Víno, fixa nebo krev. Zjistěte, jak si poradit s nepříjemnými skvrnami | Blog Mall.cz

Víno, fixa nebo krev. Zjistěte, jak si poradit s nepříjemnými skvrnami

Stačí jeden neopatrný pohyb a tričko vám zdobí červené víno, džus nebo rtěnka. Reklamy vám sice nabízí desítky prostředků, které „zaručeně fungují”, ale ne vždy je máte po ruce nebo se vám do jejich nákupu nechce investovat. Nad skvrnami můžete vyzrát i výrazně levnějším a spolehlivějším způsobem.

Záleží na rychlosti i způsobu odstraňování skvrn

Čas hraje roli. Pokud chcete ubrus nebo nové kalhoty zachránit bez následků, jednejte při odstraňování skvrn co nejrychleji.

Látku podložte ubrousky nebo papírovými utěrkami, vezměte savý hadřík a jemným tlakem nečistotu odsávejte. Snažte se vyhnout silnému tření.

Skvrnu vždy čistěte od krajů ke středu. Díky tomu se skvrna nerozšíří.

Až oblečení vyperete, nezapomeňte si přizvat na pomoc ještě jednoho výborného pomocníka na odstraňování skvrn - sluníčko. Po odstranění skvrny a vyprání v pračce rozložte sušák na přímém slunci. Pokud nemáte možnost sušit prádlo na zahradě nebo balkoně, umístěte sušák v bytě tam, kam slunce svítí nejvíce.

Červené víno

Evergreen všech skvrn nejen v reklamách na prací prostředky, ale i v běžném životě. Víno co nejdříve otřete ubrouskem nebo jiným savým materiálem a zasypte solí.  

Následně opláchněte minerální vodou.

Na červené víno na bavlně dobře platí opláchnutí teplým mlékem. Po čištění mlékem ale oblečení ihned vyperte.

Zaschlé červené víno už vyžaduje silnější kalibr. Smíchejte 200 ml vody a lžíci čpavku, naneste na skvrnu a v ruce jemně properte.

Nenechte si případným vylitím vína zkazit příjemný zážitek. Stačí reagovat rychle a na látce žádné stopy po skvrně nezůstanou. • 

Káva

Látku potřísněnou kávou nikdy nečistěte v horké vodě. Po opláchnutí ve studené vodě polité místo zasypte solí a hadříkem jemně otírejte.

Na zaschlé stopy od kávy platí glycerín, opláchnutí horkou vodou a na závěr nanesení peroxidu vodíku.

Čaj

Černý čaj dokáže potrápit stejně jako káva. Na rozdíl od kávových skvrn platí na ty od čaje teplá voda. Na skvrnu vymáčkněte trochu citronu a jemně propírejte.

Rtěnka

Zasaženou látku podložte ubrousky nebo jiným savým materiálem a na skvrnu opatrně nanášejte kosmetickým tamponem nebo vatičkou líh. Se zbytkem skvrny si už poradí pračka, hlavní je se zbavit mastnoty.

Kečup a hořčice

Je jedno, s čím si dáváte párek, tričku ani jedno dochucovadlo nesluší. Na červené skvrny použijte studenou vodu a pokud je to možné, nechte je co nejdéle odmočit. Po několika hodinách přidejte trochu pracího gelu nebo prášku a v ruce properte.

Stopy po hořčici nechte také co nejdříve odmočit, ale v teplé vodě se sodou. Nechte působit alespoň dvě hodiny.

Ovoce nebo džus

Třešně, borůvky nebo pomerančový džus dokážou udělat na látce pořádnou neplechu. Zašpiněné místo oplachujte velice horkou vodou. Ideálně tričko nebo ubrus napněte přes mísu nebo kbelík a proplachujte horkou vodou. Skvrna zcela nebo téměř zcela zmizí.

Tento postup ale nezkoušejte na umělé materiály. Případné zbytky nečistoty odstraníte šťávou z citronu.

Oblečení zašpiněné od ovoce propláchněte horkou vodou. • 

Krev

Skvrnu co nejdříve propláchněte ve studené vodě. Pokud je skvrna již zaschlá, místo nejprve namočte, zasypte solí a až následně properte. Pokud odmočení nepomohlo, nakapejte na místo i trochu bílého octa.

Rez

Na starých montérkách nepříjemné skvrny ještě překousnete, ale pokud se rez zakousne do nepracovních kalhot, začněte rychle jednat. Zamazané místo namočte do šťávy z citronu, zasypte solí a nechte půl hodiny působit.

Malá pomůcka, abyste to při odstraňování skvrn nepopletli. • 

Vosk

Zase si děti namáčely prsty do vosku a teď mají na svetru barevnou skvrnu? Počkejte, až vosk zcela zaschne a opatrně ho sloupněte. Na skvrnu nejlépe z obou stran přitiskněte savý papír (ideálně se hodí klasický „piják”), nastavte žehličku na mírnou teplotu a místo přežehlete.

Fix a propiska

Čmárance od lihového fixu nebo propisky odstraníte vatičkou namočenou v lihu. Případně nastříkejte trochu laku na vlasy, nechte přibližně dvacet minut působit a vyperte v pračce.

Mastné skvrny

Mastnotu dobře vsákne hladká mouka. Dejte jí čas a na skvrně nechte působit alespoň půl hodiny. Zbytek mastnoty odstraníte vlažnou vodou s trochou mýdla nebo prostředku na nádobí.