Pálení čarodějnic 3× jinak. Užijte si tradici i s dětmi | Blog Mall.cz

Pálení čarodějnic 3× jinak. Užijte si tradici i s dětmi

Babo Jago, ukaž nám, jak se na lopatu sedá! Poslední dubnový den máte šanci, že potkáte ježibab hned několik. Jste připravení na tradiční pálení čarodějnic? Dáme vám tipy na kouzelnický program, na který děti jen tak nezapomenou.

Čarodějnické vítání jara je tradičně spjaté s táborovým ohněm, opékáním špekáčků i průvody masek. To ale není jediné, co můžete poslední dubnový den podniknout. Nechte se inspirovat našimi tipy na venkovní i domácí čarodějnické aktivity.

1. Vyrazte k ohni do víru města

Pokud nechcete čarodějnické oslavy sami organizovat, vyrazte s dětmi ven. Stačí prozkoumat, co se děje v okolí. V každém městě většinou najdete večerní táborák, průvody masek nebo kouzelnický program pro děti.

Vaši potomci se vyřádí při dětských soutěžích a vy můžete v klidu posedět třeba u piva. Nezapomeňte cestou nakoupit také zásobu špekáčků! U večerního ohně vám přijdou vhod.

Podívejte se na webové stránky vašeho města a vytipujte si nejlepší čarodějnické akce. Na cestu pak děti stylově oblečte. Třeba do čarodějnického kostýmu. • 

2. Uspořádejte čarodějnou párty na zahradě

Jestli se vám do města nechce, uspořádejte si vlastní čarodějnickou párty na zahradě nebo chalupě.

Ve dvou se to lépe čaruje. A co teprve, když bude malých kouzelníků pohromadě hned několik. Dovolte dětem, ať si pozvou kamarády. Společně se zabaví a čarodějnický rej bude kompletní.

Bez pořádného kouzelnického programu by to ale nešlo. Připravte pro děti zábavu:

  • Nezapomeňte na grilování – oheň zkrátka k pálení čarodějnic patří. Udělejte si velký táborák nebo aspoň rozpalte gril. Děti opečenou dobrotou nepohrdnou. Na závěr můžete malé šikulky odměnit – rozdávejte třeba řád zlatého špekáčku nebo diplom pro největšího jedlíka.
  • Házejte košťaty do dálky – máte-li rozlehlou zahradu, možností je spousta. Vyhlaste třeba soutěž v házení košťaty do dálky. Natáhněte na trávu provázek jako startovací čáru. Pak už nechte děti jedno po druhém, ať ukážou své umění. Kdo dohodí nejdál?
  • Vyrobte si vlastní čarodějnici – co by bylo pálení čarodějnic bez nosaté ježibaby. Pomozte dětem vyrobit si vlastní kouzelnickou postavičku.

Bez pořádného opékání špekáčků nebo grilování se pálení čarodějnic neobejde. • 

Jak na výrobu čarodějnice

Dokonalou čarodějnici vyrobíte z vařečky a drobností, které najdete doma. Budete potřebovat:

  1. Na placatou plochu vařečky nakreslete fixou obličej – nevynechejte pořádný nos ani bradavici! Máte-li doma třeba temperové barvy, můžete nejdřív dřevo natřít nazeleno, ať je ježibaba pořádně zlá.
  2. Vlnu nastříhejte na kratší provázky a přilepte na vršek vařečky jako vlasy – použít můžete oboustrannou lepenku nebo tekuté lepidlo – postačí kapka. S tímhle krokem dětem raději pomozte.
  3. Obyčejný drátek obmotejte látkou nebo použijte chlupaté drátky. Pak jím několikrát obtočte vařečku a nechte každý konec koukat do jedné strany. Vznikne vám tak trup a ruce.
  4. Nakonec ze zbytků látky vytvořte sukni – stačí látku omotat kolem vařečky a provázkem připevnit.

Figurku můžete na závěr večer slavnostně hodit do ohně, nebo si ji klidně nechat jako jarní výzdobu do květináčů nebo dekoraci za okno do dětského pokoje.

Fantazii se meze nekladou. Svou čarodějnici můžete vylepšit nejrůznějšími módními doplňky – třeba jí z papíru vystřihněte špičatý klobouk. • 

3. Dejte se na domácí kouzlení

Pokud je venku ošklivě, dětem se nikam nechce nebo jsou nemocné, nezbývá než uspořádat čarodějnické oslavy doma. I tam si užijete spoustu zábavy. Co třeba zorganizovat:

  • Čarodějnickou přehlídku – nachystejte dětem oblečení a látky, ve kterých se mohou libovolně přehrabovat a vybrat si, co se jim líbí. Dejte jim časový limit a sledujte, kdo vytvoří ten nejlepší kostým. Při závěrečné módní přehlídce se pobaví celá rodina.
  • Kreslení čarodějnic – jestli se vám nechce do výroby čarodějnické panenky nebo nemáte doma všechny propriety, nevadí. Bohatě si vystačíte i s papírem a pastelkami. Nechte děti kreslit ježibaby. Na závěr si můžete vymýšlet příběhy o každé z nich.
  • Vymýšlení zaříkadel – abrakadabra nebo čáry máry zná každý. Dokážete vymyslet originálnější kouzlo? Vyhlaste doma soutěž o nejzajímavější zaříkadlo. Uvidíte, jaké jazykolamy dáte dohromady.

Možností na kouzelnickou zábavu je ale mnohem víc. Když děti klasické kreslení omrzí, můžete se společně vrhnout třeba na zdobení čarodějnických perníčků. Zabavíte je na celé odpoledne a ještě budou mít pak co mlsat.

Nebo malým neposedům nachystejte nejrůznější druhy ovoce a nechte je namíchat vlastní ovocný lektvar. Ale pozor! U mixéru jim raději asistujte.

A jak trávíte pálení čarodějnic vy? Podělte se s námi o své tipy na Facebooku.