Jak pečovat o myčku nádobí | Blog Mall.cz

Jak pečovat o myčku nádobí

Bez řečí za vás kdykoli umyje nádobí, vyleští sklenice i vydrbe zapečené kastroly. Myčka nádobí je věrná pomocnice v domácnosti a k nejlepším výsledkům jí pomáhá pravidelná péče. Víme, jak předejdete nepříjemnému zápachu i problémům se špatně umytým nádobím.

Otevřete myčku a vyvalí se takový puch, až nakrčíte nos. Nebo nádobí spíše přebíráte, než že byste ho uklízeli – jeden talíř čistý, na druhém zbytky od oběda. Žádná z těchto situací není příjemná, oběma se dá ale snadno předejít správnou péčí. A že si ji vaše myčka, která ročně umyje přibližně 8 tisíc kusů nádobí, opravdu zaslouží.

Péče o myčku se dělí na 3 části:

  1. Při každém mytí – myčka používá k mytí teplejší vodu, než v jaké člověk udrží ruce. Díky tomu zbavuje nádobí i svůj vnitřní povrch bakterií. Tento fakt je dobré podpořit správnou volbou tablet do myčky.
  2. Když je potřeba – tvrdost vody výrazně ovlivňuje mycí schopnosti myčky, v každé lokalitě je ale jiná. Například majitelé myček v Brně musí dosypávat sůl častěji než v Praze. Myčka většinou sama upozorní, že je čas sůl a leštidlo doplnit, v návodu ke svému spotřebiči se zase dočtete, kam přesně patří.
  3. Každý měsíc – bez ohledu na tvrdost vody se v myčce usazuje mastnota a další nečistoty. Je proto dobré pravidelně jednou měsíčně použít čistič a osvěžovač myčky.

Když se rozsvítí kontrolky vpravo, je čas doplnit leštidlo (obvykle má znak sluníčka) nebo sůl (značí se eskem). • 

Čistič a osvěžovač myčky

Zatímco vnitřek myčky září čistotou, topné těleso a ramena s tryskami mohou vypadat jinak. Přitom právě na nich záleží, jak dobře bude nádobí umyté. Jednou měsíčně proto pusťte myčku naprázdno na 65 °C, jen s dávkou čističe.

V balení s čističem myčky Finish najdete i osvěžovač. Ten jednoduše zavěsíte na horní koš myčky a vyřešíte tak nepříjemný zápach. Jemná vůně vydrží až 60 mycích cyklů.

Osvěžovač se postará o vůni, čistič o části myčky, které nejsou vidět. • 

Leštidlo a sůl do myčky

Sůl do myčky má hned tři funkce – změkčuje vodu, zabraňuje usazování vodního kamene v myčce i na nádobí a zvyšuje mycí účinek. Kdykoli se proto na myčce rozsvítí symbol doplnění soli, přisypte ji. Především bydlíte-li v oblasti s tvrdou vodou.

To samé platí v případě leštidla do myčky. Tato látka je totiž zodpovědná za vysoký lesk i za to, že se z nádobí odstraní všechny zbytky nečistot a zůstane suché. Vlastnosti leštidla oceníte především při mytí sklenic na víno, šampaňské a dalšího jemného skla.

Tablety do myčky

Výběru tablet do myčky věnujte zvláštní pozornost. Ideální jsou vícesložkové, které se postarají o odstranění i těch nejsilnějších nečistot. Například tablety Finish Classic si díky červené kuličce Powerball poradí i s velmi zašpiněným nádobím – ani pekáče tak nemusíte předmáčet.

Pokročilejší tablety Finish All in 1 Max si poradí se zaschlou špínou i se skvrnami od čaje. Kromě kuličky Powerball pro odmáčení mají i funkci leštidla a soli, takže chrání myčku před vodním kamenem a nádobí je po umytí krásně suché, ale bez zaschlých kapek vody. Leštidlo a sůl ovšem nenahradí úplně, protože tyto látky mohou v plné dávce přijít jen do speciálního zásobníku.

Pokud myjete stříbrné nádobí nebo jemné sklo, u kterého dbáte na skutečně diamantový lesk, sáhněte po tabletách Finish Quantum Max. Díky složení s Power Gelem zaručují nejlepší mycí vlastnosti a ochranu filtru myčky, posilovač lesku se zase postará o perfektní vzhled.   

Prohlédněte si přehled všech pomocníků a vyberte správný detergent pro vás a vaši myčku. • 

Tablety vybírejte podle tvrdosti vody i typu nádobí, který nejčastěji myjete. Pokud si nejste jistí, sáhněte po univerzálních tabletách Finish All in 1 Max. Zkušenosti našich zákazníků svědčí o tom, že si v běžné domácnosti skvěle poradí:

„Tablety Finish používám dlouhodobě a i přesto, že jsem ze zvědavosti vyzkoušela i jiné značky, vždy jsem se k nim vrátila a již neplánuji experimentovat. Krásně odstraní i zaschlé nečistoty a jako bonus dodají nádobí lesk. Za mě je to jednička na trhu. Děkuji.“

Monika Š., Praha

„Doma jsem měla málokdy nádobí bez map od tvrdé vody a zbytků jídla, v práci ale všechny talíře i skleničky zářily čistotou. Zkusila jsem tedy domů koupit stejnou značku tablet (Finish All in 1 Max) a ejhle, je po problémech.“

Jana P. Brno

Na jaké pomocníky při péči o myčku nedáte dopustit vy? Podělte se v komentářích nebo na Facebooku.