3 indicie, které naznačují, že potřebujete novou TV | Blog Mall.cz

3 indicie, které naznačují, že potřebujete novou TV

Podzim klepe na dveře a dlouhé večery na venkovní terase vystřídají dlouhé večery u dobrých filmů a oblíbených seriálů. Ideální doba pro koupi nové televize, co říkáte? Pokud vaše současná TV splňuje alespoň jednu ze tří podmínek v tomto článku, je nejvyšší čas, abyste si pořídili novou.

1. Vaše televize nemá DVB-T2 + HEVC

České Radiokomunikace pokračují v bleskové výstavbě digitální sítě DVB-T2, do konce roku pokryjí 97,6 % obyvatel České republiky. To znamená, že už v roce 2018 možná dojde k první vlně „odstřihnutí“ současného digitálního vysílání DVB-T. Na všech starších set-top-boxech a televizích si od té chvíle nenaladíte žádný kanál.

Proto potřebujete televizi, která umí přijímat digitální vysílání DVB-T2 (= má DVB-T2 tuner). Zároveň je důležité, aby uměla také HEVC – technologii dekódování obrazu. Abyste to měli jednodušší, všechny takové televize najdete přehledně seřazené na této stránce.

Jiné je to v případě, že chytáte signál přes satelit (DVB-S), máte kabelovou televizi (DVB-C) anebo kanály ladíte přes internet. V takovém případě TV s DVB-T2 nepotřebujete, ale bude se vám hodit model s tunerem DVB-S2 (abyste chytili HD vysílání a lepší), případně SMART TV pro internetové vysílání.

Samsung UE43KU6072: dostupná metrová televize s DVB-T2 tunerem. • 

2. Vaše televize je moc malá

Optimální pozorovací vzdálenost dnešních plazmových/LCD/LED televizorů je zhruba dvojnásobek až trojnásobek úhlopříčky obrazovky. Takže například na 28" televizi (tj. s úhlopříčkou 71 cm) byste se měli dívat asi z 1,5 až 2 metrů. Jestliže máte pohovku v obýváku o další metr nebo dva dál, neuvidíte na obrazovce důležité detaily.

Změřte si proto vzdálenost, ze které se na televizi díváte, a podělte ji číslem 2,5. Dost možná zjistíte, že vaše televize je menší, než by měla být. Pro jednodušší výpočty pamatujte, že 1" = 2,54 cm.

Při výběru nové televize myslete také na to, z jaké dálky se na ni budete dívat. • 

3. Máte na obrazovce příliš mrtvých pixelů

Mrtvé pixely jsou takové body na vaší obrazovce, které vůbec nesvítí (jsou stále černé), permanentně svítí (jsou stále bílé) nebo nedokážou správně zobrazit jednu ze tří barev, ze kterých se skládá obraz (červenou, zelenou nebo modrou).

Mrtvý nebo vadný pixel uprostřed televize kazí dojem z obrazu. (Zdroj: wikihow.com) • 

Většina současných obrazovek spadá podle normy ISO 13406-2 do druhé kvalitativní kategorie, která povoluje, aby na ploše jednoho milionu pixelů bylo až 9 takových mrtvých bodů už z výroby. Jestliže nejsou zrovna někde uprostřed, laik je často ani nenajde.

Na starších televizích, které slouží už několik let, ale takových bodů může být více – např. při světlých scénách vidíte na obrazovce otravné černé tečky. Pokud máte TV v záruce, můžete ji reklamovat, pokud ne, kupte si novou. Například OLED nebo QLED televizi, které patří k tomu nejlepšímu, co současný trh nabízí.

Jak je to u vás doma – budete potřebovat novou televizi, nebo ta vaše zatím vyhovuje? Podělte se s námi na našem Facebooku.