Jak ušetřit tisíce korun ročně na provozu kuchyňských spotřebičů | Blog Mall.cz

Jak ušetřit tisíce korun ročně na provozu kuchyňských spotřebičů

Pokud zrovna ve sklepě netěžíte kryptoměny, kuchyň bude pravděpodobně místem největšího odběru elektrické energie v celém bytě. Největší podíl na tom má lednička, mrazák, sporák a myčka nádobí. Existuje řada opatření, kterými lze spotřebu těchto spotřebičů snížit, a tím i výrazně snížit sumy vynaložené za platbu faktur. Není třeba se nějak výrazně omezovat, stačí změnit své návyky a dodržovat pár jednoduchých pravidel. Úspora za energie může být v řádech tisíců korun ročně.

Úsporné spotřebiče jsou základ

Zásadních úspor v domácnosti dosáhnete, budete-li při nákupu spotřebičů dbát na jejich energetickou třídu. Všechny spotřebiče lze pořídit ve třídě A, nebo ještě lépe A+ a A++ (Ledničky A+ jsou o 25 % úspornější než třída A, A++ dokonce o 45 %). Lednička třídy A má denní spotřebu kolem 0,7 kWh a její provoz tak vyjde zhruba na 900 Kč za rok. Stará lednička třídy C má denní spotřebu 3 kWh a náklady na její roční provoz se blíží téměř 4 000 Kč. Za deset let tak lze ušetřit až 30 tisíc korun.

Přečtěte si: Energetické třídy spotřebičů: Co znamenají a k čemu jsou vůbec dobré?

Pokud není nákup nového spotřebiče na pořadu dne, myslete alespoň na pravidelnou údržbu. Mrazničku i chladničku je třeba pravidelně zbavovat námrazy, která spotřebu energie citelně zvyšuje. Nezapomeňte ani na logické rozmístění spotřebičů v rámci kuchyně – chladnička určitě nepatří vedle sporáku, radiátoru a dalších zdrojů tepla. Ve chvíli, kdy ji zvenčí něco zahřívá, totiž musí vynaložit mnohem více energie k tomu, aby chladila svůj obsah.

Důležité je i nastavení správné teploty přímo v ledničce. Pro běžný provoz stačí v chladničce +5 °C a v mrazničce -18 °C. Každý stupeň dolů představuje zvýšení spotřeby o 7 %. Taktéž mrazák pravidelně odmrazujeme. Silná vrstva ledu dokáže zvýšit spotřebu elektřiny až o 75 %.

Jak vypočítat elektrickou spotřebu domácího spotřebiče
Na provozu spotřebičů můžete citelně ušetřit. • 

  • Každý spotřebič je opatřen štítkem, který udává jeho příkon ve wattech (W), tedy jeho spotřebu elektřiny v provozu.
  • Průměrná cena za 1 kWh = 4,80 Kč.

  • Spotřeba například rychlovarné konvice je 133 W, pro usnadnění předpokládejme, že konvici používáme 1 h denně.

  • Denní spotřeba je tedy 133 W × 1 h = 133 Wh = 0,133 kWh.

  • Při průměrné ceně 1 kWh = 4,80 Kč vychází denní spotřeba rychlovarné konvice zhruba na 0,60 Kč, ročně tedy 219 Kč.

Jak ušetřit na provozu ledničky

Chladnička je největší žrout elektrické energie. Průměrně spotřebuje třetinu z celkové spotřeby domácnosti. Není divu, „jede“ 365 dní v roce. Proto údaj o spotřebě je vedle objemu chladničky to nejdůležitější, co by měl zákazník před koupí sledovat. Provoz moderní chladničky s energetickou třídou A+ potřebuje denně přibližně 0,7 kWh. Při průměrné ceně 4,8 Kč/kWh stojí roční provoz 1200 Kč.

Chladnička má na svědomí asi třetinu celkové spotřeby domácnosti. • 

  • Chladničku a mrazák umístěte co nejdále od sporáku nebo jiného tepelného zdroje (například od radiátoru). Vhodné není ani přímé slunce. Ideální je suché a chladné místo.
  • Jak na zadní straně, tak i po bocích chladničky by mělo zůstat pět až deset centimetrů volného místa, aby zde mohl proudit vzduch a výměník se správně ochlazoval. Výjimkou jsou vestavné chladničky, které mají odvětrání umístěné jinde.

  • Nastavit chladničku na velmi nízkou teplotu je zbytečné a drahé. Pro normální provoz postačuje teplota +5 °C.

