Retro je cool: věnujte pod stromeček dárky s příchutí nostalgie | Blog Mall.cz

Retro je cool: věnujte pod stromeček dárky s příchutí nostalgie

Retro je styl, který nikdy nevyjde z módy. Září pestrými barvami, nostalgickými vzpomínkami a krásně prolíná doby minulé se současností. Věděli jste třeba, že gramofony na přehrávání vinylových desek stále frčí? Máme pro vás tipy na retro dárky, které udělají radost starším ročníkům i milovníkům moderních vychytávek.

Čím je retro jedinečné?

Slovem retro se označuje styl, který svým provedením vychází z minulosti starší než 20 let. Retro najdete téměř všude. Všimnete si ho v módě, architektuře, nábytku, elektronice, automobilech nebo umění – jinými slovy v každém průmyslu, který má za sebou alespoň dvacetiletou historii. Z čeho retro těží nejvíc jsou nostalgie a vzpomínky na to hezké z minulosti.

Retro ale není jen o vzpomínání – propojuje minulost se současností. Forma z doby minulé se totiž prolíná s technologiemi současnosti. Třeba retro rádia sice mají anténky, ale přehrají vám hudbu klidně i z USB. I díky tomu je retro stylem, který spojuje generace. V oblibě ho mají pamětníci i mladí lidé.

V retro stylu si vybavíte klidně celou domácnost. • 

Jaký retro dárek udělá pod stromečkem radost?

  • Retro fotoaparáty – Vzpomínáte na polaroidy? Tak ty jsou znovu v módě. Tyto foťáky oděné do pestrobarevného krytu vám vytisknou fotku pár sekund po vyfocení. Skrývají v sobě totiž zásobník fotopapíru. Oproti starým polaroidům mají tu výhodu, že v nich fotky můžete po vyfocení i upravit.
  • Retro kávovary – Pákové kávovary v retro designu potěší každého kávového fajnšmekra. Kromě toho, že v nich ručně připravíte kávu přesně podle svého gusta, se pokocháte jejich designem, který jako by vypadl z 60. let.
  • Retro videohry – Ať už jste na starých herních konzolích vyrůstali nebo na nich hráli se svými dětmi, máme pro vás dobrou zprávu – vracejí se. Vypadají úplně stejně jako staré konzole z 90. let, ale nemusíte do nich kupovat kazety. Desítky her už v sobě mají předinstalované. Stačí připojit konzoli k televizi a pustit se do hry.
  • Retro rádia – Pamatujete na stará dřevěná rádia s obřími otočnými knoflíky? Dnes už na nich nemusíte složitě ladit stanice. Ačkoli vypadají stejně, hudbu si na nich pustíte klidně z flashky.

Vinyly se vrací do módy

Skutečnou lahůdkou jsou však retro gramofony, které se v posledních letech objevují v kavárnách i domácnostech. Rodí se modely jako GPO Retro nebo Crosley, které skvěle hrají i vypadají. Jen si tu pohodičku představte – přijdete po náročném dni domů, uvaříte si šálek kávy, pustíte si oblíbenou desku a uvelebíte se do křesla. Na rozdíl od starých gramofonů vás navíc nebude rušit nepříjemný šum.

Zatímco v minulosti byly gramofony velké jako televize, ty současné se zmenšily a snadno je přenesete z místa na místo. Třeba GPO Retro Soho má podobu stylového kufříku. Pokud chcete vzít hudbu na večírek, stačí ho zavřít a pomocí měkkého ucha přenést. Nikdo přitom nepozná, že váš kufřík je ve skutečnosti gramofon.

Stačí zacvaknout kufřík a vyrazit na párty. • 

Tenhle kufříkový gramofon má v sobě vestavěné stereo reproduktory, které na relaxační poslech bohatě stačí. Pokud si ale budete chtít užít hlubší prostorový zvuk, stačí k němu připojit externí reproduktory. Výstup na sluchátka, dvě rychlosti otáček a funkce pro automatické zastavení po dohrání desky jsou pak pomyslnými třešničkami na tomto fešáckém dortu.

Modely Crosley sází na čistý a elegantní design. Jednoduchá dřevěná deska s talířem perfektně zapadne do domácnosti v kterémkoliv stylu. A pokud zrovna nemáte po ruce vinylové desky, můžete gramofon Crosley propojit přes Bluetooth třeba se smartphonem. Skladby v mobilu tak uslyšíte z reproduktorů v gramofonu.

Představte si tu domácí idylku při poslechu gramofonu. Darujte ji svým blízkým. Třeba těm, kterým by prospěla trocha domácí relaxace. • 

>> Darujte svým blízkým ultimátní pohodu v podobě gramofonu GPO Retro. <<

Máte doma nějaká retro zařízení? Pochlubte se nám v komentářích.