10 nejhezčích přírodních míst ke koupání v ČR | Blog Mall.cz

10 nejhezčích přírodních míst ke koupání v ČR

Voda v přírodních koupalištích má ideální teplotu. Je na čase vytáhnout plavky a porozhlédnout se po nějakém pěkném koupání. Zatopené lomy s křišťálově čistou vodou jsou to pravé ořechové. V jakém lomu se letos smočit? 

1. Mašovický lom

Krásné přírodní koupání najdete v obci Mašovice na Znojemsku. Jedná se o umělý biotop, který je domovem vzácného čolka dravého, skokana štíhlého, blatnice skvrnité nebo kuňky ohnivé, ale i oblíbeným místem romantiků. Nádherně průzračnou vodu si můžete užít úplně zadarmo. 

Mašovický lom na Znojemsku • 

2. Kurovický lom

Přírodní památku Kurovický lom hledejte u Kroměříže. Je domovem největšího brouka na světě – vodomila černého. Také 247 druhů rostlin, 21 druhů ptáků a 60 druhů brouků. Vstup je sice zpoplatněn, ale koupání stojí zato.

Kurovický lom u Kroměříže • 

3. Píšťanské jezero

Píšťanské, nebo také Žernosecké jezero je umělým písníkem. Je oblíbeným rekreačním místem s písečnými plážemi. Leží mezi obcemi Velké Žernoseky, Píšťany a Žalhostice na Litoměřicku. Jezeru dominují tři malé ostrůvky. Vykoupat se můžete úplně zdarma.

Píšťanské jezero u Litoměřic • 

4. Lom Baraba

Komplex jezer se nachází u obce Vliněves u Mělníka. Přírodní zatopená pískovna s hloubkou okolo 2 až 8 metrů oklopují travnato-písčité břehy. Na své si tu přijdou nejen plavci, ale i rybáři a potápěči. Vstup k lomu je zcela zdarma. 

Lom Baraba u Mělníka • 

5. Lom Borek

Romantika, kam se jen podíváte. Lom Borek najdete mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem. Je oblíbený nejen u milovníků přírodního koupání, ale i u potápěčů. Pod vodou jsou ukryté opravdové poklady jako vrak Wartburgu a ponorka „Stejskanik“. Ponor je třeba nahlásit a je zpoplatněn symbolickou částkou. Koupání v lomu je zdarma. 

Lom Borek u Golčova Jeníkova • 

6. Lom Horní Cerekev

Na Pelhřimovsku v obci Horní Cerekev najdete další nádherné přírodní koupání. Na nějaké „kafíčko“ ale nečekejte. Voda je chladnější, zato průzračná a to i ve velmi horkém počasí. Mají tu svou základnu potápěči. Na dně se schovává i 5 metrový dřevěný žralok. Lom dosahuje maximální hloubky 22 metrů a koupání je tu zdarma. 

Lom u Horní Cerekve • 

7. Pískovna Mlékojedy

Na trávě i na písku se můžete opalovat v bývalé pískovně mezi Tišicemi a Mlékojedy. Pejskaři si k vodě můžou vzít i své miláčky. Kolem vody voní párky, klobásy a žízeň zažene pivo a limonáda z kiosku na břehu. U pískovny se platí jen parkování. Vstup je zdarma. 

Pískovna Mlékojedy u Neratovic • 

8. Lomy u Trhové Kamenice na Kamenném vrchu

Ve třech lomech se dříve těžila žula. Pro neplavce nebo pro děti nejsou ideální, protože hloubka u břehu je 13 metrů a dále klesá až na 25 metrů. Máte rádi soukromí? Tady si přijdete na své. Lom neobklopují davy a má nádherně čistou vodu.  Neplatí se tu žádné vstupné. 

Lomy u Trhové Kamenice • 

9. Lom Hříměždice

Skokani pozor! V tomto lomu se vyřádíte. Skály okolo lomu na sobě mají čísla od 1 do 10. Čísla označují stupínky v metrech a bezpečná místa skoků do vody. Do vody se může skákat i z houpačky, pontonu a skokanského prkna. V lomu platí bohužel přísný zákaz koupání psů, ale pro lidi je vstup zdarma. 

Lom Hříměždice u Sedlčan • 

10. Jezero Konětopy

Jezero se nachází mezi Konětopy a Dřísy, severně od Prahy. Ve vodě jezera najdete opravdovou českou raritu – sladkovodní medúzy. Nemusíte mít strach, jsou neškodné. Relaxovat můžete na písečné pláži nebo na trávě. K vodě sice pejsci nemůžou, ale vy si plavání určitě užijete. Platí se tu vstupné i parkování.

Jezero Konětopy severně od Prahy • 

Znáte další pěkné a průzračně čisté lomy? Napište nám do komentářů na Facebooku, kde se rádi koupete vy. 

 >>> Co vám nesmí chybět při koupání? <<<