6 věcí, které musíte vědět, než vyrazíte na ples | Blog Mall.cz

6 věcí, které musíte vědět, než vyrazíte na ples

Čas dlouhých večerních rób, nadýchaných sukní a smokingů je tady. Krásné oblečení ale nestačí, abyste na plese zazářili. Špatné chování a jedno faux paux za druhým sebelepší šaty nezachrání. Na co si na plese dát pozor, abyste nespáchali společenskou sebevraždu?

1. Přijděte před prvním předtančením

Na ples byste měli dorazit ještě před oficiálním zahájením. Za to se obvykle považuje první proslov řečníka. Určitě si však pohlídejte, abyste nepřišli až po prvním předtančení.

Předtančení se vyplatí vidět i proto, že je pak skvělým konverzačním tématem. • 

2. Na plese je žena královnou, tak o ni pečujte

Každá žena se chce občas cítit výjimečná. Krásné šaty, střevíčky a šperky tomu sice pomůžou, ale určitě nestačí. Proto své partnerce věnujte veškerou pozornost:

  • pomáhejte jí z kabátu,
  • přidržujte židli při usazování ke stolu,
  • otevírejte dveře,
  • dolívejte víno bez vyzvání,
  • vždy ji veďte po svém pravém boku
  • a hlavně nešetřete komplimenty.

>> Staňte se královnou plesu i bez salonu. <<

3. U stolu seďte vždy „na střídačku”

Když v sále najdete svůj stůl podle čísla uvedeného na lístku, pomozte ženě usadit se na místo přisunutím židle. Dejte však pozor na šaty, abyste je náhodou neroztrhli.

Nejsou-li na stole jmenovky, pamatujte na to, že se vždy sedí na střídačku, tedy muž – žena – muž – žena.

Na plese se o svou partnerku starejte a buďte pozorní. Ocení to. • 

4. Stisknutí ruky nepřehánějte, musí být tak akorát

Ještě před usazením byste se měli přivítat, případně seznámit, se svými spolusedícími. Podle etikety se nejprve představuje muž, který posléze uvádí svou partnerku. Muž nejdříve podává ruku ženě, až poté jejímu partnerovi.

Pokud už u stolu sedíte a připojují se k vám nově příchozí, je vhodné zvednout se při představování ze židle. A pozor na stisk. Podání ruky by nemělo být á la leklá ryba, ale ani nikomu nedrťte klouby na prstech.

5. Tančete, s kým chcete, ale dovolte se

První tanec, pánové, patří vždy ženě, se kterou jste na ples přišli. Až pak se můžete porozhlédnout kolem sebe a pozvat na parket jinou ženu, jejíž taneční dovednosti vás okouzlily.

Pokud je vaše vyvolená na plese v doprovodu muže, musíte se nejen zeptat dámy, zda by si s vámi zatančila, ale také požádat o svolení její doprovod. Stačí jen náznakem, třeba očním kontaktem a pokynutím hlavou.

Pokud si nejste jistí svým tanečním uměním, zajděte na pár lekcí společenského tance. • 

6. Z plesu neodcházejte příliš brzy, ani příliš pozdě

Etiketa vám diktuje nejen to, kdy máte na bál přijít, ale i to, kdy byste z něj měli odejít. Zapomeňte na to, že jako Popelka vezmete nohy na ramena ještě před půlnocí.

Obecně platí, že je čas odejít, když už jsou ⅔ účastníků pryč. Zároveň byste se měli trefit do časového rozmezí mezi půlnocí a druhou hodinou ráno.

Jaký plesový trapas se vám vryl do paměti? Napište nám do komentářů.