Obsluha v kavárně musí mít k dispozici vhodný typ nádobí pro všechny možné přípravy kávy. Doma vám na oblíbené espresso či cappuccino bohatě stačí set 2-4 šálků.
Espressu sluší oblé tvary porcelánových šálků
Malá a velmi silná káva o objemu 30 ml je základem všech dalších kávových nápojů a zároveň delikatesou pro znalce. Pokud mezi ně patříte a espresso si rádi vychutnáváte i doma, rozhodně si pořiďte správné nádobí.
Je důležité, aby šálky byly porcelánové, protože takové na rozdíl od keramických lépe a déle drží teplo. Šálek proto předem nahřejte. Důležité jsou i silné stěny a oblý, ideálně kónický tvar šálku. V takovém totiž může aroma stoupat po stěnách, neunikne ven a naopak se znovu spojí nad hladinou kávy.
Šálek na espresso má objem 60 ml, maximálně 90 ml. Větší velikost volte, pokud preferujete:
- doppio neboli dvojité espresso,
- lungo ředěné horkou vodou,
- macchiato doplněné mléčnou pěnou
- nebo jednoduše espresso s mlékem.
Cappuccino pijte z porcelánu i skla
Pro výběr šálků na cappuccino platí stejná pravidla jako pro ty espressové. Kávový nápoj s mlékem a hedvábnou pěnou je však objemnější, proto vybírejte oblý porcelán o objemu 150-180 ml.
Protože se cappuccino pije teplé, ale ne horké, mohou milovníci designu zvolit i šálky z dvojitého skla. Alespoň bude vidět, jestli v mléčné pěně nejsou velké bubliny, které do ní nepatří. Pokud vám ale doma vaří kávu a šlehá mléko správný kávovar, velké bubliny řešit nemusíte. V pěně nebudou.
Na latte macchiato jedině elegantní vysoké sklenice
Zatímco v případě cappuccina je servírování do skla volbou, u latte macchiata nutností. Nápoj se totiž skládá ze 2-3 vrstev a pozorování mléčné a kávové vrstvy patří k zážitku.
Vysoká sklenice na latte macchiato by měla mít přes 250 ml. Z materiálů volte ideálně odolné borosilikátové sklo, které dobře drží teplo. Při nákupech nezapomeňte také na dlouhé lžičky, těmi klasickými byste až na dno sklenice nedosáhli.
Kvalitní káva si zaslouží kvalitní servis, ale...
Koupit správné šálky nebo sklenice je snadné, připravit doma perfektní cappuccino nebo latte macchiato obtížnější. Potřebujete mlýnek na kávu, kávovar a někdy i konvičku na šlehání mléka. S každodenní přípravou kávy se takové množství propriet zejména v malé kuchyni projeví. A samozřejmě taková příprava zabírá čas.
Chytrý automatický kávovar vám ale namele kávu, našlehá mléko a připraví oblíbený nápoj během chvilky a stisknutím jednoho tlačítka. V paměti totiž uchová oblíbený způsob mletí, extrakce a teploty pro každý typ kávy, který máte rádi - ranní espresso i víkendové latte.