  • Dveře chladničky otevírejte na co nejkratší dobu.

  • Potraviny, které potřebujete odmrazit, nechte odmrazit v ledničce. Chlad z produktů přirozeně ochladí ostatní potraviny a spotřeba elektrické energie klesne.

  • Pravidelně ledničku odmrazujte (pokud toho není schopna sama). Vrstva námrazy zvyšuje spotřebu energie vskutku dramaticky – již při síle 3 mm stoupá o 30 %.

  • Na spotřebě energie se podepisuje i vnitřní osvětlení. Je rozdíl, zda máte uvnitř chladničky klasickou žárovku, nebo mnohem úspornější LED diody.

  • Na velikosti záleží - pro dvoučlennou rodinu je zbytečné kupovat si velkou americkou lednici, když v ní budete mít jen několik jogurtů, lahví vína a sýr. Platí totiž, že čím větší přístroj je, tím dražší provoz.

Existují modely chladniček, které vás zvukovým signálem upozorní, pokud teplota uvnitř chladničky vzroste na určitou hranici, a tím nepřiměřeně roste i spotřeba energie. Tato funkce upozorní například i na to, když chladničku špatně dovřete.

Jak ušetřit na provozu myčky nádobí
Spotřebu myčky můžete držet zkrátka třeba ekonomickým programem. • 

Myčka nádobí dnes patří k základnímu vybavení kuchyně stejně tak jako dřez. Šetří čas, spotřebuje méně vody, šetří místo v kuchyni a vaše ruce před útokem saponátu. O pohodlí ani nemluvě. Spotřeba vody kvalitní myčky se pohybuje mezi 12 – 15 litry na jedno mytí, nejlepším myčkám stačí dokonce jen 10 litrů. Spotřeba elektrické energie u běžné myčky činí v průměru 1,1 kWh za jedno mytí, u myček energetické třídy A to může být jen 0,8 kWh. Jeden cyklus mytí nádobí při 60° tak stojí nákladově mezi 4 – 5 Kč. Pokud takto používáte myčku čtyřikrát týdně, ročně vás vyjde zhruba 1000 Kč. Několik jednoduchých tipů, jak tyto náklady snížit:

  • Při samotné koupi vybírejte model s energetickou třídou spotřebiče A, A+, A++ nebo A+++.

  • Používejte ekonomický cyklus mytí - tento cyklus je obvykle bez funkce předmytí, je rychlejší a spotřebuje až o 25 % méně elektřiny.

  • Myčku zapínejte zcela naplněnou nebo ji zapínejte ve funkci poloviční náplně, pokud je taková funkce nabízena.

  • Sledujte průměrnou spotřebu vody – u myčky o šířce 60 cm by měla být do 3360 litrů ročně, zatímco u myčky o šířce 45 cm do 3080 litrů ročně.

  • Pozornost věnujte i třídě účinnosti sušení – volte nejlépe třídu A.

Jak ušetřit na provozu sporáku
Sporák • 

Plynové a elektrické sporáky s litinovými plotýnkami mají prakticky stejnou spotřebu. Elektrické sporáky se sklokeramickou deskou jsou úspornější o 10 – 30 %. Energeticky  nejúspornější jsou indukční varné desky, které mají narozdíl od klasických setrvačných materiálů elektrických odporových plotýnek prakticky nulovou tepelnou setrvačnost, a tedy asi o 20 % nižší ztráty.

  • Na vaření v hrnci bez pokličky spotřebujete díky úniku tepla o 150 až 300 % více energie, než když je poklička na hrnci.

  • Při vaření vždy zkuste přizpůsobit velikost hrnce plotýnce. Pokud je totiž, nádoba menší než plotýnka, teplo utíká kolem a ohřátí obsahu trvá déle.

  • Na vaření používejte jen tolik vody, kolik opravdu potřebujete. Dáte-li litr vody tam, kde by stačilo čtvrt litru, zvýší se spotřeba energie až o 75 %.

  • Elektrický vařič zapínejte, až když je hrnec na plotýnce a vypínejte ho několik minut před skončením vaření – v elektrické desce zůstává naakumulované teplo, které by jinak bez užitku uniklo do prostoru.

  • Vodu na čaj nejúsporněji ohřejete topnou spirálou (rychlovarné konvice) nebo v kávovaru.

