Sony Xperia XA1: fešák ze střední třídy s výjimečným foťákem | Blog Mall.cz

Sony Xperia XA1: fešák ze střední třídy s výjimečným foťákem

Zatímco Hi-Tech nadšenci netrpělivě čekají na to, až Sony představí svou novou vlajkovou loď Xperia XZ Premium, ti méně nároční se nejspíš spokojí s modelem Xperia XA1. I ten vychází na jaře a za necelých 7 500 Kč nabídne slušnou výbavu i výborný foťák.

Konstrukce: tak akorát do ruky

XA1 vypadá podobně jako všechny předešlé Xperie, takže skalní fanoušky série ničím nepřekvapí. Díky ostrým hranám a tloušťce 8 mm skvěle padne do ruky a subjektivně můžeme říct, že vypadá dobře. Zamrzí jen hodně vysoké „čelo a brada“ – trend tenkých rámečků okolo displeje do Japonska stále ještě nedorazil.

Telefon s pětipalcovým displejem hravě ovládnete jednou rukou. • 

Konstrukce působí bytelně a pevně, byť voděodolnost, na kterou jste zvyklí třeba u Samsungu, u XA1 nehledejte.

Konektory: USB-C a 3.5mm jack na sluchátka

Ani na hranách přístroje vás žádné (ne)příjemné překvapení nečeká. Zespodu je k dispozici USB-C konektor a reproduktor, na pravou stranu Sony umístilo tlačítka pro ovládání hlasitosti, tlačítko pro vypnutí a spoušť fotoaparátu.

Nahoře vás čeká jen 3.5mm jack pro sluchátka, konečně levá hrana patří přihrádce na nanoSIM a paměťovou kartu o kapacitě až 256 GB.

Displej: v Japonsku lehce zaspali dobu

XA1 má 5" IPS displej v HD rozlišení, což je parametr, který v roce 2017 u telefonu vyšší střední třídy jednoduše nemůže stačit. Jasně, na první pohled obraz vypadá dobře, ale když se do prostředí Androidu 7 zadíváte zblízka, uvidíte ikony složené z nevzhledných čtverečků. Full HD by displeji slušelo více.

Z dálky vypadá displej skvěle, při detailnějším zkoumání už však naráží na své limity. • 

Pochvalu si ale XA1 zaslouží za funkci „adaptivní jas“, která funguje velice dobře a telefon automaticky zvyšuje nebo snižuje jas podle okolního prostředí. I na ostrém slunci z něj bez problémů přečtete cokoliv.

Výdrž: dvakrát nenadchne

Jestliže hledáte smartphone, se kterým vydržíte i 3-4 dny běžného provozu bez nabíječky, pak ho v XA1… nenajdete.

Z výroby dostal jen 2 300mAh baterku, kterou nejde vyměnit. A byť je přístroj dobře optimalizovaný a baterkou šetří, při vyšší zátěži zvládne maximálně den a půl.

Telefon sice nabízí spořící funkce, které vám vypnou většinu aplikací a pár hodin výdrže naženou, ale to kapacitu baterie bohužel nenahradí.

HW výbava: více než slušné

Na technické parametry XA1 si naopak může stěžovat jen málokdo – osmijádrový procesor, 3 GB RAM a 32 GB vnitřní paměti je v této cenové relaci lepším standardem.

Operační systém a předinstalované aplikace si z paměti ukrojí něco přes 10 GB, takže pro vás zbude dalších 20. Telefon jinak běží hladce a žádné iritující záseky jsme nezpozorovali.

Foťák: největší chlouba telefonu

Jestliže svůj smartphone často využíváte k focení, pak pro vás XA1 bude splněným snem. V horním rohu zadního krytu se totiž ukrývá čočka 23MPx foťáku, kterým pořídíte opravdu skvělé snímky. Dech ztrácí jen při maximálním přiblížení, ale to mu rádi odpustíme.

Během focení navíc můžete upravovat barvy a jas nebo měnit mód focení, abyste v každou chvíli pořídili ten nejlepší možný snímek. Pro milovníky selfie fotek je pak připraven přední fotoaparát s rozlišením 8 MPx.

Fotky, které s XA1 pořídíte, si klidně vystavíte do rodinného alba. • 

Verdikt: Za ty peníze víc než slušné

Sony Xperia XA1 není telefon, který bude lámat rekordy v prodejnosti nebo plnit přední stránky magazínů o mobilech. Nabídne ale zajímavou alternativu těm, kteří hledají solidní telefon za rozumnou cenu.

Potěší typickým „xperiovským“ vzhledem, velmi solidním výkonem a parádním fotoaparátem. Mírně zklame horším rozlišení displeje a slabší baterkou. Vzhledem ke své ceně, 7 490 Kč, mu ale tyto neduhy rádi odpustíte. Pokud totiž telefon nežhavíte 24 hodin denně, pak vám baterka minimálně 2 dny na jedno nabití vydrží.

Milovníci designu Sony Xperia jednoduše našli nového krále střední třídy.

Technická specifikace Sony Xperia XA1. •