6 důvodů, proč je indukční sporák lepší než plynový | Blog Mall.cz

6 důvodů, proč je indukční sporák lepší než plynový

Vaření na plynovém sporáku možná má svoje kouzlo, ale v objektivním srovnání jasně vyhrává indukce. Přinášíme 6 důvodů, pro které si vaření na indukční varné desce zamilujete.

1. Jídlo už vám nikdy neuteče na plotýnku

Indukční varné desky mají senzor, který automaticky vypne plotýnku ve chvíli, kdy vám obsah hrnce začne utíkat na desku. A tu trošku, která přece jenom vyteče, snadno setřete hadříkem nebo houbičkou s běžným saponátem.

2. Ušetříte peníze ze energii

Indukční desky ohřívají pouze prostor pod hrncem – a to i v případě, že je hrnec menší než plotýnka. Deska automaticky rozpozná velikost hrnce a zapne ohřev pouze v té části plotýnky, kde stojí hrnec.

Některé indukční desky Gorenje jsou dokonce vybavené funkcí AutoDetect, která po sepnutí sama rozpozná nádobí na povrchu desky a automaticky aktivuje ohřev pod všemi hrnci.

Voda ze špaget už vám na desku nevyteče. A pokud, tak ji snadno setřete. • 

3. Plotýnky se nahřejí za pár sekund

Také nesnášíte, když si chcete rychle ohřát párky, ale musíte čekat 10 minut, než vám začnou vařit? Plotýnky indukční desky se rozehřejí už za pár sekund, takže rozpálení oleje, ohřátí mléka nebo přivedení vody k varu trvá násobně kratší dobu.

4. Můžete vařit i ve velkých hrncích a pekáčích

Dnešní indukční desky nejsou omezené pouze plotýnkami – když je třeba, všechny se spojí a promění v jednu velkou vařící zónu. Můžete tak pohodlně vařit také v hrncích a pekáčích, které jsou větší než jednotlivé plotýnky. Například u desek Gorenje se taková funkce jmenuje AreaFlex.

A ještě něco – při spojení více plotýnek do jedné zóny můžete nastavit rozdílnou teplotu na jednotlivých plotýnkách. Jestliže už máte hotovou rýži, ale brambory jsou stále ještě tvrdé, jednoduše ztlumíte vybranou část desky. Rýže tak nevychladne, ale zároveň se vám nepřevaří. Tato funkce se u Gorenje nazývá StepZone.

Zelenina hotová, ale maso ještě chvíli potřebuje? Jednoduše na jedné straně desky snížíte teplotu. • 

5. Už nikdy své jídlo nespálíte

Na plotýnkách indukční varné desky můžete nastavit teplotu s přesností na stupeň Celsia. Nestane se tak, že byste si přepálili máslo a vařili pak na nezdravém hnědém tuku.

Indukční plotna za vás pohlídá i to, abyste jídlo nespálili.. Nastavíte si časovač, rozklepnete vajíčka na pánev a jdete si třeba hrát s dětmi. Jakmile budou vajíčka hotová, plotýnka se automaticky vypne a zvukovou signalizací vám oznámí, že můžete jít večeřet.

6. Vaše děti budou v bezpečí

Indukční varné desky udělají radost také vašim dětem. Mívají totiž funkci dětského zámku, která vašim drobkům zabrání varnou desku omylem zapnout. V praxi to obvykle funguje tak, že desku jedním hůře dostupným tlačítkem uzamknete – a poté plotýnku nelze zapnout dříve, než ji opět stejným tlačítkem odemknete.

Všechny funkce popsané v článku zvládají například vyspělé indukční desky Gorenje. Co na ně říkáte? A zvažujete si indukci koupit domů? Napište nám to do komentářů.