Přichystejte pro své děti nezapomenutelné noční hry | Blog Mall.cz

Přichystejte pro své děti nezapomenutelné noční hry

Okoukaly se vašim dětem už všechny běžné hry? Tak věnujte jeden z víkendových večerů nočním dobrodružstvím!

Tma všechny zážitky umocní a především nabouráte stereotyp. Nemusíte chystat program několik hodin dopředu, někdy stačí pár svíček, baterka a trasa vyznačená na zahradě. Dětská fantazie se postará o zbytek.

Ještě než se do chystání některé z her pustíte, ujistěte se ale, že vaše děti o noční hru mají zájem. Délku trasy a „strašidelnost” přizpůsobte věku dětí. A nezapomínejte na bezpečnost. Při chystání trasy počítejte s tím, že ve tmě se i malá větev na cestě může změnit ve výraznou překážku.

Hry také přizpůsobte počtu dětí a osob, které trasu nachystají. Všechny zmíněné hry snadno upravíte i pro jedno dítě a jednoho chystajícího rodiče. Nezapomeňte, že jde hlavně o zážitek ze změny a společně strávený čas nad netradiční aktivitou.

Následujte stopy

Vyznačte trasu, kterou mají odvážlivci sledovat a vyšlete je na cestu. Trasu určují předem domluvená znamení nebo předměty.

Ve dne si vystačíte s klacíky nebo kamínky poskládaných do šipek naznačujících směr. Při noční stopovačce budete potřebovat výraznější značky. Dobře fungují:

  • fosforeskující tyčinky,
  • reflexní pásky,
  • nebo bílé kusy látky.

Pokud se rozhodnete použít svíčky, vždy je umístěte do vysokých sklenic a zajistěte, aby se nepřevrhly.

Na označení trasy můžete použít i různé lampy. Nezapomínejte ale na bezpečnost. • 
Stopovačku můžete rozehrát ve strašidelném duchu vlkodlaků či upírů. Tematika ale rozhodně nemusí být pouze děsivá - připravte například záchrannou misi na nejvyšší horu nebo bájnou výpravu za dračím vejcem. Na stanovištích mohou na děti čekat krátké příběhy o tom, jak jejich fantazijní putování probíhá.

Hlavním cílem malých hrdinů je projít po stopách až do cíle, kde jim můžete přichystat malé překvapení nebo odměnu.

Připravte špionský výcvik

Další hra, při které školou povinné odvážlivce vyšlete do noční tmy, otestuje jejich paměť. Každý správný špion se totiž kolem sebe musí umět dívat a hlavně si vše dobře zapamatovat.

Na vyznačených stanovištích zanechejte malý předmět nebo obrázek. Děti si musí vše zapamatovat, ideálně ve správném pořadí.

Tato hra má základ v Kimově hře, kterou vymyslel hlavní hrdina z knihy Ruyarda Kiplinga. Mladík Kim hru na ukládání předmětů do paměti hrával při svém špionském výcviku.

Splňte všechny úkoly stezky odvahy

Královská disciplína všech nočních aktivit. Úkoly na stanovištích záleží pouze na vaší fantazii - některé mohou procvičovat znalosti nebo dovednosti. Nechte děti například vyplnit slepou mapu, poznat podle úryvku knížku a jejího autora nebo připravte soutěž v házení kamínků na cíl. Mezi stromy můžete nachystat proplétání obří pavučinou z provázků.

Aby se menší děti nebály, můžete jít na stezku odvahy s nimi nebo vyrazit při západu slunce a nejít tak v úplné tmě. • 
Jiná stanoviště otestují kreativitu při skládání básničky nebo vymýšlení jmen pro příšery číhající v lese.

Hezká jsou zážitková stanoviště, kde si mezi sebou mají děti říci, co se jim na druhém líbí nebo se za něco pochválit.

Jednoduchým úkolem pro všechny věkové kategorie je stanoviště s hledacími úkoly. Děti najdou a do cíle donesou například něco, co je kulaté, modré, hebké, drsné, hezké nebo strašidelné.

Oblíbeným stanovištěm jsou záhadné lahve. Do skleněných zavařovacích lahví nachystejte neznámý obsah a nechte děti se zavázanýma očima objevovat pouze pomocí hmatu. Stanoviště můžete rozšířit i o sekci ochutnávání, kdy odvážlivci podle čichu a chuti určují, co jste jim nachystali za překvapení. Protože takové stanoviště vyžaduje vaši asistenci, zařaďte ho ke konci nebo začátku stezky.

Stopovačku, hru na procvičení paměti nebo stezku odvahy pak završte přespáním ve spacáku pod širákem nebo ve stanu a uvidíte, jaká dobrodružství můžete zažít hned za městem nebo dokonce na vlastní zahradě.