Orientační spotřeba domácích spotřebičů

Kolik průměrně domácí spotřebiče potřebují energie? • 

Jak ušetřit na provozu pračky
I praní prádla lze snadno uzpůsobit tak, aby se snížila spotřeba energií. • 

Spotřeba elektrické energie pračky představuje přibližně 7 % z roční spotřeby elektrické energie domácnosti. Pokud perete čtyřikrát týdně na 60° můžete ročně za chod pračky zaplatit až 1900 Kč.

  • Používejte cyklus "eko" k praní prádla, které není příliš znečištěné.

  • Při koupi volte model s energickou třídou spotřebiče A, A+. A++ nebo A+++.

  • Pračku zapínejte, až když je plná. Nejmodernější pračky si prádlo umějí zvážit a podle toho nadávkují vodu a spustí energeticky úsporný program. Ten byste měli naplno používat sami, obecně je ale lepší počkat, až bude prádla více.

  • Pokud to není bezpodmínečně nutné, nevyvařujte ani nepřepírejte. Většina bakterií umírá už při 60 stupních.

  • Moderní prací prášky jsou vysoce účinné i při nízkých teplotách. Méně znečištěné prádlo proto stačí prát na 40, nebo jen 30 °C. Například ručníky není třeba prát na 90 °C, ale stačí jen na 60 °C. Tím snížíme spotřebu energie až o 50 %, ale také zabráníme zbytečnému opotřebení prádla.

Šetření vodou je samostatná kapitola, v níž nejde jen o peníze. Doporučíme vám tuto sbírku tipů na úspory s vodou na blogu Inlivi.

Nezapomínejte na osvětlení

I když žárovky zpravidla nepovažujeme za spotřebiče v pravém smyslu slova, i ony samozřejmě spotřebovávají elektřinu. Klasické žárovky s wolframovým vláknem až 90% energie přemění v teplo a jen malou část ve světlo. Proto se vyplatí byt vybavit moderním LED osvětlením. I když jsou žárovky s LED technologií dražší, vynaložená investice se vám brzy vrátí, protože jejich efektivita a také životnost je řádově vyšší než u klasických žárovek.

Ušetříme také díky správnému rozmístění svítidel. Centrální osvětlení místnosti můžeme nahradit bodovými světly, omezíme dekorativní osvětlení. V místnostech, kde nikdo není, nesvítíme. Nenecháváme také svítit přes noc.

Důležitá je nejen správná volba osvětlení jako takového, ale také jeho rozmístění. • 

Pozor na stand-by režim

Většina elektroniky v domácnosti disponuje funkcí pohotovostního neboli stand-by režimu. Typicky televizor, DVD a Blu-Ray přehrávač nebo domácí kino se po vypnutí zcela nevypnou, nýbrž přecházejí do takzvaného pohotovostního režimu. To znamená, že jsou vám jediným stisknutím tlačítka ovladače opět k dispozici. Elektřinu spotřebovává také uspaný počítač nebo tiskárna. Často si tak ani neuvědomujeme, že přístroje při této „hibernaci“ neustále spotřebovává energii. Když spočítáte spotřebu stand-by všech “tichých” elektrospotřebičů, je to přibližně 300 až 600 kWh za rok.

Jestliže nechcete přístroje neustále vypínat a zapínat, pořiďte si prodlužovací kabel s vypínačem a zapojte do něj hned několik spotřebičů. Díky jednomu tlačítku pak můžete snadno ovládat více spotřebičů najednou.

Další tipy na úsporná opatření:

  • S rozvahou používejte spotřebiče jako topinkovače, teplovzdušné stolové univerzální trouby, tyčové mixéry, vařiče vajíček a podobně.

  • Objevte kouzlo sušení prádla na venkovní šňůře. Na rozdíl od sušičky vás to nic nestojí. Pokud nechcete, aby vaše prádlo okukovali sousedi, použijte domácí rozkládací stojan.

  • V zimě se (trošku) otužujte, v létě si zvykněte na vyšší domovní teplotu. I jeden stupeň na termostatu vám přinese znatelné úspory.

  • Odpojíte telefon od nabíječky, ale ta zůstane v zásuvce? Nabíječka se dál zahřívá a spotřebovává energii. Promrháváte tak až desetkrát víc energie než při samotném nabíjení.

  • Pokud u vás doma běží televize celé odpoledne a večer, může televize spolykat až desetinu nákladů na energii. Nejvíce elektřiny spotřebují staré plazmové modely, které již nahradily LCD televize a úsporné LED televize.