Koleda za námi, hromada kraslic před námi. Nějak tak to teď vypadá v každé české domácnosti. Tak vzhůru do kuchyně!
Všechna vajíčka nejprve prohlédněte - nakřáplá nechte venku a hned zpracujte, zbytek uložte do lednice.
Jak dlouho vydrží vejce natvrdo?
Vejce natvrdo vydrží v lednici až 10 dní, kraslice ale raději spotřebujte do 3 dnů. Při barvení, na ošatce i v koledníkově košíku jsou totiž dlouho v teplotě vyšší než 10 °C, což jim příliš nesvědčí.
Vejce s porušenou skořápkou proto spotřebujte hned. Kdyby bylo zkažené, poznáte to podle specifického zápachu. Nazelenalý žloutek naopak není na závadu - svědčí jen o tom, že se vejce příliš dlouho vařilo.
5 surovin, bez kterých se neobejdete
Základní ingrediencí vajíčkové pomazánky jsou samozřejmě vajíčka. Naše vajíčkovka je pořádně výživná, takže počítejte s 2 vejci na osobu a vyřešenou večeří.
Do základu dále potřebujete:
- majonézu,
- bílý jogurt,
- cibuli,
- hořčici.
Dokonalost tkví v detailech, takže doporučujeme jarní, červenou nebo bílou cibuli - tyto odrůdy jsou pro přímou konzumaci vhodnější než klasická žlutá cibule,
Hořčice je nejlepší pikantní dijonská. Pokud ji nemáte, poslouží i plnotučná.
Smíchejte a ochutnávejte
- Smíchejte majonézu s jogurtem, lžičkou hořčice a rozdrcenými žloutky. Poměr majonézy a jogurtu zvolte podle toho, jak chcete pomazánku „lehkou“. Hořčice stačí opravdu jen lžička - je aromatická a snadno by ovládla chuť pomazánky. Průběžně ochutnávejte a vylaďte si základ k úplné spokojenosti.
- Do základu vmíchejte nadrobno nakrájenou cibuli a vajíčka.
- Podle chuti osolte a opepřete, nebo přidejte ještě něco navíc.
Semafor: červené a zelené suroviny navíc
Říkáme tomu semafor - ke žlutým vajíčkům do pomazánky patří ještě něco červeného a zeleného. Teprve pak je opravdu dokonalá. Je ale také o to výživnější, takže doporučujeme ubrat na majonéze a přidat na jogurtu.
Červené ingredience jsou uzeniny. Ze všeho nejlepší je sušená Schwarzwaldská šunka, ale i ta obyčejná chutná skvěle. Uzeniny jsou obecně hodně solené, proto je do pomazánky vmíchejte ještě před závěrečným solením a pepřením.
Zelené ingredience jsou bylinky. Celoročně doporučujeme pažitku, v období Velikonoc je také výborný medvědí česnek. Pokud ale do základu použijete jarní cibulku, nemusíte přidávat nic dalšího.
A jak děláte vajíčkovou pomazánku vy?