Espresso servírujte v porcelánu, latte ve skle | Blog Mall.cz

Espresso servírujte v porcelánu, latte ve skle

Návštěva dobré kavárny je zážitek. Nejen díky výběrové kávě, ale také servisu. Všechny ty konvičky, skleničky a krásné šálky úhledně srovnané na tácku ale nejsou jenom na okrasu. Správná volba nádobí totiž umožní čerstvé a voňavé kávě naplno rozvinout její vlastnosti. I u vás doma.

Obsluha v kavárně musí mít k dispozici vhodný typ nádobí pro všechny možné přípravy kávy. Doma vám na oblíbené espresso či cappuccino bohatě stačí set 2-4 šálků.

Espressu sluší oblé tvary porcelánových šálků

Malá a velmi silná káva o objemu 30 ml je základem všech dalších kávových nápojů a zároveň delikatesou pro znalce. Pokud mezi ně patříte a espresso si rádi vychutnáváte i doma, rozhodně si pořiďte správné nádobí.

Je důležité, aby šálky byly porcelánové, protože takové na rozdíl od keramických lépe a déle drží teplo. Šálek proto předem nahřejte. Důležité jsou i silné stěny a oblý, ideálně kónický tvar šálku. V takovém totiž může aroma stoupat po stěnách, neunikne ven a naopak se znovu spojí nad hladinou kávy.

Espresso jedině z porcelánového šálku. Barvu zvolte podle svých preferencí. • 
Šálek na espresso má objem 60 ml, maximálně 90 ml. Větší velikost volte, pokud preferujete:

  • doppio neboli dvojité espresso,
  • lungo ředěné horkou vodou,
  • macchiato doplněné mléčnou pěnou
  • nebo jednoduše espresso s mlékem.

Cappuccino pijte z porcelánu i skla

Pro výběr šálků na cappuccino platí stejná pravidla jako pro ty espressové. Kávový nápoj s mlékem a hedvábnou pěnou je však objemnější, proto vybírejte oblý porcelán o objemu 150-180 ml.

Protože se cappuccino pije teplé, ale ne horké, mohou milovníci designu zvolit i šálky z dvojitého skla. Alespoň bude vidět, jestli v mléčné pěně nejsou velké bubliny, které do ní nepatří. Pokud vám ale doma vaří kávu a šlehá mléko správný kávovar, velké bubliny řešit nemusíte. V pěně nebudou.

Cappuccino svou chuť plně rozvine v šálku o maximálním objemu 180 ml. • 

Na latte macchiato jedině elegantní vysoké sklenice

Zatímco v případě cappuccina je servírování do skla volbou, u latte macchiata nutností. Nápoj se totiž skládá ze 2-3 vrstev a pozorování mléčné a kávové vrstvy patří k zážitku.

Vysoká sklenice na latte macchiato by měla mít přes 250 ml. Z materiálů volte ideálně odolné borosilikátové sklo, které dobře drží teplo. Při nákupech nezapomeňte také na dlouhé lžičky, těmi klasickými byste až na dno sklenice nedosáhli.

Elegantní nápoj nejlépe vynikne v elegantní sklenici. • 

Kvalitní káva si zaslouží kvalitní servis, ale...

Koupit správné šálky nebo sklenice je snadné, připravit doma perfektní cappuccino nebo latte macchiato obtížnější. Potřebujete mlýnek na kávu, kávovar a někdy i konvičku na šlehání mléka. S každodenní přípravou kávy se takové množství propriet zejména v malé kuchyni projeví. A samozřejmě taková příprava zabírá čas.

Se správným vybavením si i doma připravíte kávu jako z kavárny. • 

Chytrý automatický kávovar vám ale namele kávu, našlehá mléko a připraví oblíbený nápoj během chvilky a stisknutím jednoho tlačítka. V paměti totiž uchová oblíbený způsob mletí, extrakce a teploty pro každý typ kávy, který máte rádi - ranní espresso i víkendové latte.

Témata:
  káva, nádobí, jídelna