Videonávod: zrenovujte starou pánev | Blog Mall.cz
Videonávod: zrenovujte starou pánev

Videonávod: zrenovujte starou pánev

Vypadá hrozně, ale stejně na ní smažíte nejraději. Má totiž tu správnou velikost, nejlépe se drží nebo ji máte ještě po babičce. Dopřejte své oblíbené pánvi ozdravnou lázeň a bude vypadat jako nová.

Jestli už si chystáte ocet a jedlou sodu, máme pro vás překvapení. Tyto dva univerzální domácí čističe tentokrát potřebovat nebudete. Jejich mix se hodí pro odstranění připálenin a zažrané špíny, na celkovou renovaci kuchyňského nádobí jsou tu ale jiní pomocníci.

Nezáleží, zda doma smažíte na litinové, teflonové nebo keramické pánvi. Díky použití běžných kuchyňských ingrediencí můžete zrenovovat jakýkoli povrch. Teflonovým ale přeci jen svědčí občasná péče nejvíce.

Teflon miluje olej

Možná už jste slyšeli, že teflonové pánve škodí zdraví. Jako obvykle je pravda někde uprostřed a je třeba dávat pozor jen na dvě věci:

  • Teflonovou pánev nenechávejte na sporáku „na sucho” bez oleje. Materiál se pak zahřívá rychleji a teplota může vystoupat až nad 360 °C, kdy se z teflonu začínají uvolňovat škodliviny. Při běžném smažení se není vůbec čeho bát - teplota se obvykle pohybuje okolo 150 °C.
  • Vadí odlouplé kusy teflonu, ne drobné škrábance. Pánev nemusíte vyhazovat při prvním škrábnutí. Drobná poškození jdou snadno opravit, podívejte se jak.

Na renovaci staré pánve potřebujete:

  • sůl,
  • olej a
  • houbičku na nádobí.

Do horké pánve nalijte horkou vodu a lehce očistěte houbičkou. Žádné drhnutí, chceme pouze aktivovat materiál a případně se zbavit nejhorší špíny.

Po vylití do pánve nasypte sůl. Nešetřete, sůl odstraní veškeré nečistoty i pachy, na závěr akorát přikápněte trochu vody. Cílem je vytvořit kašičku, kterou dřevěnou nebo plastovou obracečkou rozprostřete všude po pánvi.

Po solné očistě pánev vypláchněte a znovu zahřejte. Pak už stačí jen nalít trochu oleje a vyleštit papírovou utěrkou. Povrch absorbuje olej, čímž zvýší svou nepřilnavost a zároveň zacelí drobná poškození.

A je hotovo

Postupovali jste podle našeho návodu a pánev ani po veškeré péči nevypadá zrovna k světu? Zkuste jednoduchý test a na zahřátou pánev kápněte pár kapek vody: