Máme pro vás tipy na chutné bio příkrmy pro děti! | Blog Mall.cz

Máme pro vás tipy na chutné bio příkrmy pro děti!

S rostoucím miminkem přichází chvíle, kdy je možné přidat do stravy kromě mateřského nebo kojeneckého mléka také nemléčné příkrmy pro kojence. Přinášíme tipy na chutné zeleninové, masové i ovocné příkrmy, se kterými děti objeví dosud nepoznané chutě, jež si obvykle velmi rychle oblíbí! Díky tomu je také pozdější přechod na tuhou stravu výrazně snazší. Příkrmy můžete jednoduše vyrobit doma, nebo pořídit již hotové Hami příkrmy připravené ke konzumaci – ty vám mohou pomoci ušetřit čas s přípravou dětských pokrmů nejen doma, ale i na cestách.

Kdy je vhodný čas začít s příkrmy?

Optimální doba, kdy do mléčné stravy začít postupně přidávat nemléčné příkrmy, přichází obvykle během 4. – 6. měsíce života dítěte. V této době začínají miminka projevovat zájem o nové chutě. U dětí kojených mateřským mlékem je obvyklé, že se začnou o příkrmy zajímat o něco později, než děti na umělé mléčné výživě, tudíž se tím rozhodně nemusíte znepokojovat! Světová zdravotnická organizace doporučuje plné kojení dítěte do ukončeného 6. měsíce věku. Zároveň platí, že první nemléčnou stravu byste neměli dítěti podávat dříve, než před ukončeným 4. měsícem věku.

Jak poznat, že je miminko připravené na příkrmy?

Přestože vaše děťátko mluvit ještě neumí, postupně začne vysílat signály, které vám napoví, že už je připraveno na svoji první lžičku. Jak je poznáte?

  • Nároky na kojení se zvyšují, chce kojit častěji a vypije větší množství mléka.
  • Miminko si vkládá prsty nebo hračky do úst.
  • Napodobuje kousavé pohyby nebo mlaská.
  • V noci se často budí, a to i v případě, že dříve prospalo celou noc.
  • Se zájmem vás při jídle sleduje, natahuje po jídle ruku.

Pokud si nejste jistí, zda je na zařazení nemléčných příkrmů do jídelníčku miminka ten správný čas, ideální je poradit se svým pediatrem. Společně nejlépe posoudíte, zda je miminko na příkrmy již připraveno.

Foto: 

Příkrmy podávejte po lžičkách, nejlepší je sladká zelenina připravená v páře!

Jako první příkrm je nejlepší sladká zelenina v BIO kvalitě, která je bohatá na vitamíny, minerály i vlákninu a zároveň dětem chutná! Jemné pyré ze zeleniny v kojenecké kvalitě je proto tou nejlepší první volbou pro vašeho drobečka.

Jaká zelenina je zpočátku nejvhodnější?

  • Batáty a brambory
  • Lilek a dýně
  • Mrkev nebo pastinák
  • Květák nebo brokolice (pouze vrcholky - bez košťálů)

Postupně lze (ideálně vždy s odstupem alespoň 4 dnů) přidávat další druhy zeleniny.  Potřebný odstup je důležitý proto, abyste měli čas rozeznat případnou alergii na některou z  potravin.

Foto: 

Vyzkoušejte nové Hami BIO – chutě, které překvapí!

Do chutných zeleninových příkrmů od Hami, z nichž některé jsou v BIO kvalitě a pečlivě vybraná zelenina ve vysoké kojenecké kvalitě použitá na výrobu příkrmů pochází z ekologického zemědělství. V Hami BIO najdete výběr zajímavých zelenin jako květák, batáty, pastinák, dýně, lilek a jiné. Různé druhy zeleniny obsahují různé druhy vitamínů a minerálních látek, proto je důležité zeleninu v jídelníčku dítěte střídat – díky tomu si také rychleji zvyká na nové chutě.

Foto: 

Dětem začněte příkrmy nejdříve podávat pouze po lžičkách – důležité je přecházet na tuto stravu pozvolna. Na začátku jsou optimální 1 – 2 lžičky 1 – 2 × denně. Proto je třeba dítko poté ještě dokojit nebo dokrmit mateřským či umělým mlékem, na které je zvyklé.

Po zelenině přichází na řadu maso! Vhodné je krůtí, kuřecí, telecí i hovězí!

Přibližně tři týdny potom, co jste dítku do jídelníčku zařadili zeleninové příkrmy, můžete postupně začít přidávat také kvalitní maso. Maso dodává rostoucímu tělíčku dítěte potřebné minerály, železo i vitamín B12, proto se u nejmenších dětí nedoporučuje vegetariánská, či dokonce veganská strava.

Jaký typ masa vybírat?

