obchodů s levným zbožím v omezeném množství dostanou mezi prvními.

V posledních letech ale prodejci své nabídky rozšiřují. Na Černý pátek otevírají obchody už po půlnoci a slevy nabízí více dní

>> Na MALL.cz startujeme od začátku listopadu. <<

V Americe do obchodů vyráží mnohdy celé rodiny okamžitě po čtvrteční hostině ke Dni díkůvzdání. Do kalendářů a slovníku se tak pomalu dostává nové označení Šedý čtvrtek.

Užít si hostinu a vyrazit na nákup dárků pro své blízké. I tak v některých amerických rodinách může vypadat sváteční atmosféra. • 

Jak je to s násilím během nákupů

Kolem Black Friday koluje i řada polopravd, mluví se se například o extrémně vysoké míře násilí a kriminality.

Na internetu si můžete prohlédnout třeba statistiku s počtem úmrtí a zranění během Black Friday. Velké množství z nich, především autonehody nebo kriminální činnost gangů, mají ale s nakupováním jen malou souvislost.

Mačkanice a snížená pozornost nakupujících ale napříč státy láká drobné zloděje a kapsáře. Proto i v našich nákupních centrech dodržujte tato pravidla:

  • nenoste batohy nebo tašky na zádech, snadno nad nimi ztratíte kontrolu,
  • peněženku ani mobilní telefon nemějte v zadní kapse kalhot nebo snadno dostupné kapse bundy, schovejte je ideálně do uzavíratelné vnitřní kapsy kabátu či bundy,
  • cenné předměty nepatří ani do vrchní části kabelky,
  • doklady noste v jiném pouzdře než hotovost,
  • kabelku nebo tašku nikdy nenechávejte v košíku bez dozoru.

Davy jsou pro kapsáře rájem. Využívají nepozornosti i toho, že se s vámi snadněji dostanou do kontaktu. • 

Pořiďte dárky v předstihu a z pohodlí domova

Nejbezpečnější způsob, jak se vyhnout davům a nepříjemným situacím v přeplněných obchodech je využít Black Friday nabídek při nákupu on-line.

Nákupům z pohodlí domova přichází na chuť stále více lidí, jak letos plánujete pořizovat vánoční dárky vy? Napište nám do komentářů.