Špehuje vás vaše televize? | Blog Mall.cz

Špehuje vás vaše televize?

Hackeři ví, jak nás sledovat skrze zařízení připojená k internetu. Podle průzkumu analytické společnosti Gartner děsí podobné představy třetinu lidí. Je se opravdu čeho bát?

Moderní technologie jsou stále výkonnější, levnější a jejich používání jednodušší. Rozšiřují se tak do mnoha domácností a ty se stávají chytřejšími. Z mobilu jde ovládat osvětlení nebo termostat, pomocí chytré televize můžete surfovat na internetu. A to je jen začátek.

V budoucnosti bude podle odborníků běžné, že nás lednice upozorní, jaké potraviny dochází, případně je rovnou objedná z vašeho oblíbeného obchodu. Šatní skříň nás také možná brzy upozorní na venkovní teplotu a doporučí vhodný outfit.

Podobné možnosti lákají nejen uživatele, ale rovněž internetové útočníky. Ti v chytrých zařízeních vidí příležitost, jak získat přístup k nejrůznějším informacím. A právě obavy ze špehování a ztráty citlivých dat mnoha lidem brání, aby si užívali výhod chytré domácnosti.

Chytré české obýváky

Přestože chytré domácnosti zatím nejsou příliš obvyklé, chytré obýváky čím dál častěji najdeme i u nás. Je to díky chytrým televizím připojeným k internetu.

Riziko špehování skrze takovou televizi je výrazně nižší než skrze notebook nebo smartphone. Je připojená na vaši domácí síť, tedy ne na veřejné a potenciálně nebezpečné veřejné wi-fi. Mají k ní přístup jen členové vaší rodiny nebo lidé, které pustíte domů. Navíc do ní neukládáte tolik citlivé dokumenty a údaje jako třeba do počítače nebo telefonu.

Výhody chytré televize jsou navíc obrovské. Z gauče pohodlně promítnete celé rodině fotky z dovolené nebo oblíbené video z YouTube. Když vás nezaujme nic z TV programu, vyberete si z on-line videotéky nebo zavoláte přes Skype kamarádovi. Samozřejmě získáte přístup i ke všem svým dalším oblíbeným aplikacím a hrám.

Se smart TV vás nabídka televizního programu nelimituje. • 

Bavte se bezpečně

Velcí výrobci si jsou obav zákazníků vědomi, proto investují do ochrany a vývoje svého softwaru. Také najímají odborníky, kteří se snaží zabezpečení prolomit a tak přichází na možné bezpečnostní mezery. Při výběru chytrého zařízení, nejen televize, se proto zaměřte raději na známé a prověřené značky.

I v případě chytré televize, stejně jako při používání každého zařízení připojeného k internetu, navíc dbejte na základní pravidla bezpečnosti.

Tato pravidla dodržujte při práci na počítači i při sledování chytré televize. •