Foto: 

V Hami BIO příkrmech najdete maso pocházející z BIO farem

Pro děti vybírejte pokud možno libové maso co nejvyšší kvality a dbejte na jeho důkladnou tepelnou úpravu (abyste eliminovali riziko salmonelózy). Zařazujte jak maso červené (více bohaté na železo – např. hovězí, telecí, jehněčí), tak i bílé (kuřecí a krůtí) a nezapomeňte ani na ryby. Určitě vyzkoušejte také vynikající zeleninovomasové příkrmy od Hami, v řadě z nich najdete maso ve vysoké kojenecké kvalitě pocházející z BIO farem, můžete si tedy být jisti, že svému děťátku dopřáváte vysoce kvalitní stravu!

6 DŮVODŮ, PROČ JSOU HAMI BIO PŘÍKRMY TOU SPRÁVNOU VOLBOU?

  • BIO kojenecká kvalita.
  • Pestrost a kvalita v každé lžičce.
  • Zelenina vařená v páře.
  • Maso z ověřených BIO farem.
  • Bez přidané soli.
  • 100% bez konzervantů dle zákona.

To nejlepší nakonec – šťavnaté a sladké ovoce, které děti milují!

Ve chvíli, kdy je již zelenina i maso oblíbenou součástí dětského jídelníčku, je nejvyšší čas zařadit do něj také ovoce. Tento krok půjde určitě hladce! Ovoce je díky své přirozeně sladké chuti oblíbenou svačinkou většiny dětí, navíc je bohaté na sacharidy, vitamíny, minerály i vlákninu.

Ideální je začít miminku podávat jeden druh ovoce (vařeného v kojenecké vodě), které může být rozmixované nebo rozmačkané, a opět postupně přidávat další druhy (kvůli možným alergiím). Ovoce můžete namixovat také do mateřského či kojeneckého mléka nebo kaše.

Jaké ovoce dětem nejvíce chutná?

  • Banán nebo jablko
  • Sezónní ovoce (borůvky, maliny, jahody a další)
  • Exotické ovoce

Ovocné přesnídávky v BIO kvalitě jako zdravá a chutná svačinka!

U dětí jsou velmi oblíbené ovocné příkrmy Hami, které jsou nově dostupné v BIO kvalitě! Ovoce pro výrobu ovocných příkrmů je pečlivě opečováváno a vybírat můžete z deseti možných kombinací, takže jídelníček rozhodně nebude stereotypní! 

*Obsahují přirozeně se vyskytující cukry. • 

5 DŮVODŮ, PROČ VYZKOUŠET HAMI BIO OVOCNÉ PŘÍKRMY:

  • Jsou vyrobeny z pečlivě vybraného ovoce v BIO kvalitě.
  • Zkusit můžete až 10 ovocných kombinací.
  • Jsou bez přidaného cukru.*
  • Ovoce je sbíráno v optimální době zralosti.
  • Neobsahují konzervanty a barviva.**

Jak hodnotí Hami BIO příkrmy malí experti?

Foto: 

Kdy ovoce podávat?

Ovoce představuje ideální svačinku pro vašeho malého objevitele. Ovocné svačiny podávejte v menší porci dvakrát denně.

Podobně jako u zeleniny začněte nejdříve jednoduchými chutěmi. I v případě ovoce platí, že děťátku nejdříve nabídnete jeden druh a pokud se do dvou dnů neobjeví žádná alergická reakce, můžete pokračovat s dalším druhem.

Foto: 

Několik užitečných rad na závěr

  • Kojeným dětem můžete na začátku ředit zeleninu mateřským mlékem, známá chuť mléka jim může pomoci si na novou chuť rychleji přivyknout.
  • V době příkrmů doplňujte dětem tekutiny, kromě mléka by starší kojenci měli denně vypít 400 – 600 ml tekutin (ideální je kojenecká voda).
  • Při přípravě domácích příkrmů se vyhněte soli, koření i cukru! Používejte kojeneckou vodu a dbejte při přípravě na hygienu.
  • Při krmení dopřejte kojenci dostatek času – chvíli potrvá, než přivykne konzumaci tužší stravy. Novou chuť může být potřeba nabídnout opakovaně, nikdy však dítě do jídla nenuťte.
  • V případě, že některá z potravin způsobí dítěti zažívací nebo jiné potíže, poraďte se o její další konzumaci se svým pediatrem.

Nakupte kojeneckou výživu Hami na MALL.cz

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás také na sociálních sítích – jsme na Instagramu, Facebooku a Youtube.

*Obsahují pouze přirozeně se vyskytující cukry.

** Tak jako všechna kojenecká a dětská výživa dle požadavků platné legislativy.

Plné kojení do ukončeného 6. měsíce je pro dítě nejlepší. O zařazení příkrmů se poraďte s pediatrem. Příkrmy mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Způsob použití a další informace na obalech. Potravina pro zvláštní výživu.