Recenze Alcatel 5V: cenově dostupný smartphone s prémiovými funkcemi | Blog Mall.cz

Recenze Alcatel 5V: cenově dostupný smartphone s prémiovými funkcemi

Od telefonu s cenovkou pod 5 tisíc korun nemůžete očekávat zázraky, nicméně model Alcatel 5V z dílny společnosti TCL Communication pár takových přece jenom nabízí. Odemykání pomocí obličeje, obrovský FullView displej nebo výbornou výdrž baterie mu mohou závidět i o pár tisícovek dražší konkurenti. Jak si nový Alcatel vedl v naší recenzi?

Sice plastový, ale elegantní

První příjemné překvapení vám Alcatel 5V servíruje už při vybalení z krabice. Do té se totiž kromě telefonu s nabíjecím adaptérem a kabelem vešla také sluchátka s třemi velikostními nástavci a elegantní kryt z průhledného plastu. Kryt na tělo telefonu padne jako ulitý a nijak mu neubírá na kráse.

Ačkoliv je Alcatel 5V plastový, celou zadní stranu i boční hrany tvoří jediný kus polykarbonátu ve skleněném designu. Na první pohled tak záda vypadají jako ze skla, což u telefonu v této cenové třídě považujeme za příjemný nadstandard. Eleganci zad podtrhuje vkusně zapuštěná dvojice čoček fotoaparátu a čtečka otisků prstů, které jsou obehnány krásnými stříbrnými kroužky.

Plastová záda, která imitují sklo. • 

Z konektorové výbavy nechybí klasický 3.5mm jack na sluchátka a microUSB konektor pro nabíjení a přenos souborů. Je jenom škoda, že výrobce nevsadil na modernější USB-C.

Povedený displej pro sledování filmů

Ihned po prvním spuštění telefonu vás bezesporu ohromí jeho displej. 6.2", HD+ rozlišení a poměr stran 19:9 nabízí výjimečný vizuální zážitek, kterému se v této cenové kategorii může rovnat jen máloco. Náročnější zákazníci by možná ocenili spíše Full HD rozlišení, ale v reálu se nám ani jednou nestalo, že bychom kvůli nižšímu rozlišení spatřili na obrazovce pixely.

Displej pokrývá 88 % přední plochy telefonu, je dobře čitelný na přímém slunci i z ostrých úhlů a mimo jiné nabízí filtr modrého světla nebo automatickou regulaci jasu. Sledování filmů je na tomto krasavci nadstandardním zážitkem.

Protáhlý displej vybízí ke sledování filmů. • 

Výbava odpovídá ceně, funkce ji převyšují

Alcatel 5V pohání 8jádrový procesor Mediatek Helio P22 a 3GB operační paměť, kterou doplňuje 32 GB interní paměti pro vaše fotky, hry či aplikace. Výbava tedy odpovídá ceně – telefon bez problémů zvládne více aplikací naráz i středně náročné hry, ale nemůžete od něj očekávat heroické výkony smartphonů za desítky tisíc.

Telefon podporuje LTE sítě, umí NFC pro placení v obchodech a nechybí ani podpora Bluetooth nebo FM rádia. Co nás potěšilo skutečně hodně, je možnost odemykání telefonu jak pomocí čtečky otisků prstů, tak pomocí obličeje. Odemykání těmito způsoby sice není kdovíjak rychlé a na odemčení musíte nějakou tu chvilku počkat, ale přesto oceňujeme, že telefon tyto způsoby vůbec nabízí.

Fotoaparát příjemně překvapí

Od fotoaparátu jsme toho před testováním příliš nečekali, o to víc nás svým výkonem překvapil. Ve dne umí opravdu krásné fotky, za šera a v noci už je to kapku horší, ale pořád nic, za co byste se museli stydět. Duální fotoaparáty 12 + 2 MPx odvádějí skutečně slušnou práci, ke kvalitě fotek přispívá i elektronická stabilizace obrazu či HDR. Chvályhodná je i podpora služby Google Lens pro rozpoznávání objektů na základě fotek.

Co už nás potěšilo méně, jsou videa. Alcatel 5V dokáže točit maximálně Full HD videa při 30 fps, ale pocitově se nám zdálo, že je výsledná kvalita nižší. Navíc poměrně dlouho trvá, než telefon zaostří, takže pokud chcete na dovolené rychle natočit dravce, který se zrovna zjevil u vašeho jeepu, dost možná to nestihnete – alespoň ne v potřebné kvalitě.

Dvojice zadních fotoaparátů odvádí velmi slušnou práci. • 

Operační systém je svižný a přehledný

V telefonu najdete operační systém Android 8.1 Oreo s grafickou nadstavbou JOY Launcher od Alcatelu. Systém je velmi přehledný, odezva rychlá a kovaným fanouškům Androidu nebude činit žádné problémy. Výrobce do telefonu přidal několik aplikací a her, které však v případě potřeby snadno odinstalujete.

V možnostech nastavení se nám líbilo, že lze zhasnout vykrojený displej nebo úplně zrušit navigační tlačítka z displeje obrazovky. V takovém případě telefon ovládáte pouze gesty a zobrazovací plocha displeje je ještě větší.

Velmi dobrá výdrž, ale pomalejší nabíjení

Vývojáři Alcatelu 5V si dali záležet i na výdrži – telefon díky 4 000mAh baterii a velmi dobré optimalizaci systému bez problémů zvládne 2 dny bez nabíječky, což dnes rozhodně nebývá běžné.

Obrovská kapacita baterie si však vybrala svou daň v podobě delší doby nabíjení, která se v případě dobíjení z 0 na 100 protáhne až ke třem hodinám.

Výrobce vsadil na starší microUSB konektor. • 

Závěrečný verdikt: za ty peníze velmi dobrá koupě

Alcatel 5V je telefon, který vzhledem ke své ceně nabízí více, než byste čekali. Krásný vzhled i displej, slušná hardwarová výbava, solidní fotky, nadstandardní výdrž i bohaté příslušenství naznačují, že by klidně mohl stát i o pár tisíc více.

Náš skvělý dojem srážely jen opravdové maličkosti – starší microUSB, slabší fotky ve tmě nebo horší videa jsou věci, které mu velmi rádi odpustíte, protože konkurence v této cenové kategorii nic moc lepšího nenabízí.

Telefon nemá výraznější slabiny. • 

Co si o Alcatelu 5V myslíte vy? Napište nám do komentářů.